Nejste přihlášen/a.
Ahoj. Co myslíte že je rozumnější? Bydlet s mamkou 3 roky a šetřit si na polovinu ceny bytu na který si potom vezmu hypotéku nebo si ji vzít už teď a platit celkem 8 let místo plánovaných 5ti. Je mi 20 let a měsíčně můžu dávat stranou 9000 + 4000 přispívám mamce.
Díky za rady.
Jak už napsala kapkanadeje: pokud vycházíte v pohodě, není důvod spěchat. Nejde jen o hypotéku, ale i o další náklady, které samostatné bydlení přináší. Já bydlel u rodičů do 26-ti a "mamahotel" nebyl vůbec špatný. Přispěl jsem na bydlení, samozřejmě plnil domluvené domácí povinnosti a o víc jsem se nestaral. Měl jsem svůj život, pořídil si motorku a dělal jsem si co jsem chtěl, protože na to byly peníze. Ale doma jsem musel fungovat.
Na dovolenou jsem jezdil s tehdejší přítelkyní a rodiči do zahraničí, sami bysme jeli leda tak na Mácháč. Když jsem pak našel "tu pravou" pořídili jsme si vlastní bydlení a začal život se vším všudy. Dodnes jsou vztahy s rodiči bez problémů a nemám pocit, že by mi něco uteklo, nebo že bych byl bydlením s rodiči nějak omezovaný. Hodně zálěží na tom, co Vám mamka dovolí a jestli je stávající bydlení pro Vás schůdné.
samozřejmě, že rozumnější je bydlet u rodičů a spořit si než cpát úroky bance...taky jsem to tak udělal...dneska mám minimální hypotéku jsem ve svém a mám klid. Samozřejmě má to i své proti. Né každá mladá ženská chápe tento ekonomický a hlavně ROZUMNÝ krok a bude si o tobě myslet, že jsi mamánek co se neumí postavit na vlastní. A že takových je!
Jistě sis spočítal všechny náklady a pokud bys to zvládal splácet, tak bych šel do hypotéky už teď! ještě relativně nizké sazby hypoték a najít si vhodný byt taky netrvá týden!
Kdybych já čekal s hypotékou tři roky, tak je cena mého bytu dnes skoro o milion vyšši a hypotéky dražší
Další možnost je byt koupit, bydlet u rodičů, nějaký rok pronajímat a za pár let má zaplacenou pěknou část hypotéky.
sazby hypotéky jsou sice malé, to je pravda, ale 100% půjčky nedostane a ceny bytů jsou přepápené...takže je to prašť jak uhoď..nejvýhodnější doba na koupi bytu byla 2012-2014...teď už je pozdě...musí počkat na další pokles...kdo kupuje byt v dnešní době je blázen
Já kupoval bych v polovině roku 2015 za cenu, za kterou ho předchozí majitel kupoval v roce 2010. Rád bych věděl, kdy bude ten pokles ceny bytů? Až ve velkém začne výstavba dostupných bytů? Nebo až dojdou prachy zahraničním investorům do nemovistí? Můžete na pokles čekat třeba dalších deset let
v poslední době jsme tuhle otázku rozebírali asi dvacetkrát. Takže ještě jednou, jednoduchý příklad:
Vyhlédnutý byt má odhadní cenu jeden milion, banka vám půjčí maximálně na 80 procent odhadu, to znamená 800 tisíc. 200 tisíc musíte splašit jinde.
Kupní cena bude vyšší než odhadní. Rozdíl musíte splašit jinde.
Budete muset zaplatit daň z převodu nemovitosti, protože ji už ze zásady platí kupující. Zrovna teď si nemůžu vzpomenout, kolik přesně procent se účtuje z kupní ceny, ale to je fuk. Peníze pro státní kasu musíte splašit jinde.
Byt bude potřebovat nějaké úpravy a dodělávky, elektrika voda plyn podlahy koupelna WC atd.
Takže sakum pikum dohromady, jestli si chcete pořídit nějaké skromější bydlení s odhadní cenou milion, pak už teď musíte mít někde uloženo plus minus 300 tisíc. Tady asi bude váš hlavní problém.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.