Nejste přihlášen/a.
Zdravím, jaká svářečka je lepší na domácí použití MMA nebo MIG (trubičková bez lahve)? Díky
Myslím si dobře, že MIG bude lepší na detailnější svařování?
Dle toho co budete vařit, metoda MIG MAG je náchylnější na nečistoty a náchylnější na chybu (např. studené spoje) při nedostatečných zkušenostech a zručnosti, to je třeba mít na paměti, budete-li dělat svary "pevnostní" kde na nich bude více záležet, metoda MMA je naopak benevolentnější ke zručnosti svářeče takže budete-li chtít svařovat v domácích podmínkách např. traverzy a nemáte-li dostatečné zkušenosti a zručnost doporučuji metodu MMA, naopak pochopitelně metodu např. MIG MAG i při menších zkušenostech užijete např. na karosářské práce "tenčí plechy apod.", sic je pravdou že vedle drátových elektrod svařečky často umí i klasickou elektrodu...
Podle mých zkušeností je MIG mnohem lepší a má větší využití.Svaříte cokoliv, bez dalších pomocníků, nabobodování si přidržíte rukou na první dobrou. Žádné lepení elektrody, oklepávání strusky. To, že se musí díly před svářením očistit a připravit platí pro oba typy ale COčko udělá krásný svár i s malám proudem nebo na tenkém materiálu. Já invertor nevytáhl několik let, MIG je rychlejší a pohotovější.
Pro domácí kutilské prostředí doporučuji MIG, ale nevím, jestli je trubičkový drát dobré řešení. Někteří si stěžují, že hodně kouří, ale sám s tím nemám zkušenost. Myslím, že CO2 by bylo lepší - nemusíte oklepávat strusku -> můžete bez problémů vařit jednu housenku přes druhou, když se ta první nepovede. Taky: chytíte svářečku do ruky a jedete, žádné přilepování. Měli jsme doma MMA a teď máme CO2 a je to něco úplně jiného. Taky se s tím hned naučíte.
ale to je blbost pokud nejsi nějaký norek po ránu bez flašky.. pokud tohle chceš eliminovat tak si vezmeš hrube rukavice a přidržíš si elektrodu rukou.. nicmeně z vlastní zkušenosti vím že to není jen o pevné ruce ale o cviku.. zezačatku jsem ani CO neudržel v jedné ruce a ted už vařím dost často jednou rukou a bez problému..pokud teda nemáš velký hořák...navíc u CO je trochu problém vařit v průvanu.. CO je komfort, elektroda je jistota pokud nejsi jelito a nezavariš si tam strusku.. navic pokud si blbě nastavíš co tak můžeš udělat víc škody jak užitku v podobě studenych svárů.. u elektrody bud vaříš a nebo se přilepíš a zároven lechce poznáš natavení železa.. u CO těžko..
BTW. na youtubu jsou instruktážní videa jak se dělají které sváry a jakou metodou.. je dobré se na to kouknout pro představu.
ale pořád se tady bavíme o domácím lepení a ne o profi svárech nekde nad hlavou apod... no nevim kde vaříš ty ale u nás není problém při průvanu na hale aby ti to sfouklo plyn.. nedavno jsem vařil na venku kde pofukovalo pošrouboval jsem s regulatorem jak pišeš a stejně to sem tam sfouklo.. takže nedělej z komara velblouda.. třeba mu to pujde dobře .. ty dnešní mašiny už umí spousty věcí, zapalování je snažší, ne jak kdysi s tou 200 kilovou herkou to někdy bylo o nervy.
Hodně je to o praxi ale u MIGu prostě nevidím do svaru.Možná je to tím že jsem začínal na autogenu a jsem zvyklý "vymíchávat".Takže za mě MMA
Že CO nemůže ovlivnit průvan není pravda, když jsme dělali na hale automatem musel někdo hlídat vrata .Jednou jsme si na zkušebním kusu udělali pokus - časové poznámky otevření a zavření vrat, a každé otevření vrat se projevilo na rentgenu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.