Nejste přihlášen/a.
Ahoj, lze spojit dva kabely (měď, 2,5 mm2, plné jádro) nějakou spojkou tak, aby ji bylo možné bezpečně zazdít a nebylo možné se k ní bez bourání dostat? Máte tip na konkrétní ověřené řešení?
Potřebuju nadstavit kabel k bojleru (spínaný HDO) a celá místnost bude do určité výšky (nad kterou mi stávající kabel nedosáhne - abych dal krabičku s víčkem pro možnost kontroly spoje) obložena obklady.
Díky.
Že je Wago svorka ideální, může napsat jen amatér. Z letité praxe vím, že nejlepší spoj je sešroubovaný pevný spoj, dobře zaizolovaný, nebo zkroucený a zaletovaný spoj, také dobře zaizolovaný. Sešroubovaný spoj je ale dobré občas zrevidovat. Wago svorky jsou moderní výmysl doby, protože se s nimi pracuje rychle a nezaberou moc místa. Mnohokrát jsem se ale setkal s vyhořelou krabicí, kde Wago svorky neunesly proudové zatížení.
No,já bych to dal do gelovky obchod.kamat.cz/... nebo aspoň do smršťovačky ale šroubovaný spoj obchod.kamat.cz/... to lisování na celý kabel -moc bych mu nevěřil ten patří na laněný vodič
Za mě jednoznačně lisovaná kabelová spojka a smršťovací bužírky s lepidlem. Něco jako toto. Když to neudělá neumětel, tak je to navěky.
Kdyby to náhodou bylo v koupelně, tak pozor, jsou tam přísnější požadavky na hloubku uložení kabelů, trasy atd.
Děkuji za rady, lisovací spojky používám v práci docela běžně, ale vždy na laněné vodiče, nevím proč, ale na plném vodiči k němu nemám moc důvěru. Opravdu je vhodná i pro vodiče s plným jádrem?
Právě že lisovací spojky se zejména používají na pevné vodiče... Třeba na EDU (elektrárna Dukovany) jsou všechny spoje přes průchodkové stěny do hermetických prostorů napojovány v tkzv. hermetických průchodkách a to jsou tisíce vodičů k servopohonům, měřením apod. Tehdy v roce 1983 jsem čučel na lisovací kleště a tehdy západní lisovací trubičky...
Ten spoj podle rádců bych dal do krabičky,zavíčkoval obroušeným víčkem dovnitř krabičky. Zaklopil bych to obkladačkou,kterou bych ze zadní strany načal vykružovákem a z přední naznačil střed důlčíkem. Pokud by vznikl nepravděpodobný problém,vykružovákem se tam dostanu a pak se rozhodnu,jestli dám víčko anebo vyměním obkladačku. Už jsem to párkrát dělal,ta tečka po spárování je téměř neviditelná,ale je tam...
chechtám se,když tu někdo reaguje na dva roky starý dotaz,jako by byl z dneška. A teď jsem to datum úplně přehlídl...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.