Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, kupuji do domu nový kotel a potřebuji poradit, jaké palivo je vhodnější a levnější, zda-li dřevo nebo uhlí. Mám vytápění elektrokotlem v kombinaci s kotlem na tuhá paliva. Hodlám z poloviny zimy topit kotlem na tuhá paliva ( alespoň vždy, když budu delší dobu doma),ale váhám, jestli koupit:
a) Zplyňovací kotel na dřevo a topit pouze dřevem ( prý je zde velká úspora dřeva)
b) polozplyňovací kotel na dřevo (princip klasického spalování) - možno ale topit pouze dřevem
c) klasický kotel na tuhá paliva, kde je možné topit všemi druhy paliv ( kombinoval bych dřevo a černé uhlí)
Prosím o radu, který z těchto kotlů by byl pro mne nejvhodnější. Děkuji za každou odpověď.
zplyňovací kotel na dřevo - vyšší pořizovací cena, minimum popela, možnost regulace, ale dřevo musí být vyschlé a musíte mít prostor na jeho skladování, za zimu tak 15 až 20 kubíků, záleží na instalovaném příkonu
tuhá paliva - nejnižší náklady, bordel z uhlí a nutný prostor na skladování, častější nutnost obsluhy, minimální možnost regulace
osobně bych asi šel do kotle na pelety - náklady mezi uhlím a dřevem, možnost takřka bezobslužného režimu, bohužel vyšší pořizovací cena, ale možnost získání dotace, pak by bylo možné i odpojit drahý elektrokotel
Z peletkama se moc spekuluje o ceně byl byste nucen vzít i za draho protože nemáte možnost dostatečného výběru dodavatele.
Dřevo to chce vyschlé takže taky problém a uskladnit je potřeba někde min 40m3.
Kombinace dřevo a uhlí je nejlepší volba.Takže koupit litinový kotel na tuhá paliva a v něm se dá topit i koksem,uhlím i dřevem a kotel vydrží min 30 let .Pokud naložíte koks nebo černé uhlí tak pujdete přiložit za 8 hodin ale pokud si koupíte kotel s větším výkonem než budete potřebovat tak ten bude mít větší obsah nasypné šachty a vydrží ještě déle ale chce to mít na kotli regulator tahu přívodu vzduchu MERTIK to je potom radost topit.
Mnoho lidí podceňuje podmínku, že dřevo musí být vyschlé.(zplynovací kotle)Čerstvě nakácené dřevo potřebuje 2 roky,takže byste musel doma skladovat 40 m3.Mnohokrát jsem viděl,jak dodavatel slíbil vyschlé dřevo a pak se mohly polena rovnou ždímat.A ještě závisí na počasí.Pokud léto proprší,už vyschlé dřevo znovu navlhne z ovzduší.Já nedám dopustit ny klas. kotel.Není nad nezávislost.
pokud chcete znát vstupní ceny pelet tak tady je odkaz : tzb-info.cz/...
Nedávno jsem počítal kolik by mě stál přechod na pelety. Mám rodinný dům, vytápím plynem, mám Dakon DUA BT - 28 kW, ročně platím okolo 40-45000 Kč. Kotel mě stál v roce 2005 asi 38000 Kč. Pokud bych chtěl přejít na pelety, tak investice do kotle by byla okolo 100.000 Kč, ročně bych ušetřil mezi 15-20.000 Kč v nákladech pořízení paliva, takže za předpokladu, že se cena pelet bude držet v rozumném rozmezí ( plyn se taky zdražuje ) a nedošlo by k nějakému skokovém nárůstu, tak by se to vrátilo zhruba za 3-5 let ( pokud by se podařilo dostat dotaci, což není jednoduché při přechodu z plynu na pelety, ale i bez ní je to ještě únésné ). A asi to tak příští rok dopadne, protože mě už nebaví dotovat premie manažerum z RWA a čekat tři měsíce na přeplatky z vyúčtování.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.