Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak postupovat při převodu členství

Od: borkovice® odpovědí: 9 změna:

Zadávám tady otázku na kterou nemužeme dostat odpovídající odpověď.Jsme organizace Spolek občanů...registrovaní ve spolkovém rejstříku u krajského soudu...Regisrovaní na katasrálním úřadě jako majitelé bytového domu,nic víc.Problém je při převodu členství a užívání bytu /devět bytových jednotek/nejsou reg.na katastru.Tady vlastně vládne kupčení s byty.Naše organizace je nevydělečná-nemužeme byt.jednotku prodat,jenom odsouhlasit převod členství a členského poplatku z bytu.Na př.Byt 3+1,převoditelný poplatek cca 14000kč.Odsouhlaseno na členské schůzi.Tím vlastně dáváme prostor k nekontrolovánému,nikde neregistrovanému prodeji.Teď tady máme případ převodu,kdy dochází v krátké době opět k převodu a k prodeji se ziskem.Mám tady kopii,kde ve smlouvě uživatel bytu za finanční částku musel napsat,že se jedná o odstupné z bytu.Hledáme radu jak postupovat při takovém-prodeji-a nikdo neví.Notář v případě pozůstalosti se diví jak je to možné.Finanční úřad,také nemá radu-maximálně zaplatit daň z příjmu-kdo to asi tak udělá.Krajský soud se také neví.Je překvapený,že na katastru je bytovka takto zapsána.Poraďte se u právníka.Ono toho je více k vysvětlování.Prostě jsme stát ve státě.Asi nikdo nedokáže jak se máme zachovat.Děkuji za možnou odpověď.Milan z vedení spolku.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, nechci být chytřejší, než všechny instituce, které jste již navštívil, ale Vy se divíte, tak se také podivím. Proč nemáte založené SVJ? Tuším, že ze zákona to je dokonce povinnost (u takového počtu bytů). Poradil bych založit SVJ a současný spolek rozpustit. Založení SVJ předchází rozměření celého domu (ten dokument má svůj název, na který si nyní nevzpomenu) a do KN se zapíše dům jako celek a také zároveň jednotlivé jednotky (byty). U každé jednotky je potom uveden její vlastník, který je zároveň spoluvlastníkem ostatních společných částí domu - vlastník má potom byt v OV a vztahují se na něho i daňové povinnosti (daň z nemovitostí nebo např. i daň z příjmu při prodeji bytu). Myslím, že založení SVJ by mohlo Váš problém vyřešit. Zdravím!

doplněno 23.06.18 07:34:

ra252 - díky. Ano, to je ten důležitý dokument.

Prohlášení vlastníka je ten termín ..

hodnocení

Děkuji za odpověď.Tak trochu jak se věci mají.Bytovka byla součástí podniku pro zaměstnance.Vlastník podniku prodal původním nájemníkům Bytovku jako celek za velmi nízkou cenu a na Katastru(tehdá ještě geodezie)je zapsána jako bytový dům,bez byt jednotek.Nabyvatel-sdružení občanů...r.1999.Smlouva jako taková obsahuje-zřízení věného břemene a smlouvu o předkupním právu.Tím je celá věc velmi komplikovaná.Já jsem tady začal bydlet v r.2010 a ihned jsem začal vyjednávat s podnikem o zapsání byt.jednotek na katastru.Nejdříve to půjde bez problému,ale potom to nepůjde.K dokladům jsem se dostal později a stal jsem se součástí vedení sdružení dnes spolek.Jak tvrdí bývalé vedení sdružení je tady výhodou,že ani exekuce ti nesebere byt.Také jsem takovou záležitost tady řešil.Exekutor dostal cca 12000kč.Byt je majetkem spolku-člen je uživatel.Zaplatil znovu a bydlení pokračuje.Nevýhodou je,že bytem nelze ručit ani půjčku na něj nedostaneš.Není to tady jednoduché.Bydlení v OV tady není možné.Právě tady to kupčení s převodem a s užíváním bytu mě zlobí.

