Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Regulace teploty vody v top.soustavě

Od: jp* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jestli má někdo zkušenosti s regulací teploty vody v soustavě pro vytápění staršího bytu. Mám vlastní plyn.kotel a rozvody vody do všech místností kde jsou deskové radiátory. Je z hlediska úspor výhodnější snižovat teplotu v době kdy jsou všichni např.v zaměstnání (na kolik nechat teplotu klesnout), když poté musí kotel zase déle topit, aby teplotu dostal na požadovanou úroveň? Podotýkám že obvodové zdi (plná cihla 45cm)zatím ještě nemají zateplení. V době přítomnosti v bytě vytápím na 21,5.
Jakou teplotu "vody" v topné soustavě doporučujete nastavit? Kotel nahřívá vodu na nastavenou úroveň (měří se na vracečce) a poté vypne plamen a čerpadlo dál prohání vodu. Když teplota vody poklesne, kotel jí opět přihřeje na požadovanou úroveň. Takto kotel cyklí, dokud prostorový termostat v pokoji neohlásí dosažení požadované teploty, potom se kotel vypne včetně oběhu. Je toto časté zapalování plamene pro kotel z hlediska životnosti horší, než kdyby stále běžel?
Děkuji za odpověď.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

cacab*
hodnocení

1x

Ta jak to máte ,je to dobře.Kotel si sám reguluje spouštění a vypínání podle termoregulátoru,který má být v nejvíc obývaný místnosti.Kkyž jdete do práce, tak ho jenom stáhněte na menší teplotu a když přijdete,tak na požadovanou.Do půl hodinky máte teplo.

hodnocení

1x

Tato otázka mě taky zajímala a nedostal jsem na ni přesnou odpověď. Asi to ani nejde říct: " v době nepřítomnosti snížit teplotu o tolik stupňů..."), pokud nejsou známy další parametry jako tepelněizolační parametry budovy, doba nepřítomnosti apod. Obecně se uvádí, že je ekonomičtější vždy temperovat, než nechat vychladnout a pak dotápět. Fakt ale je, že všechny regulátory ke kotlům počítají s režimem eko, tzn. snížením teploty v noci, či v době, kdy jsme v práci. Ten můj je z výroby nastaven na teplotu 20 st. a v eko režimu na 17. Já osobně mám nastaveny teploty na 21 a 17,5.

Pokud jde o ten druhý dotaz, tak předpokládám, že nemáte ekvitermní regulaci. Ta si teplotu vody reguluje podle venkovní teploty a nastavené křivky. V každém případě je cyklování kotle škodlivé nejen pro kotel samotný, tak i pro vaši peněženku z hlediska spotřeby plynu. Proto mají modernější kotle možnost regulovat svůj výkon a topí třeba pořád a na nižší teplotu otopné vody. Dokonce mají určitou ochranu, která umožní znovuzapnutí kotle až po určité době.

hodnocení

0x

jp, pochopil jsem dobře?

Máte prostorový termostat, nebo termohlavici, která reguluje teplotu v místnosti. Pak na kotli další regulůaci, která reguluje teplotu vody v topení.

Nastavení mám na jednom kotli na +-70°C aby radiátory byly "pocitově horké" U tohoto kotle déle trvá, nežli se ohřeje na takovou teplotu, někdy ani nedosáhne této teploty a již termostat v místnosti kotel vypne.

U druhého kotle mám nastavenu vodu na nejmenší teplotu, a kotel (čerpadlo) běží skoro celý den. Když ale přidám teplotu, tak kotel vypíná, a v místnostech, kde nemůžu regulovat teplotu mám chlad, proto mám nastaveno aby "státe topil"

Pochopil jsem dobře že se ptáte na teplotu vody v topení, zdali je lepší menší a častější, nebo vyšší a méně časté spínání?

Doporučuji větší teplotu, domnívám se, že je to výhodnější, ale spočítat to musí matematici.

hodnocení

0x

Když jste v zaměstnání, tak nechte teplotu v místnosti klidně klesnout na 17 st. V této době budou tepelné ztráty nižší, než kdybyste stále udržoval třeba 20 st. Po příchodu domů se na tepelnou pohodu brzy dostanete, když přepnete termostat na 22 - 23 st. Cyklování kotle se nebojte, je na to konstruován.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]