Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jednostranné zvýšení poplatku do fondu oprav

Od: ish® odpovědí: 3 změna:

Mám garáž v domě spravovaném SVJ, kde sám nebydlím. Přišel mi přípis, že se tamní schůze rozhodla zvýšit pro majitele garáží poplatek do fondu oprav o 100 %. Nikdo z externích vlastníků nebyl na schůzi pozván. Za dobu 15 let mi SVJ 1x natřelo vrata a to jenom zvenku.

Zdůvodnění pro navýšení poplatku je takové, že je potřeba zajistit částku na opravu balkonů (který já samozřejmě nevlastním).

Mám nějakou možnost se bránit? Je mi zřejmé, že proti usnesní spoluvlastníků asi moc šancí nemám.

Děkuji za jakoukoli radu. Hejduček

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, pokud jste nebyl na schůzi SVJ pozván, tak nejste členem toho SVJ v domě a garáž není Vaše (nejste její vlastník zapsaný v KN). Myslím, že můžete maximálně vypovědět náj. smlouvu, kterou máte asi s SVJ na tu garáž uzavřenou. Schůze SVJ rozhoduje většinově, tak je to konečná. Zdravím!

doplněno 18.06.18 19:47:

ish - špatně jsem si vyložil pojem externí vlastník, tak se omlouvám. No, patrně nemáte v SVJ vztahy nejlepší. Možná by toho "nepozvání" využil nějaký advokát a tím by zpochybnil výsledek hlasování na schůzi, ale nevím, jestli to má význam - i v případě Vaší přítomnosti byste byl stejně asi přehlasován většinou. Berte to tak, že vlastníci bytů v domě hledají finance na opravu a Vy jste jeden z nich (i když tam máte zřejmě pouze tu garáž).

ish®
hodnocení

V tom je právě problém. Členem SVJ jsem, mám smlouvu na vlastnictví a jsem zapsán v katastru nemovitostí. Na schůzi mne prostě "zapomněli" pozvat. Asi dobře věděli proč.

Hejduček

hodnocení

0x

@ish - Stanovy vašeho SVJ jste si už přečetl, že?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]