Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svářečku MMA nebo MIG?

Od: hostt odpovědí: 11 změna:

Zdravím, jaká svářečka je lepší na domácí použití MMA nebo MIG (trubičková bez lahve)? Díky

Myslím si dobře, že MIG bude lepší na detailnější svařování?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Podle toho co chcete vařit. Pokud obyčejné jekly, trubky (nad 2mm), tak normální mma bohatě stačí.
Zjistěte si cenu plněného drátu pro MIG a porovnejte s elektrodou. Dost vám to usnadní rozhodování :)

janm*
hodnocení

2x

Dle toho co budete vařit, metoda MIG MAG je náchylnější na nečistoty a náchylnější na chybu (např. studené spoje) při nedostatečných zkušenostech a zručnosti, to je třeba mít na paměti, budete-li dělat svary "pevnostní" kde na nich bude více záležet, metoda MMA je naopak benevolentnější ke zručnosti svářeče takže budete-li chtít svařovat v domácích podmínkách např. traverzy a nemáte-li dostatečné zkušenosti a zručnost doporučuji metodu MMA, naopak pochopitelně metodu např. MIG MAG i při menších zkušenostech užijete např. na karosářské práce "tenčí plechy apod.", sic je pravdou že vedle drátových elektrod svařečky často umí i klasickou elektrodu...

hodnocení

0x

Podle mých zkušeností je MIG mnohem lepší a má větší využití.Svaříte cokoliv, bez dalších pomocníků, nabobodování si přidržíte rukou na první dobrou. Žádné lepení elektrody, oklepávání strusky. To, že se musí díly před svářením očistit a připravit platí pro oba typy ale COčko udělá krásný svár i s malám proudem nebo na tenkém materiálu. Já invertor nevytáhl několik let, MIG je rychlejší a pohotovější.

destik*
hodnocení

0x

Pro domácí kutilské prostředí doporučuji MIG, ale nevím, jestli je trubičkový drát dobré řešení. Někteří si stěžují, že hodně kouří, ale sám s tím nemám zkušenost. Myslím, že CO2 by bylo lepší - nemusíte oklepávat strusku -> můžete bez problémů vařit jednu housenku přes druhou, když se ta první nepovede. Taky: chytíte svářečku do ruky a jedete, žádné přilepování. Měli jsme doma MMA a teď máme CO2 a je to něco úplně jiného. Taky se s tím hned naučíte.

hodnocení

0x
Je třeba si uvědomit, že MMA je velmi náročné na pevnou ruku, každé malé nepatrné zachvění ruky vyvolá délkou elektrody docela velkou odchylku od zamýšleného směru svaru.
Za další MMA je náročnější i na technologii ve smyslu rizika zavaření si strusky do svaru, což je chyba, co snižuje pevnost svaru na minimum, navíc v této dutině dochází ke korozi. .
CO-čko sice prská někdy kuličky, ale ty se dají snadno odstranit, případně předem natřít pastou.
Pro začátečníka bych volil CO-čko

ale to je blbost pokud nejsi nějaký norek po ránu bez flašky.. pokud tohle chceš eliminovat tak si vezmeš hrube rukavice a přidržíš si elektrodu rukou.. nicmeně z vlastní zkušenosti vím že to není jen o pevné ruce ale o cviku.. zezačatku jsem ani CO neudržel v jedné ruce a ted už vařím dost často jednou rukou a bez problému..pokud teda nemáš velký hořák...navíc u CO je trochu problém vařit v průvanu.. CO je komfort, elektroda je jistota pokud nejsi jelito a nezavariš si tam strusku.. navic pokud si blbě nastavíš co tak můžeš udělat víc škody jak užitku v podobě studenych svárů.. u elektrody bud vaříš a nebo se přilepíš a zároven lechce poznáš natavení železa.. u CO těžko..

BTW. na youtubu jsou instruktážní videa jak se dělají které sváry a jakou metodou.. je dobré se na to kouknout pro představu.