Milan.

ben®

borkovice - ano, je to komplikované a navíc (bez potřebných dokladů) takto dálkově dost obtížně lépe poradit, resp. něco jiného, než návštěvu advokáta. Zdá se, že původní vlastník bytovky (podnik) udělal vše pro to, aby zabránil převodu bytů do OV. Snad by ten advokát našel cestu, jak se z toho dostat a založit SVJ, což by přineslo vlastnictví jednotek. Ovšem, ani SVJ není bez problémů a třeba by s tím nesouhlasil každý v domě. Tak hodně štěstí.

iz*
hodnocení

2x

Pane Milane,

překvapuje mne to odstupné z bytu, který patří spolku. Převod členství za úplatu, případně bezúplatný převod členství by se mi zdál schůdnější.

Jak máte členství upraveno ve stanovách? Kdo a za jakých podmínek se může stát členem spolku? Kdo může bydlet ve zmíněných bytech? A na základě čeho členové spolku v bytech bydlí?

Nedomnívám se, že byste dávali souhlas k neregistrovanému prodeji. Byty i po převodu členství zůstávají majetkem spolku, žádný člen nemůže prodat byt, který mu nepatří.

Žádného člena žádného spolku nelze nutit, aby zůstal doživotně členem spolku. A jaké (finanční) podmínky převodu členství si odcházející člen s novým členem sjedná, je jejich věcí (jde o převod/prodej členství, nikoliv o prodej bytu).

Podle mne byste mohli převzít některé prvky od bytových družstev a SVJ, s nimiž jako spolek pečující o bytový dům máte leccos společného.

Např. členství v bytovém družstvu lze převést bezúplatně nebo za úplatu, přičemž bytovému družstvu se převod dává pouze na vědomí, souhlas družstva není potřebný. Bytovému družstvu není nic do toho, jestli nový člen stávajícímu za převod něco zaplatil. Myslím, že toto by u Vás mohlo být podobné.

Také doporučím poradu s právníkem > zkusila bych ale najít právníka některého bytového družstva a některého SVJ.

hodnocení

Je vidět.že jste to prokoukl.Ano podnik věděl jak smlouvu napsat,aby vlastně o nic nepřišel.Bytovka postavená v roce 1962.Vlastně postavená k technickým učelům a potom k bydlení.Lidé mladí a práce vlastně u -baráku-.Doba se změnila lidé jsou starší a práce je omezena jen pro méně lidí.Vlastník bytovku prodal a počítá,že uživatelé bytovku budou udržovat.Fond na udržbu,ale nestačí.bytovka chátrá.Jinak byty jsou silou vůle ještě dobré-topení mimo byt.Lidé věkem odcházejí a dochází k prodeji.Tady je ten kámen urazu.Spolek by potřeboval prodávat a zisk věnovat na renovaci.Ale bohužel pomůže si jiný.Prodat se to nemuže.Pokud dostane podnik zpět bytovku,tak zaplatí stávajícím uživatelům pouze částku za kterou to prodal cca 120000kč.Pro devět bytů celkem. Vyhrává ten kdo to ještě prodá a prohloupí ten kdo to ještě koupí.Každého zájemce upozorňujeme co vlastně kupuje.

Milan.

hodnocení

Pokud ani finační úřad nenašel nějakou radu,kterou se snažil najít přimo při mé osobní návštěvě-tak nevím.Pokud něco je tak jenom pro družstevní nebo osobní vlastnictví.To nejde použít pro reg.spolek.Jednou někdo zjistí,že vlastně udělal chybu a koupil.Potom bude vymáhat nápravu soudní cestou.

Prosím necháme pracovat čas,který jednou najde odpověď.

Děkuji za snahu poradit.Milan.

31.05.19 12:46
hodnocení

Jak postupovat při převodu členství
hodnocení

Tady je k nahlédnutí smlouva k prvnímu článku ze dne 19.6.2018.Když se pozorně podíváte vidíte podpis plátce a podpis příjemce. Smlouvu napsal plátce a jak to vypadá-podpis plátce a příjemce je napsán jednou osobou. Jméno u plátce a příjemce je stejné. Plátce je Petr a příjemce Hana.

Pokud jsem mluvil s Hanou, tak ta nic nepsala a ani nepodepsala. Mě to připadá jako podvod.

Milan.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]