Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plexi pro vyduch klimatizace v bytě

Od: vlk95® odpovědí: 13 změna:
Zdravím,
koupil jsem mobilní klimatizaci a řeším výfuk teplého vzduchu z bytu. Viděl jsem, že pár lidí na internetu má v okně (otevřeném okně) vloženo plexi sklo a v něm díra s plastem do kterého se pootocenim zasadí hadice. Jako bytový nekutil netuším jak to udělat. Plexi bych snad koupil v hornbachu ale neumím si představit nějak to řezat doma. Rád bych se proto zeptal těch, kteří takový bastl mají. Kde a jak jej sehnali, vyrobili apod. Zkusím se podívat dnes do hornbachu zda tam najdu nějakou redukci na hadici, aby šla jakoby zamknout do plexi skla. Možná že tam bude i plexi. Kdybyste měli i fotku vašeho vytvoru budu rád za inspiraci. Potřebuju udělat dva kusy do dvou oken a pokojů.
Díky.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, když si dodáte rozměry, tak by to plexisklo (i s otvorem) mohl vyrobit sklenář - poptejte se v nejbližším sklenářství. Zdravím!

Tak to slyším poprvé, že by sklenáři vyráběli věci z plexiskla a že těch sklenářů znám mrak ! Technologia, stroje, materiály a postupy na plexisklo jsou diametrálně odlišné od skla.

Plexisklao obrábí firmy, které se zabývají buď přímo tímto oborem např :

http://www.plexi.cz/

případně obecně zpracováním plastů

multiplast.cz/...

krom toho se dá plexi velmi dobře obrábět na CO laserech.

V domácích podmínkách se dá obrábět třeba pilkou na železo, případně díry se dají odvrtávat nebo vyřezávat lupínkovou pilkou

@promon: škoda, že jste to vložil jako komentář. Tak aspoň takhle *palec2*

ben®

Zadejte si do Google pojem "plexisklo sklenáři" a třeba něco najdete (i když to nebude v každé vesnici).

olinl
hodnocení

2x
Načrtnout kružítkem kružnici, odvrtat dokola 5mm vrtáčkem dírky, vylomit opatrně vnitřek a zabrousit pilníkem či smirkovým papírem kruh. Slabší plast lze postupně "vykrájet" teplem-pistolovou pájkou na cínové spoje (při otevřeném okně či venku).

hodnocení

2x

No, domnívám se, že sklenář s plexi nedělá, alespoň ti dva, ke kterým jezdím, určitě ne. Pokud nějakého takového najdete, OK.

Vrtat plexi jde, ale pozor, rádo to praská, takže metoda pokus - omyl se může prodražit.

Takže - v případě práce svépomocí bych doporučil plexisklo (PMMA) nahradit polykarbonátem (PC). Protože se při stejné tloušťce materiálu nedoplatíte, zvolil bych polykarbonát komůrkový. Jeho nevýhodou je, že není úplně průhledný. Ale světlo propouští dobře. Lze ho bez problémů vrtat, pilovat, řezat

Co se týká nákupu plexi/PC v baumarktech, obvykle je to "pozlacené". V Praze prodává oba plasty fa. Zenit (celé desky), prodejem v malém a řezáním na míru (vč. případného otvoru) se zabývá MK Plexi. Takové firmy budou i jinde v republice, zkusil bych např. výrobce stříšek, krytů na bazény a "skleníků".

jurajjuraj*
hodnocení

0x

nez sem namontoval splitove klimy tak sem mel mobilni a u ni byly koncovky/redukce na zapojeni do oken, zkus pohledat na netu jestli neexistuje nejaka univerzalni sada , a hadici k oknu cim jak nejkratsi protoze od ni jde pak taky hodne tepla, takze to je pak tak ze chladis a pritom topis

tom*
hodnocení

0x
Nechte si vyměnit celé křídlo,za křídlo kde ve spodku okna bude asi 20cm plast s dírou pro vyduch klimatizace.zkuste kontaktovat výrobce vašich oken a poptat se.
hodnocení

Kontaktoval jsem a čekám na odpověď, každopádně potřebuji dvě a tuším že cena bude hodně vysoko. Oproti plexi s dírou.

hodnocení

Díky moc za rady. Nakonec jsem dnes koupil polykarbonátovou desku tloušťky 4 mm a zní vyřezal přesně velikost okna. Dále jsem koupil výduch ven, který je vsazený do desky a do něj se dává hadice (ještě musím vymyslet jak ji uchytit místo pásky).

Výduch dělal docela velký hluk. Přišel jsem na to, že hluk dělá mřížka, přes kterou vzduch proudí ven. proto je vidět z venku jen hadice a ne ona oddělaná mřížka.

Klimatizaci budu testovat jakmile bude více teplo. Teď jsem zjistil, že plexi se snaží prohnout dovnitř vlivem podtlaku, který je větší než jsem čekal. Vše řeší mírné pootevření okna v jiném pokoji. (tzv. mikro-ventilačka)

Plexi pro vyduch klimatizace v bytě
Plexi pro vyduch klimatizace v bytě #2
ludanie

Dobrý den,prosím,desku máte v nějakém rámu?Desku zasazujete zvenku?

Taky by mě zajímalo ,jak to je uchycené naokně.Prosím o detailnější foto.Jaké byly náklady?

jabraka*
hodnocení

0x

PMMA desky v tloušťce od 2 do 30 mmjsou na trhu.Vložit takovou desku do rámu otevřeného okna by i pro laika neměl být problém.Nakonec pomůže šikovný soused.Deska se objedná už v potřebné velikosti,zbude vyříznout kruhový otvor,osobně jsem pomocí kružidla s upevněným řezacím plátkem do 3 mm plexi vykroužil.Jde to i postupným odvrtáním akuvrtačkou díru vedle díry a dopilováním rašplí.Plexi je v podstatě měkký plast a obrábí se lehce. eshop.dencop.cz/...

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]