Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dřevo vs. uhlí

Od: fireman99 odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, kupuji do domu nový kotel a potřebuji poradit, jaké palivo je vhodnější a levnější, zda-li dřevo nebo uhlí. Mám vytápění elektrokotlem v kombinaci s kotlem na tuhá paliva. Hodlám z poloviny zimy topit kotlem na tuhá paliva ( alespoň vždy, když budu delší dobu doma),ale váhám, jestli koupit:

a) Zplyňovací kotel na dřevo a topit pouze dřevem ( prý je zde velká úspora dřeva)

b) polozplyňovací kotel na dřevo (princip klasického spalování) - možno ale topit pouze dřevem

c) klasický kotel na tuhá paliva, kde je možné topit všemi druhy paliv ( kombinoval bych dřevo a černé uhlí)

Prosím o radu, který z těchto kotlů by byl pro mne nejvhodnější. Děkuji za každou odpověď.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nekomplikujte si život a nezatěžujte si kapsu a pořiďte si univerzální kotel na tuhá paliva. Uhlí naložíte do kotle a máte 8 hodin pokoj.

mlask*
hodnocení

2x

zplyňovací kotel na dřevo - vyšší pořizovací cena, minimum popela, možnost regulace, ale dřevo musí být vyschlé a musíte mít prostor na jeho skladování, za zimu tak 15 až 20 kubíků, záleží na instalovaném příkonu

tuhá paliva - nejnižší náklady, bordel z uhlí a nutný prostor na skladování, častější nutnost obsluhy, minimální možnost regulace

osobně bych asi šel do kotle na pelety - náklady mezi uhlím a dřevem, možnost takřka bezobslužného režimu, bohužel vyšší pořizovací cena, ale možnost získání dotace, pak by bylo možné i odpojit drahý elektrokotel

davidc*
hodnocení

1x

Z peletkama se moc spekuluje o ceně byl byste nucen vzít i za draho protože nemáte možnost dostatečného výběru dodavatele.

Dřevo to chce vyschlé takže taky problém a uskladnit je potřeba někde min 40m3.

Kombinace dřevo a uhlí je nejlepší volba.Takže koupit litinový kotel na tuhá paliva a v něm se dá topit i koksem,uhlím i dřevem a kotel vydrží min 30 let .Pokud naložíte koks nebo černé uhlí tak pujdete přiložit za 8 hodin ale pokud si koupíte kotel s větším výkonem než budete potřebovat tak ten bude mít větší obsah nasypné šachty a vydrží ještě déle ale chce to mít na kotli regulator tahu přívodu vzduchu MERTIK to je potom radost topit.

kjanik112*
hodnocení

0x

Mnoho lidí podceňuje podmínku, že dřevo musí být vyschlé.(zplynovací kotle)Čerstvě nakácené dřevo potřebuje 2 roky,takže byste musel doma skladovat 40 m3.Mnohokrát jsem viděl,jak dodavatel slíbil vyschlé dřevo a pak se mohly polena rovnou ždímat.A ještě závisí na počasí.Pokud léto proprší,už vyschlé dřevo znovu navlhne z ovzduší.Já nedám dopustit ny klas. kotel.Není nad nezávislost.

hodnocení

0x

Kotel na peletky.

alf*
hodnocení

0x

já bych hlasoval pro peletky. Soused to má, naplní zásobník, topí to samo, z komína jen bělavý kouř. Až doslouží plynový myslel jsem na změnu ale mám smůlu protože máme plyn a tam kde je plyn není šance na dotaci, on to o rok ještě stihnul.

hodnocení

0x

tzb-info.cz/...

jiho.ceskestavby.cz/...

a další, páč co člověk to alespoň dva názory

pokud u vas zvitezi pelety,dejte si pozor at nenakoupite cinske,spatne hori a smrdi nejakym svinstvem.budu ted menit kotel,zvitezil viadrus na uhli a drevo,je vyzkouseny u sousedu a funguje solidne.

mlask*
hodnocení

0x

pokud chcete znát vstupní ceny pelet tak tady je odkaz : tzb-info.cz/...

Nedávno jsem počítal kolik by mě stál přechod na pelety. Mám rodinný dům, vytápím plynem, mám Dakon DUA BT - 28 kW, ročně platím okolo 40-45000 Kč. Kotel mě stál v roce 2005 asi 38000 Kč. Pokud bych chtěl přejít na pelety, tak investice do kotle by byla okolo 100.000 Kč, ročně bych ušetřil mezi 15-20.000 Kč v nákladech pořízení paliva, takže za předpokladu, že se cena pelet bude držet v rozumném rozmezí ( plyn se taky zdražuje ) a nedošlo by k nějakému skokovém nárůstu, tak by se to vrátilo zhruba za 3-5 let ( pokud by se podařilo dostat dotaci, což není jednoduché při přechodu z plynu na pelety, ale i bez ní je to ještě únésné ). A asi to tak příští rok dopadne, protože mě už nebaví dotovat premie manažerum z RWA a čekat tři měsíce na přeplatky z vyúčtování.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]