Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem,
křeček nám překousal u skoro nových žaluzií ta průhledná lanka, co přidržují žaluzie na místě. Sice vše funguje i bez nich, ale stejně bych je ráda opravila. Jde to nějak? Lanko je přichyceno někde nahoře pod konstrukcí, která se dá tuším odmontovat, a dole to vypadá překryté jen plastovým kolečkem. Nevím, jestli se do toho má vůbec cenu pouštět nebo to je jedině pro odborníky?
Každá zkušenost mi pomůže. Jak s montáží, tak případně s firmami na opravu žaluzií.
Díky za každou radu.
Přečtěte si poslední odpověď.Možná by vám odpovídající poradil.
najděte si otázku: čištění žaluzií. ( Odpovídal(a) jste na to dnes ve 21,12hod)
Přečtětě si odpověď na konci.@
doplněno 03.11.09 23:52:Ano.Mě to nešlo zkopírovat,proto tak zdlouhavě.
Aha tady poradte.cz/...
Tak pokud se nenajde konkrétnější odpověď někoho, koho potkalo to samé co mě, tak ho možná zkusím kontaktovat.
Doufám,že jde o žaluzie na plastových oknech zevnitř?Ten plastový špuntík přímo kotví tu strunu.Určitě bych se obrátil na opravnu.Sám si člověk bez nářadí neporadí.
JABRAKA
Jednoho dne jsem si v práci s takovou žaluzií hrál a ten špuntík se mi podařilo vytáhnout. Na konci vlasce je uzlík, který se musí dostat pod tím špuntíkem do rámu. Potom se to napětím vlasce samo upevní. Zkoušel jsem to tam dostat rukou a nešlo to. Pak jsem vzal kombinačky a vlasec jsem, díky tomu jak průží, trochu natáhl a uzlík dostal i se špuntíkem na své místo. Takže si člověk sám poradit může.
Ovšem jak je to u dřevěných oken, to nevím
Žaluzky vytáhnout nahoru, oddělat boční krytky, chytit žaluzii rukou (aby se nerozbalila), odšroubovat ji od křídla (většinou 4 šroubky) a položit dolů. Tím se uvolní silony a jdou lehce upevnit do zasklívačky.
Problém je v tom, že silon je nahoře v kastlíku různě propleten a dle typu žaluzky není vždy jednoduché jej znovu protáhnout (nutnost povysunutí mechanismu návinu, apod.) a každopádně pokud budete tahat nový silon VŽDY si pořádně zapamatujte (nafoťte) cestičku původního silonu.
Pokud vytáhnete silon ze zasklívačky když je napnutý, je mnohdy rukou nemožné jej dostat zpátky bez uvolnění (odšroubování) žaluzie. Zvláště když si montážník plete silon se strunou hudebního nástroje. Pokud jste však technický typ, tak se to dá v pohodě zvládnout. Já jsem sice obyčejná "kancelářská krysa," ale u sebe doma jsem si žaluzky montoval sám a u jedné dokonce přehazoval ovládání na druhou stranu.
Jinak mohu vřele doporučit u odšroubované žaluzie namazat silikonovým olejem mechanismus řetízku a návinů. Výrazně se tím prodlužuje životnost a ulehčuje obsluha. A nejdůležitější věc - u jednoho zákazníka jsme řešili reklamaci porouchaných žaluziíí, které měl s novými okny teprve půl roku - prokluzoval řetízek a žaluzka se tak nenavíjela. Zjistilo se, že po oknech se u zákazníka dělaly sádrové omítky a při přebrušování firma nezakryla žaluzie. Jemný abrazivní prach se dostal do mechanismu a pak stačilo každodenně vytahovat žaluzie a bylo to. Prach je zabiják všeho mechanismu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.