Nejste přihlášen/a.
Nová sedačka, postel, koberec... jaký materiál vybrat, aby se v něm nedařilo molům...nebo se daří ve všem? Nemám rád chemii, takže chci vytvořit nehostinné prostředí pro tyto ďáblíky.
A ještě jedna věc. Viděl jsem pytle na šaty, pro sezonní šaty, které právě nepoužíváte...Pytel se vyfoukne vysavačem a je vymalováno...ale někde jsem četl, že je to nesmysl páč mol se takovým pytlem prokouše. Jak je to?
Sedačka, koberec apod. jsou dnes povětšinou z umělého vlákna, které molům nechutná. Bavíme se o housenkách, dospělec nemá jiného zájmu, než se množit. Z toho důvodu je teorie, že by se mol prokousal dovnitř pytle se šatstvem poněkud z říše sci-fi. Ven by se teoreticky mohla prokousat housenka, kdyby se jí uvniř pytle dařilo, což se i při odsátí většiny vzduchu nedá úplně vyloučit, některé druhy hmyzu jsou úžasně odolné. To by ale pytel musel být z mikrotenu (LD-PE) o nějaké malé tloušťce. Pokud to bude to silné PVC, které se na výrobu těchto pytlů obvykle používá, tak nemá šanci.
To, proč se někdy housenkám mola daří v záhybech koberce nebo čalouněného nábytku, je usazený prach. Který obsahuje velké procento textilních vláken, např. z nekvalitních triček nebo spodního prádla.
Vaše obavy se mi zdají naprosto zbytečné. Dnes se přidávají do všeho umělá vlákna a to molům nechutná. Já osobně jsem mola, tedy jeho larvy viděla naposledy tak před 40 lety ve sklepě na starém kabátu. Ti malí motýlci, kteří často lítají v domácnostech nejsou moli šatní, ale potvory, co jsou z potravin. Už několikrát se mi stalo, že jsem si donesla larvy v něčem z obchodu, třeba v mouce, hrachu apod.
měl bych babskou radu, která funguje. Molům smrdí tiskařská barva. Vezměte nějaké noviny, zmačkejte je do kuličky a strčte do skříně. Moli se odstěhují.
Mol šatní se živí především organickými vlákny a materiály,a především také živočišného původu.Jde o oblečení z vlny,peří a kožešin.Není potřeba chránit oblečení z bavlny,konopí,také ze syntetických vláken.Že by se mol pustil do plastového pytle,aby se dostal ke kožichu?To je absurdní doměnka.Chránit oblečení podtlakem?Proti molům to není,má se jen ušetřit místo.Byly provedeny zkoušky naplnění pytlů dusíkem pro delší uskladnění oděvů.Je to velmi účinné,ale trochu složité.Běžně se proti molům používá NAFTALíN(naftalen)Z pevné hmoty sublimuje do volného prostoru,jde jen o velice malé množství substance, ale i tak vyvozuje silné aroma.To moly i jiný hmyz odpuzuje.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.