Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rád bych Vás poprosil o radu ohledně správného větrání sklepa ve starém domě. Sklep je v zimě nevytápěn, ale byl zde umístěn starý plynový kotel, který byl nahrazen kondenzačním a přesunut do koupelny. Starý kotel byl napojen na komín, nový je turbokomínem vyveden přes zeď. Rád bych tento volný komín využil k lepšímu odvětrávání sklepa.
V zimě bylo cítit, že má komín tah i pouhou rukou, ale nyní v létě jej necítím skoro vůbec. Zkoušel jsem i zakrýt průduch sáčkem a je "přicucáván” opravdu minimálně. Ve sklepě je tedy ještě větší vlhko než přez zimu. Sklepní okno je otevřeno neustále. V zimě bylo pootevřeno jen když bylo tepleji. Zkouším různé varianty, jak nejlépe větrat, ale stále se vlhkost drží mezi 92 až 99% (orientačně měřeno levným digitálním teploměrem s vlhkoměrem) Teplota sklepa se pohybuje od 13ti do 16ti stupňů. Přisávací PVC roura byla po odpojení kotle hned u venkovního vstupu celou zimu ucpána. Nyní jsem ji opět otevřel, ale bez viditelného účinku. Pouze se trubka zespodu u země rosí a kondenzát odkapává. Zkoušel jsem větrání i s otevřenými dveřmi do koupelny, ale také jsem nezaznamenal výraznější úbytek vlhkosti ve sklepě.
Sklep je téměř celý pod úrovní terénu. Odhadem asi 15cm výšky je nad úrovni terénu. U okna je vybetonována "šachta”, okno je tedy celé pod úrovni terénu.
Dokázal by mi prosím někdo poradit, jakým způsobem mám ve sklepě správně větrat? Předem děkuji za každou radu.
To je problém chladných místností, teplý vzduch z venku se ochladí a tím se zvýší jeho vlhkost . Obvykle ještě začne vlhnout zdivo a můžou přijít plísně. Intenzivní větrání pouze zvýší množství vody, zkondenzované na chladných stěnách. Proto je v zimě situce lepší, chladným vzduchem z venku dovnitř přinesene méně vlhkosti. Tak mě napadá, že pokud použijete intenzivní větrání (ventilátor) a přivedete tam opravdu velké množství teplého vzduchu, tak by mohlo dojít k ohřátí prostoru ( i stěn ) a vlhkost se sníží. Ale to je jen úvaha, osobně jsem podobný problém vyřešil umístěním slabého tepelného zdroje do takovéto místnosti a vlhkost okamžitě klesla. U mě se ale nejedná vyloženě o sklep, je to místnost pod urovní terénu. Paradoxně tam přitápím jen v létě, v zimě je tam suchý vzduch.
To je na experimentování.
Za první bych uříznul ty rouru pro přívod vzduchu v bízkosti zdi. Čím je delší potrubí, tim větší ztráty při proudění vzduchu.
Pokud trubku nechceš řezat, tak na trubku namontuj ventilátor, který bude nasávat vzduch z venku do sklepa.
Další ventilátor můžeš namontovat na vstup do komína. Tento ventilátor požene vzduch ze sklepa do komína.
A pak už musíš zkoušet jednotlivé možnosti větrání a zjisit, která kombinace ti bude fungovat.
(okno + ventilátor na trubce / okno + ventilátor do komína / oba ventilátory)
Tah komínu může vzniknout pouze dvěma způsoby - rozílem teplot v komíně - tj teplejší vzduch v komíně a studený venku, což v zimě funguje. V létě se teploty vyrovnají a tah"zmizí". Tj pak je nutné použít druhý způsob- nucené větrání ventilátorem napojeným na časovač nebo nějakou kombinaci RH či teploty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.