Nejste přihlášen/a.
Mám starou žumpu,která byla na konci vyvezena a 5 let do ní jde pouze deštovka.Cktěl bych ji porádně vyčistit.Jak poznám,jestli se tam neudusím.Stačí test třeba hořící svíčkou?
Že by CO2 nebo metan?
Platí pravidla jako pro každou jímku, studnu, jeskyni nebo šachtu, často i sklep (např. nevětraný sklípek kde kvasí víno) = než tam vlezu, tak ověřim jestli tam je dýchatelno + na povrchu někdo kdo při omdlení pomůže (ale ne tak že tam vleze taky, to tam pak najdou mrtvolky dvě) = je dobré být na laně za které tě vytáhne. Pokud vlízt bez ničeho, tak na jeden nádech jako by tam byla voda... Odvětrat např. vysavačem - hadici spustit dolu, saje spodní CO2, čerstvý vzduch leze horem sám. Nebo fukar atd.
A bohatě stačí kaly shora míchat klackem a kalovkou odčerpávat + dolévat čistou vodu.. Víc bych se s tím nebabral...
Vy se tu bavíte a radíte o žumpě, ale uvědomujete si, že nebezpečí číhá i ve studni s vodou? Co tu radíte, že v žumpě, i když byla používaná dešťová voda, tak je vše v pořádku? Hlavně ta odpověď na první pozici zavání. Pokud se kope nebo čistí studna na vodu, je nutné zjistit, zda se v ni nevyskytuje oxid uhličitý, metan nebo sirovodík. Pokud vloží svíčku, třeba do kýble a spustí na dno, přítomnost oxidu uhličitého plamen svíce uhasí, pokud tam je metan, plamen svíce blafne a o sirovodíku nemluvě, protože silně zapáchá. Nehrajte si se zdravím druhých, když tomu nerozumíte. Vždy je třeba studnu a i tu žumpu řádně odvětrat!
Nu a tady jde právě o použití kopresoru a také toho vysavače.Ten bude samozřejmě umístěn venku a hadice na výfuku bude do jímky,studny nebo jinam přivádět čerstvý vzduch.
JABRAKA
V tom případě bych doporučoval hustilku pro případ akutního nedostatku vzduchu v žumpě/studni.
Pozor nebezpečné...v takových prostorech se může hromadit CO-oxid uhelnatý...který je těžší než vzduch. A je jedno jestli je tam močka nebo voda. Není cítit,dvakrát se nadechceš,jdeš na zem a pokud tě někdo okamžitě nevytáhne,je po tobě.
Svíčka je zase dost ošemetná,kdyby tam byl náhodou metan,letíš i s žumpou rovnou na onen svět-má to fakt neuvěřitelnou sílu...videí kde někdo hodil sirku nebo petardu do kanálu je požehnaně.
Doporučoval bych to pořádně vyvětrat...otevřít co to jde,nasměrovat do toho nějaký ventilátor a tak den počkat...aby jsi měl jistotu že je tam jen vzduch
Chcete ji vyčistit proč? A jak? ... Když jsem řešil změnu jímky na nádrž na dešťovku, firma pravidelně odvážející splašky mi nabídla čištění nádrže. Vycucnou vše a pak tlakem a chemicky vyčistí- není to pak na pití, ale zalévat se s tím dá bez potíží.
Žumpu nikdy nevysaji až do sucha.Zůstává tam 5 cm kalu,který bych chtěl ručně vybrat.Proto se ptám,jestli je bezpečné po 5 letech tam lézt.
A proto jak jsem psal, vysají a sami vyčiští nějakou wapkou... chemií.. je to pak bez potíží na dešťovku. Tedy pokud se jedná o plastovou jímku.
Za vámi uvedenou dobu, pokud pravidelně protékala voda, mělo by být ok. Ale jestli se udusíte, odmítám za to odpovědnost. Chápete?
Když jsem tehdy nechal žumpu vyvézt,nedokázali to vycucnout do nuly.To co tam tehdy zbylo, už je milionkrát naředěné a rozložené.Po nikom nechci(zvlášt, když o tom nic neví)aby mi to garantoval.
Jasný. To byl spíš "forek",... ale proč to chcete čistit? Voda protéká pravidelně, je to pár let... co s tím chcete v budoucnu dělat - tj. důvod čištění?
Důvod?Je tam prostě nános bahna,asi prach,pyl,listí za 5let.Ptal jsem se zde proto,že kdyby to mělo být nebezpečné,tak tam nepolezu.
Ok, takže pokud chcete jen vyčistit, můžete využít možnosti služeb firem. Pokud není zájem platit jiným, bude záležet na parametrech žumpy. Můžete zkusit vyčerpat kalovým čerpadlem, co jde a nechat se přivázat /jistit někým silným a svéprávným. Při práci mějte minimálně roušku a často (dle potřeby) vylezete ven.
Druhou věcí je prevence - tj. před žumpu dát nějaký kanálek-přepad, který půjde lépe čistit. Právě proti listí atd. Na okapech u každého svodu mít síťku (já mám králičí pletivo) proti listí a okapy dle potřeby čistit.
@boban Jedině tak aku vysavač, ale ten zas nemá takový výkon...běžný vysavač na 230V spustit do jímky s vodou a ještě tam pracovat...to je na pováženou a proti všem bezpečnostním předpisům...to je prostě na úraz el. proudem...možná, kdyby vysavač nejen vysával, ale i foukal (staré typy to uměly), pak by šlo samotný vysavač "nechat doma" a hadici výfuku "natáhnout" do jímky...ale zde v tomto případě nevidím důvod k obavám; běžně občas musím sestoupit do 12m studně...do hloubky cca 10m, někdy i na dno...
Zdravím, nechat nějakou dobu otevřené a větrat. Pro pocit bezpečí tam můžete pokud máte doma nějaké zvířátko a nebo tchýni ho tam na chvíli pustit. Na šachtě by žádný horník nikdy nezabil myš a nebo potkana- byly přísně chráněny a byl k tomu jasný důvod. Plyn.
Každopádně to nikdy nečistit sám. Někdo musí být vždy navrchu a hlídat. Ideální být ještě uvázán na špagátě.
Já sám jsem několikrát lezl do žumpy když jsem přes ni propojoval odpad do kanalizace. Čistil jsem i 32 m studnu . Vždy bez jištění, ale toto tady radit nemohu. Já jsem takový rapl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.