Nejste přihlášen/a.
Ahoj, lze spojit dva kabely (měď, 2,5 mm2, plné jádro) nějakou spojkou tak, aby ji bylo možné bezpečně zazdít a nebylo možné se k ní bez bourání dostat? Máte tip na konkrétní ověřené řešení?
Potřebuju nadstavit kabel k bojleru (spínaný HDO) a celá místnost bude do určité výšky (nad kterou mi stávající kabel nedosáhne - abych dal krabičku s víčkem pro možnost kontroly spoje) obložena obklady.
Díky.
3x
Dnes už asi lisovací spojky. Ovšem né ,,lisovat ,, štípačkama a pod.
Před 5 lety jsem se k tomu musel také uchýlit. Pečlivě jsem dráty očistil dobře do sebe zatočil, perfektně zapájel a tavidlo lihem pro jistotu odstranil. Do dnes bez poruchy slouží v lepidle za sádrošem.
Ale také dnes těsním závity Locktite 55 a né česáním..
2x
Že je Wago svorka ideální, může napsat jen amatér. Z letité praxe vím, že nejlepší spoj je sešroubovaný pevný spoj, dobře zaizolovaný, nebo zkroucený a zaletovaný spoj, také dobře zaizolovaný. Sešroubovaný spoj je ale dobré občas zrevidovat. Wago svorky jsou moderní výmysl doby, protože se s nimi pracuje rychle a nezaberou moc místa. Mnohokrát jsem se ale setkal s vyhořelou krabicí, kde Wago svorky neunesly proudové zatížení.
2x
No,já bych to dal do gelovky obchod.kamat.cz/... nebo aspoň do smršťovačky ale šroubovaný spoj obchod.kamat.cz/... to lisování na celý kabel -
moc bych mu nevěřil ten patří na laněný vodič
2x
Za mě jednoznačně lisovaná kabelová spojka a smršťovací bužírky s lepidlem. Něco jako toto. Když to neudělá neumětel, tak je to navěky.
Kdyby to náhodou bylo v koupelně, tak pozor, jsou tam přísnější požadavky na hloubku uložení kabelů, trasy atd.
Děkuji za rady, lisovací spojky používám v práci docela běžně, ale vždy na laněné vodiče, nevím proč, ale na plném vodiči k němu nemám moc důvěru. Opravdu je vhodná i pro vodiče s plným jádrem?
Právě že lisovací spojky se zejména používají na pevné vodiče... Třeba na EDU (elektrárna Dukovany) jsou všechny spoje přes průchodkové stěny do hermetických prostorů napojovány v tkzv. hermetických průchodkách a to jsou tisíce vodičů k servopohonům, měřením apod. Tehdy v roce 1983 jsem čučel na lisovací kleště a tehdy západní lisovací trubičky...
0x
0x
Ten spoj podle rádců bych dal do krabičky,zavíčkoval obroušeným víčkem dovnitř krabičky. Zaklopil bych to obkladačkou,kterou bych ze zadní strany načal vykružovákem a z přední naznačil střed důlčíkem. Pokud by vznikl nepravděpodobný problém,vykružovákem se tam dostanu a pak se rozhodnu,jestli dám víčko anebo vyměním obkladačku. Už jsem to párkrát dělal,ta tečka po spárování je téměř neviditelná,ale je tam...
doplněno 27.02.21 18:25:
chechtám se,když tu někdo reaguje na dva roky starý dotaz,jako by byl z dneška. A teď jsem to datum úplně přehlídl...![]()
Nakonec jsem kabel napojil lisovacími spojkami a místo napojení přímo na bojler jsem ho dotáhl do podružného rozvaděče a tam ním jen spínám stykač bojleru, který je napájený už z nového, takže napojeným kabelem teče nula nula nic. Přístupné jsem to nakonec nenechal, je to v zavíčkované krabičce za obkladem a kdyby to náhodou přestalo někdy fungovat, tak to odpojím na obou stranách a dám tam na spínání časové relé. Ale myslím, že mě to přežije
- Lisovací spojky a kleště
- Lisovací kleště na cu tvarovky
- Jak používat lisovací kleště?
- Lisovací spojka
- Systém lisování konektorů
- Kleště Al-Pex
- Jak nastavit přerušený elektrický kabel
- Zapojení vypínače se stop tlačítkem
- Jaké kleště pro tyto elektro lisovací spojky na CYKY
- Izolace faston konektoru?
- Zakončovací dutinky
- Čím odizolovat kabely
- Lisovací kleště pro 6 a větší dutinky
- Oprava konektoru u baterie co s tim
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.