Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, to bude asi následek digitalizace, resp. někdo s ní (výměrou) měl zřejmě problém a vyvolal šetření na místě (možná obec). Určitě tam nejdou jen kvůli Vám (ale podívají se). No, Vy jste podědil, nic o "černých stavbách" nevíte, neměl jste potřebu něco v KN měnit - zmatek je u nich. Zdravím!
Před lety mi v restituci vrátili mi pozemek a asi za rok jsem dostala od od úřadu podobnou výzvu.
Šlo o to, že původní výměry v mapách tak jak mi to předali nesouhlasili. Pozemek mi rozdělili na tři menší a tím celkovou výměru zmenšili. Původně pozemek který začínal od cesty a končil u potoka byl najednou užší, po okrajích odřízli pruhy, které nyní patří obci. Nešlo s tím nic dělat, úřad mne vlastně jen informoval o provedených změnách.
Myslím že o zápis staveb nepůjde, jen po novém přeměření zjistili rozdíly ve výměrách.
"Jenže to by někdo musel přijít a zaměřit skutečnost."
No a právě to zřejmě někdo udělal a zjistil, že onu skutečnost si kdysi kdosi upravil ve svůj prospěch. Není to většinou tak, že by mapy neodpovídaly původním pozemkům, ale naopak. Pozemky ve skutečnosti už dávno neodpovídají původním mapám. Je proto potřeba vše uvést do odpovídajícího stavu.
Divil byste se, co všechno je možné. Například se ukázalo, že živý plot, od nepaměti ohraňičující můj pozemek na chatě, kdosi založil podle pěšiny, nikoliv podle hranice pozemku v plánech, takže je v podstatě 1m na sousedním pozemku. Já považoval plot za hranici. Stejně tak jsem měl ohniště na obecním pozemku, i když se přirozená hranice (příkop) je až za ním. Taky se zjistilo, že mám uprostřed zahrady trojúhelníkový pozemek (cca 1,5 m2), který mi nepatří.
Katastrální úřady v současné době provádějí tzv. "revizi katastru", jejímž cílem je uvést do souladu stav v evidenci katastru nemovitostí se skutečným stavem v terénu. U staveb, které nejsou zapsány v katastru nemovitostí, nebo jsou v mapě zakresleny jinak než je skutečnost, bude katastrální úřad spolupracovat i se stavebním úřadem, a bude se zjišťovat, zda jde o stavby ( případně přístavby) povolené či nepovolené, případně povolené ale nezkolaudované, nebo zkolaudované, ale jen nezapsané. Stavební úřad se tak dozví i o těch nepovolených stavbách, o kterých předtím nevěděl. Výsledkem by měl být ideální stav, kdy všechno, co je v terénu, bude stejně tak i v katastru. Revize katastru bude probíhat plošně v celé republice, postupně po jednotlivých katastrálních územích.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.