Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Revizní šachta kanalizace

Od: ludva® odpovědí: 9 změna:

Potřebuji zkonzultovat svůj názor na zabezpečení proti vodě a mrazu na revizní šachtu kanalizace. Mám šachtu vyrobenou z bílých cihel a odizolovanou proti vodě nátěrem - řada cihel, nátěr, další řada cihel, nátěr. Ale asi je to na nic, protože se voda do šachty dostane - bohužel nevím kudy - možná i shora. Šachta má základnu 81x81, výšku 85, střed odpadní trubky 160mm je od povrchu 93, otvor do šachty je 50x50, síla betonového stropu šachty je 8 (vše v cm). Otvor byl dosud zakryt betonovou deskou s těsněním gumou (ale ta nebyla 100% kolem dokola) a "zateplen" 10cm polystyrenu. Kolem trubky jsem měl jakési zateplení z takového hustého molitanu (viz obrázek), ale ten byl vlastně ve vodě - mokrý. Takže kdyby došlo k promrznutí, tak je to vlastně na nic. Ale k tomu asi nedocházelo - si myslím. Nyní jsem si vyrobil rámeček a ten bude opět s 10cm polystyrenem a utěsněn (alespoň doufám) do otvoru a cca 10cm nad beton a přikryt pojezdovým nerezovým plechem - pro lepší, rychlejší přístup do šachty. Mám pár dilemat:

1 - není úplně zbytečné obalovat trubku jakýmsi molitanem? (polyuretanem?)

2 - čím utěsnit rámeček v otvoru? Přemýšlím nad silikonem.

3 - bylo by dobré rámeček obetonovat? Nebude beton vodu propouštět? Spojí se se starou deskou.

4 - existuje nějaký cenově dostupný tmel, kterým bych "opatlal" rámeček proti vodě? Vše bude zahrnuto zeminou.

Děkuji za případné návrhy řešení - Ludva

Revizní šachta kanalizace
Revizní šachta kanalizace #2
Revizní šachta kanalizace #3

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

instalater*
hodnocení

2x

Zdravím, vaše šachta vás cenově musela přijít na víc, než origo. koupelnovevybaveni.cz/...

ve vašem případě bych to teď řešil tak ( pokud nechcete originál šachtu, že bych vyhodil ten čistící kus, vsadil bych tam Téčko , vytáhl trubku 1m nahoru a zakryl víčkem . Ostatní zasypal. Pokud tam budete chtít někdy nahlížet a nebo čistit tak vám vpohodě stačí ta 160 KG - odzkoušeno.

Jinak izolace proti mrazu je hloupost a voda je sviňa. Ta se vám tam dostane vždycky ať to budete tmelit čímkoli.

hodnocení

Rozumím odstranění čistícího kusu a vložení T kusu, zasypání a zakrytí víčkem. Nerozumím však možnosti čištění tlakovou vodou. Vždyť ten tlak od čističů kanalizací je obrovský a musela by tam být nějaká zpětná klapka, abych neměl odpad v domě - to si nedokážu představit. Navíc - co to znamená "ta 160KG odzkoušeno"?

instalater*

Kanalizace si čistí tak, že se jde proti směru toku odpadní vody a hadice je na konci opatřena koncovkou, která má trysky po směru toku vody tak že se vám veškerý bordel odplavuje směrem od baráku. ( tu koncovku bych připodobnil ke špičce rybářského háčku)

To odzkoušeno znamená, že jsem i tímto průměrem a téčkovým napojením dokázal vyčistit zanesenou kanalizaci.

Teď si tak říkám co bych dělal já. Asi bych to přikryl tím deklem a vykašlal se na to. Je to v zámrzný hloubce, tak že to nezamrzne a jak často se stává, že se odpad zacpe. A až se to zacpe , tak se ta jímka za chvíli vysaje čerpadlem.

krtek66
hodnocení

0x

1) nátěr je nedostatečný. Mělo to být opatřený asfaltovým natavovacím pásem

2) šachta je podle mě málo hluboko a máš spodní vodu né moc nízko

3) nevím jak je šachta stará a kdo ji dělal, ale nejjednodušší řešení je koupit plastovou šachtu od Wavinu nebo podobného výrobce. Stačí průměr 425mm či kolik to je.

hodnocení

0x

Vždycky mne zajímalo, proč lidé místo toho aby něco udělali jednoduše, dobře a levně, to dělají složitě, blbě a ještě draze..

Pokud Vám do šachty teče, jako že ano, tak trubku ničím neobalujte..

Existují vodotěsné poklopy..a nemusíte nic vymýšlet..jenže ty stojí nemálo peněz..

Od začátku jste revizní šachtu měl provést jinak..a to pomocí typové revizní šachty průměru 315mm a dnes jste nemusel řešit podobné problémy.

Splašková kanalizace v této hloubce prakticky nemůže zamrznout...

hodnocení

Díky za názory. Ten "blb" co dělal šachtu jsem já a dělána je někdy v roce 2005 s tím, že musela mít čistící kus a přístup k němu. Jinak by nám to nezkolaudovali. To, že je izolace nedostatečná je asi pravda, ale teď už se s tím moc dělat nedá. To že jde o spodní vodu asi moc pravda nebude, protože studna, která je asi 6m vedle, má hladinu v úrovni 6m pod povrchem. Vodu jsem chtěl po zjištění, že tam je, nechat vsakovat do země (proto je tam ta díra v rohu šachty). Bohužel jsem zapomněl, že je tu opuka v úrovni asi 0,5m pod povrchem.

Ale k tomu utěsnění rámečku: co říkáte k použití tzv. medvědího hovna. Mám s ním poměrně dobré zkušenosti, jenom - původně jsem ho kupoval někde u výrobce v Kralupech nad Vltavou a bylo takové do zelena. Ale těsnilo - sám jsem tím měl vymazány lemy blatníků a podběhy u své Š120 a po celou dobu ježdění (1984-2004) se na autě neobjevila rez. Navíc měl opravdu přilnavost ke všem materiálům. Ale dnes jsou jacísi jiní výrobci (např Soudal) , barva je jiná (šedivá - prý) a všichni to nazývají medvědím, kozím, losím a kdovíjakým hovnem. Tak nevím zda jde o stejný nebo snad lepší - horší výrobek. Nerad bych zase nalítl nějaké "dobré" radě. S tím nátěrem, který ostatně nebyl moc levný a konstrukcí šachty mi také radili odborníci - a nedopadlo to dobře...Dnes bohužel v prodejnách narazíte spíše na podavače než na prodavače - o odbornících už ani nemluvím. Ludva

hodnocení

0x
Teď už bych to nepředělával a nechal bych to jak to je. Do dna bych vyvrtal pár velkých děr a voda sama odteče...
Co je v té PE trubce? Jestli přívod vody do domu, tak bych tepelnou izolaci moc nezatracoval.
doplněno 13.06.18 16:13: Hmm... Než jsem to dopsal, tak vy píšete že nejde vsakovat.
Jak hluboko jste tu díru vrtal?
hodnocení

Ta díra je poměrně málo hluboká, ale opuka je tu všude kolem a podle studny je tam potom skála. Myslíte, že bych měl díru prohloubit - o kolik? V té PE trubce zatím žádná voda není. Je to jen příprava na možné připojení městské vody.

Díru bych projel metrovým vrtákem a. Případně udělat další ještě v každém rohu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]