Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna bojleru

Od: xkacer* odpovědí: 15 změna:

Zdravím, chci se zeptat na výměnu bojleru, starý dosloužil.. jak ho mam vypustit? zapojeni na fotkách. Je něco na co bych měl dávat pozor u připojování nového? Bohužel instalateři nemaji čas a myslím že to zvladnu .. .pokud se něco nepo...

Výměna bojleru
Výměna bojleru #2
Výměna bojleru #3

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zastavit přívod vody do bojleru.

Otázka je, co je pod bojlerem - jestli např vana, tak lze vypustit třeba odpojením přívodu studené vody (ten je u dna bojleru) a pak otevřít třeba tkohout teplé vody někde na umývadle - tím se do bojleru dostane vzduch. Stejný efekt má i odpojení trubky teplé vody pod bojlerem.

Pokud pod bojlerem vana není, tak třeba přes pojišťovák, na ktrerý se připojí hadice a tou se voda pak odvede ,,někam´´.

Expanzku u bojleru jsem ještě nikdy neviděl. Kdy se dává? Když je příliš vysoký tlak v řádu? Slouží proti ukapávání vody z pojišťováku? Nebo proč? Díky za info.

Expanzka se dá použít pro kompenzaci nárůstu objemu vody vlivem ohřívání - laicky řečeno, ohřevem voda nabývá na objemu, což se dá řešit právě expanzkou, která onen navýšený objem pojme, nebo pojišťovacím ventilem (často s hadičkou do odpadu) kterým onen navýšený objem odkape.

rv*

Expanzka u boileru je v některých zemích povinná, protože na rozdíl od pojišťováku nepřijde ani kapka nazmar.

@rv: U nového bojleru o ni budu silně uvažovat, zdá se mi to jako velice dobrý nápad, i když nevím jestli je to u mě nutné, máme-li v řádu max. 4,1 Mpa...

Dejve, expanzka u bojleru tam není proto, že je takový, nebo makový tlak ve vodovodu - tedy na přívodu. Je tam proto, že na přívodu je zpětný ventil (aby se voda netlačila zpět do řádu) a za bojlerem je baterie - ta je většinou též zavřená. Takže za této situace by navýšení objemu způsobené ohřevem nemělo kam ,,utéct´´ tlak by mohl stoupnout nad únosnou mez a dojít k destrukci bojleru či trubek. Proto se to běžně řeší tím, že je tam pojišťovák, kterým to odkape, nebo expanzka, která objem ,,navíc´´ pojme. Její velikost, samozřejmě, záleží na velikosti bojleru.

miso*

Ziadne "nebo". Poistovak je nutny, ci tam expanzka je alebo nie.

Díky Promone za pěkné informace, ale nepověděl jste mi nic nového. Jasně že vím, že u bojleru musí na vstupu být pojišťovák a k čemu slouží. Nemyslel jsem to tak, že se budu rozhodovat mezi tím, jestli dám expanzku nebo nic. Chápu, že mi do hlavy nevidíte a nemohl jste tušit jak jsem to myslel... Samo že se rozhoduji buď pro variantu, že nechám jen pojišťovák nebo pro variantu, že budu mít jak pojišťovák tak expanzku. :)

hoststary*
hodnocení

0x

Nechci strašit, nebo dělat škarohlída, ale bude to chtít několik svalnatých maníků, protože netušíte, jak může být starý bojler těžký. Prý usazeninami z tvrdé vody ze studniční vody v některých oblastech (ne)pěkně ztěžkne a po uvolnění matic a povysazení ze šroubů na zdi a pokusem o sundání může prý překvapit svou vahou.

Další překvapení je, že prý (opět z řady jedna paní povídala) bojlery nechtějí brát ve sběrně. Netuším proč, možná že je normálně berou, ale chce si to předem zjistit. Dokonce si někdo myslí, že uvnitř je válec s měděného plechu (jako bývaly plynové průtokové ohříívače vody Karma), možná je to normální smaltovaný železný plech.

007cz

ve sběrně je berou ale většinou zadarmo protože jsou plné vod.kamene a izolace

xkacer*
hodnocení

zavezu na sberny dvur. .:)

hodnocení

0x

A není tam dole (u té bedny piva?) vyveden odpad?Jestli jo tak přes ten pojišťovák hadicí vypustit do něj.Samozřejmě před tím zastavit ten ventil na přívodu.A budete kupovat ten samý? Jestli ne tak stejně budete potřebovat "někoho" kdo vám předělá trubky

doplněno 17.06.18 21:14:

Pro dejva: expanska se dává kvůli tomu kapání s pojišťováku-prostě voda roztáhlá teplem nejde do kanálu ale do expansky

Výměna bojleru #4
xkacer*
hodnocení

tak soused pomuze sundat :) je tam odpad . .takze vezmu hadici a pres pojistovak to tam pustim .. jinak ten samy bohuzel neni bo uz ho nevyrabeji.. jsou to drazice 180l a ted jsem koupil 160l. tak pokud to dobre rozmerim tak krome novych kotev bych to mel napasovat..

Dražice mají na konzoli na pověšeni přípravu aby seděl nový bojler na staré šrouby. Akorát bych tu 160ku vzal hranatou. Rozdíl v ceně je pár stovek ale má smaltovanou nádobu a suché topné těleso s anodou.

xkacer*
hodnocení

Tak včera se podařilo vyměnit.. jen jsem musel i posunout expansku níže, což jsem si neuvědomil.. tak rychle letět pro kolínka, ale přesně komlikace podobného typu jsem očekával.. Dvakrát jsem musel přetěsňovat a ted se vše jeví v pořádku.. i teplá voda teče :)) díky za rady ..

Výměna bojleru #5

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]