Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, plánujeme koupi nového kotle na tuhá paliva a potřebovali bychom poradit, jestli je lepší ocelový kotel nebo litinový kotel. Topíme převážně dřevem. Děkuji za rady.
Litina se používala do žárových kotlů-(koks).Na dřevo to jsou dle mě vyhozené peníze.(I když je pravda, že by vydržel déle,než ocelový).Já jsem si ocelový kotel dělal,slouží teď 19.top. sezonu a ještě dlouho sloužit bude.Záleží,jak je konstruovaný a z jak silného plechu(já mám 5mm).Před koupí vemte sebou zámečníka,aby posoudil, zda je v kotli vše dobře přístupné z hlediska pozdější eventuelní opravy.Jsou totiž i kotle úmyslně tak konstruované a vše tak nepřístupné,že si na něm neopravíte nic-stačí dírka a jdete koupit nový.Přeji Vám dobrý výběr.
Na dřevo doporučuji zplynovací kotel (tyto v Čechách vyrábí několik výrobců ) případně i kombinované (i na uhlí). Je jedno z jakého materiálu, rozhodně však doporučuji brát v potaz doporučení výrobců pro instalaci a nekoukat jen na nejnižší cenu instalace (tím ovšem nechci říct, že litina vyjde dráž - vše se odvíjí od celkové ceny instalace kotle a tím nemyslím jen kotel samotný ale i např. Ladomat, akunádobu ap.), ale především provozní náklady. V čase se to totiž vždy projeví nejvíc.
Litinové kotle jsou odolnější proti korozi, ale litina je horší vodič tepla než ocel. Vzhledem k tomu, že topíte převážně dřevem, nehozí Vám koroze kotle vlivem sirných sloučenin na chladnějších částech kotle (u zpátečky a ze strany spalin) jako je tomu u kotlů na uhlí popř. na topný olej. Volte proto jednoznačně ocelový kotel a pokud byste chtěl v něm někdy topit i uhlím, tak dejte za kotel trojcestný směšovací ventil, který Vám zajistí stále dostatečně teplou zpátečku (min. 60 st.C), aby sirné koroze nevznikaly a sirné sloučeniny z uhlí unikaly bezpečně komínem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.