Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jak a čím upevnit na zeď za radiátory stříbrnou fólii, která odráží teplo dovnitř místnosti? Nechci to přilepit napevno, aby v případě potřeby sundání folie s tím nestrhla kus malby či omítky. Děkuji.
Dobrý den, můžete tu fólii nalepit na nějakou desku (např. tvrdý karton z krabic, sololit nebo polystyren) a tu potom za radiátor jen zasunout. Zdravím!
barbakan - kutil si vždy poradí .
Folii mám na celé ploše radiátoru a kousek přesahuje ze tří stran a je upevněna dř. lištami. Apropo, žádný zázrak není, protože to teplo neodráží a to z důvodu, že to teplo má před sebou překážku - radiátor, ale protože bývalý majitel si to myslel a folii připevnil, nebudu zbytečně ničit něco, kdy vynaložil finance i práci. Podle mne je to opravdu neúčinné.
Já mám s folií velmi dobré zkušenosti. Ale provedení mám tochu složitější, i když zručný člověk si poradí. Na stěnu jsem tužkou nakreslil obvod radiátoru (upozorňuji, že jsem to tvořil při sundaných radiátorech, žádná polovičatost). Potom jsem lepidlem na tapety přilepil na ohraničené místo staré noviny. Můžete i dvě vrstvy. Jak známo, novinový papír, je nejlepší tepelná izolace. Po zaschnutí, jsem přes papír nalepil pomocí slabé vrstvy naředěného chemoprenu alobal, nastříhaný podle potřebné velikosti. Slouží nám to k spokojenosti více než pětadvacet let. Má to i další výhodu v tom, že za radiátory nemusíte malovat.
Je naivní si myslet,že vrstva novin jakkoliv tepelně izoluje.Nalepit alobal přímo za radiátor je bezvadné,ale stejně jako ta molitanová folie funguje hlavně proti vnikání IČ záření do zdi.Skutečně vrátí 90% vyzářeného tepla zpět do místnosti.Ale existuje také šíření tepla vedením,tedy převodem z teplého vzduchu do stěny a na to odrazka nefunguje z fyzikálního hlediska.Proto se provádí venkovní zateplení.Tepelná energie se akumuluje ve zdivu a po průchodu se vyzáří ven.A tomu má zabránit venkovní izolace,která vyzařování zbŕzdí,stejně jako kožich na těle.Ale pak už ztrácí účel ta folie,protože teplo,které by unikalo ven je zadrženo venkovní izolací a zabránit akumulaci tepla ve zdi je pak kontraproduktivní.
JABRAKA
To, že novinový papír izoluje není nic nového, dokonce před lety existoval způsob zpracování novinového papíru v jakousi drť, která se foukala do speciáně upravených prostor pod střechy domů, jako tepelná izolace (tuším, že se to jmenovalo Klimatizér). A o tepelné izolaci novinového papíru mohou hovořit také např. cyklisté, kteří noviny vkládají pod dres, aby zabránili pronikání studeného vzduchu na tělo. Byl jsem na to jedním z nich upozorněn a od té doby to používám také. Příkladů se najde jistě víc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.