Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obložení soklu

Od: tocy® odpovědí: 18 změna:

Zdravím, potřaboval bych poradit - v létě chci dodělat obložení soklu na dvoře RD. Plánuji udělat rošt (asi z CD profilů), na to namontovat nějaké desky a na to natáhnout marmolit. Vršek soklu by se zakryl oplechováním.

Teď hledám možnosti, jaké zvolit k obkladu desky? Cetris mi připadá moc těžký. Co třeba Fermacell, Rigidur? Nebo něco jiného?

Díky.

Obložení soklu
Obložení soklu #2

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Já jsem kdysi řešil podobný problém. U staršího domu, který stavěl můj děda, jsem ale uboural sokl tak, aby nepřesahoval profil omítky, ale byl "utopen" pár centimetrů i po obložení. Nějaké další rozšiřování soklu, včetně zakrytování určitě není efektní.

hodnocení

Tady to řešení zní zajímavě. Kdyby se sokl trochu odboural a po obložení "utopil" 4-5 cm pod omítku, nemusel bych potom provádět oplechování. Otazkou je, kolik soklu můžu odbourat. Nyní sokl vystupuje asi o 4 cm před stěnu.

jj, chtělo by to pár sond... ale máte tušení, kudy vedou např. rozvody vody, elektřiny, plynu?

tocy - nejjednodušší je v místě okna do sklepa změřit šířku zdiva. Já jsem uboural 15cm a obvodová stěna, měřeno ve sklepě je nyní 57cm, včetně venkovního obkladu. Ukázka na obrázku. Podotýkám, že domek je k okapu vysoký asi 8m (dva byty). Pokud není sklep, udělat sondu. Rozvody se takto na povrch neukládají.

Obložení soklu #3

jester*
hodnocení

3x

Zkuste se podívat na tzv.aqua panely prej jsou ještě lepší než ty cetris desky.Jinak tohle je nejlepší možné řešení žádnej XPS ani sanačku a vyvrat vykružovákem díry dát tam větrací mřížky.

hodnocení

3x

Je mnoho možností, již zde popsaných. Důležité je, co očekáváte od vzhledu soklu, kolik můžete ubrat cm. Zde vidíte testování Cetrisu 10mm, kde již několik let testuji roztažnost, kroucení a tvrdost Cetrisu. Je to západní strana.

U Vás bych odboural sokl, třeba i 10-15cm, ale je to práce, dřina a té suti. Nebo pak přidáte profil CD (3cm) Cetris (1cm) na to pak omítku (1cm) pak oplechování (+3cm přesah). Takže musíte mít oplechování 8cm široké, plus zapuštění 0,5cm do omítky. Nikoliv na omítku, ale pod ní.

Taky můžete dát XPS 3cm, na něj zezadu přilepit XPS 2cm, ale jen ve svislém pruhu 5cm širokém, aby se XPS nedotýkal celou plochou soklu. Pak je opět úprava soklu 5 cm a oplechování 8cm.

Je jen na Vás, čím to uděláte.

No nevím, ten Cetris není na pohled žádný zázrak, já jsem pro odvětrání zasekal do zdiva meliorační hadici a po několika metrech jsem udělal výdechy ven a použil jsem normální obklad. Je to festové a žádná náhražka.

ferax, ale to není definitivní povrch, to je dlouhodobé zkoumání Cetrisu, jako zkoumám již mnoho let (8let) co udělá polyš bez krytí na slunci na jižní straně. Jak hodně (ne)ubývá.

hodnocení

2x

Máte to tam hezky opraveno - *palec*

Za sebe - nedával bych žádnou sádrovou imitaci - bez ohledu na jejich údajnou odolnost proti vlhku. Cetris je dle mého názoru ta nejlepší volba. A to jak proti vlhkosti, tak proti mechanickým poškozením.

@krtek 66 - má to kvůli odvětrání viz. předchozí řešení izolace... polyš to udusí a v případě extruďáku pro zajištění tvrdosti bude stejně drahý (dražší) než cetris.

krtek66
hodnocení

0x

nalep tam XPS nebo Perimetr a nevymýšlej kraviny...

hodnocení

edit: líbí se mi takový sokl - jsou tam desky cetris, perlinka a zakrytí marmolitem. Jen nevím, jestli stačí vršek soklu zakrýt pouze marmolitem bez oplechování.

Obložení soklu #4

určitě stačí - pokud se udělá dobře, je nezničitelný...

Možná je nezničitelný, ale že by to byla bůhvíjaká krása se říct nedá. Obklad je obklad. A ten přesah soklu, ani nemluvím...

hodnocení

Vedle na ulici teď obkládají sokl (viz foto). Nechápu, proč tam používají dvě vrstvy cetrisu (je to cetris?).

Obložení soklu #5
Obložení soklu #6
Obložení soklu #7

Cetris to je, ale proč dvě vrstvy, to netuším.

Koupili si moc širokou okapničku? A nebo je to státní zakázka?

sheepiss
hodnocení

0x

... no spíš to je jen vrchní ukončení s cetris zúženým pasem (např. 10cm x délka desky), který je prisroubovany nad rastrem do přední cetris desky/nebo prilepeny...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]