@honzas1
Zdaleka ne vždy si může člověk opírat elektrodu o druhou ruku. Pro začátečníka je v mnohých polohách třeba ve stoje (v praxi často) lepší se opřít o ruku a tím mít stabilitu. Pro začátečníka je těžké držet stabilitu těla-musí si zvykat na setmění a zvuk při svařování. Stabilita těla se řídí právě zrakem a sluchem.
Navíc se nezmiˇnuješ o další věci a to, že u MMA se musí ještě dělat narozdíl od CO-čka jeden pohyb navíc a to tlačit elektrodu do svaru, protože elektroda ubývá, že i tím je to těžší.
To, co jsem napsal, tak vychází z PRAXE SVÁŘEČSKÝCH ŠKOL-na elektrodě se svařování MMA hodně lidem znechutí, každý nemá zdaleka takovou vytrvalost.
Docela mě překvapuje jak to zlehčuješ, zdá se, že jsi opravdový expert. I mnoha zkušeným svářečům dělá těžkou hlavu jak svařovat, aby eliminovali možnost zavaření strusky. Záleží na poloze, přístupnosti a druhu svaru.
Píšeš o průvanu, že může strhávat ochrannou atmosféru. To jsou takové internetové mýty. Já svařoval CO-MAG a TIG, měl jsem puštěný naplno větrák odsávání, blízko svařence. A rozhodně ani u TIGu(plyn Argon-svařování nerez oceli) nedocházelo ke "strhnutí" ochranného plynu větrákem, kdyby ano, nerez by se přepalovala. A kdyby byl opravdu větší průvan, tak kdo komu brání na tu chvilku si otočit ventilkem na lahvi a pustit si více plynu, který odolá i silnějšímu větru(odzkoušeno i venku) :)
V Bavorsku na stavbě se taky svařovalo v ochranné atmosféře, vítr silný nebyl, jednalo se o důležité svary na konstrukcích průmyslových hal. Ono je to spíš o mobilitě, kdy je jednodušší tahat jen svářečku, než i lahev, i když ta může být i menší.
Co se týká nastavení CO-čka. To chce si vždy zapsat na papír jaký posuv a jaké napětí zvolit. Nebo lze zvolit jiný ochranný plyn, kde je rozsah pracovního bodu podstatně větší ;) Sice je větší i cena, ale pořád s tím svaříš spoustu věcí, plyn zas tak rychle nespotřebuje.
Jedna velká lahev vydrží na 1 měsíc denodenního svařování.
Ano, ty jsi opravdu moc šikovný, podle toho, co píšeš, avšak, držme se prosím praxe. A ta je taková(z více svářečských škol), že pro začátečníka je jednodušší svařovat tavící se elektrodou v ochranné atmosféře-často "CO-čko"
Navíc kdo ví, třeba by tvé svary nebyly elektrodou zas tak skvělé, kdyby se vzaly pod rentgen, nebo ultrazvukem a to i přes to, že můžou vypadat až pohádkově krásně ;)
Nechci poučovat, já bych si nedovolil někomu napsat doslova, že on píše blbosti, ale jako jsi to napsal Ty mně, každý můžeme mít nějakou část pravdy a třeba je tazatel tak šikovný, že MMA zvládne rychle.
Svařovat MMA tenčí plechy je taky dost obtížné.
Mnoho svářeček na "CO-čko"(a jiné plyny) umí i MMA, obráceně je to těžší :)

ale pořád se tady bavíme o domácím lepení a ne o profi svárech nekde nad hlavou apod... no nevim kde vaříš ty ale u nás není problém při průvanu na hale aby ti to sfouklo plyn.. nedavno jsem vařil na venku kde pofukovalo pošrouboval jsem s regulatorem jak pišeš a stejně to sem tam sfouklo.. takže nedělej z komara velblouda.. třeba mu to pujde dobře .. ty dnešní mašiny už umí spousty věcí, zapalování je snažší, ne jak kdysi s tou 200 kilovou herkou to někdy bylo o nervy.

@honzas1
Diskuse na téma svařování je těžká, je tam hodně faktorů. Tazatel se stejně naučí obě metody časem, pokud vydrží. Sám uvidí, jestli ho to vůbec bude bavit.
Ty starý 200kg krámy o kterých píšeš jsou docela spolehlivý, ale to aby si k nim ještě člověk přikoupit vysokozdvižný vozík na manipulaci *smich* a měly dálkové ovládání proudu, takže zapalování šlo hladce, pak si to člověk po chytnutí oblouku zase stáhnul na menšího prouda.
Dnešní mašiny mají i přednastavené programy, i tahle, co jsem s ní svařoval umí různé věci, stála několik set tisíc Kč a stejně si s tím musel člověk pohrát, aby to svařovalo tak, jak chtěl.
Svářečku MMA nebo MIG?

Hodně je to o praxi ale u MIGu prostě nevidím do svaru.Možná je to tím že jsem začínal na autogenu a jsem zvyklý "vymíchávat".Takže za mě MMA

Že CO nemůže ovlivnit průvan není pravda, když jsme dělali na hale automatem musel někdo hlídat vrata .Jednou jsme si na zkušebním kusu udělali pokus - časové poznámky otevření a zavření vrat, a každé otevření vrat se projevilo na rentgenu

Urcite to ovlivni. Staci i mensi prutok treba kdyz dochazi plyn a ten svar zacne menit i vzhled. Konecna faze je aero svar ,

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak svařovat elektrodou

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]