Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze zad tuto díru tmelem?

Od: boban® odpovědí: 5 změna:
Budu prkna natírat vodouředitelnou lazurou. Jsou zde otvory po starých vratových šroubech. Lze je před natíráním zadělat jen samotným tmelem, nebo ho mám smíchat s pilinami?
Nátěry lazurou budou tři a bude to vcelku tmavý odstín, asi teak.
Nebudou tam ty otvory po vratových šroubech i tak vidět?

Lze zad tuto díru tmelem?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

instalater*
hodnocení

5x

Zdravím, já osobně bych to vyvrtal, vlepil tam kolíček a zabrousil. ( vím, že se tomu nějak odborně říká , ale nemohu si vzpomenout.)

instalater*

Tak mi to nedalo a zapátral jsem na netu. Díky těmto otázkám se taky trošku sám vzdělávám, abych neumřel hloupej. Tady jsem našel jedno zajímavé řešení

Že by "sukování"?

hodnocení

1x

Já bych se přiklonil k odvrtání až na čisté dřevo a zaklížení kulatého dřevěného kolíčku (nejlíp ze stejného dřeva, jako jsou prkna) a přebroušení. Bude to držet na věky, všechny opravené díry budete mít stejné, dřevěný kolíček bude mít stejnou strukturu, jako okolní plocha a po natření to prakticky nebude vidět. Žádnému samotnému tmelu (ani s pilinami) bych moc nevěřil. V lepším případě bude barva na tmelu vypadat jinak, v horším se tmel časem vydrolí.

hodnocení

1x

Samotný tmel ne. Ani piliny tomu nepomůžou.

Jak zde již zaznělo, existují plastový tavný tmely, ale to prostě nějak není ono.

Klasicky se používají dřevěné větvové suky. Vyvrtá se sukovníkem, nebo jiným vrtákem potřebného průměru slepá díra a do ní se zalepí vhodná zátka. Jelikož to je dělaný z větví, vypadá to jako opravdový suk ve dřevě a není to jen nějaký barevný flek ve dřevě.

Navíc, máš to hoblovaný dost tupejma kudlama, tak je dobrý to vysukovat a vše pořádně obrousit. Hned to bude po natření úplně jinak vypadat.

marusik.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]