Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kabel ke svetlu

Od: dfdf* odpovědí: 22 změna:

Dobrý den, je spravně zapojené světlo?

do vypínače mi jde přívodový kabel 1,5 - tři dráty. Z vypínače ke světlu mi jde také kabel 1,5 tři dráty.arvy ZELENOZLUTY, MODRY , HNEDY

Je to tak správně?

Bude vadt, když od toho světla ještě potáhnu dál kabel k pro další světlo? svitit budou pak současně.

Díky za radu Pavel

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Já to pochopil tak, že má do vypínače přitažený přívod 230V a z něho přes vypínač pokračuje do světla. Není v tom nic divného, žz a modrý má jistě propojený v krabici pod vypínačem... Pokud je to tak jak píšu, tak si můžete dotáhnout buď přívod k dalšímu vypínači, nebo připojit další světlo...

hodnocení

3x

Ano, Vaše úvaha je správná, i když Vá tu někdo tvrdí opak. Spojte modrý s modrým a zelenožlutý se zelenožlutým v krabici pod vypínačem vhodnou svorkou (wago, čokoláda) a hnědé připojte k vypínači. Stejný kabel můžete samozřejmě táhnout od světla k dalšímu světlu. Bude to fungovat, bude to podle předpisů a bude to bezpečné.

hodnocení

2x
No, z popisu netušíme, jak to máte zapojené. Ale modrý je ve vypínači zbytečný, pokud nemá doutnavku a žlutozelený nemá ve vypínači vůbec co dělat.
Takže upřesněte co je kam zapojeno a pak se dá říct, jestli je to dobře.
Jinak kabel je použitý správný.

A jak to pak vyřešit pokud je vypinač kovový. Zde musí být zapojena ochraan zemněním na kovovou část vypinače.

do vypínače je přivedený i ŽZ vodič...

mikihans - "modrý je ve vypínači zbytečný, pokud nemá doutnavku a žlutozelený nemá ve vypínači vůbec co dělat".
Na to jste přišel jak? V dnes běžných bezkrabicových instalacích je zcela běžné (a dokonce podle předpisů), že vede kabel přímo do krabice pod vypínačem a stejný kabel od vypínače ke světlu (případně k dalším vypínačům v okruhu). V krabici pod vypínačem je příchozí N (modrý) spojený s modrým odchozím N a příchozí PE (zelenožlutý) se zelenožlutým PE odchozím. L (hnědé) jsou připojené na svorky vypínače. Takže ten modrý i zelenožlutý sice nesmí být připojený k vypínači, ale v krabici vypínače být může (jinak to ani bez odbočných krabic nejde).

ivanhorsemann - Elektrikou se zabývám skoro 1/2 století, ale běžný vypínač, který by se musel uzemňovat, jem ještě neviděl. Možná se ale pletu, můžete mi na nějaký takový dát odkaz?

magdon: do krabice s vypínačem ano, do vypínače NE. Já mluvím o vypínači a tam opravdu nemá co dělat.
Navíc nemůžeme tušit, zda to má správně zapojené, když pouze napsal, jaké vodiče mu tam vedou, nikoliv jak je má ZAPOJENÉ.

mikihans - to já to zase pochopil tak, že tazatel ještě nic zapojeného nemá, neví, jak na to a proto se tu ptá.

Tazatel je laik, takže přesnou formulaci otázky je vhodné brát s rezervou. Myslím, že v tomhle případě je smysl i tak jasný. Tazatel nepsal, že by měl PE k vypínači připojený, ale že je ve vypínači (což není úplně totéž). Laici často za vypínač označují prostě to, co je vidět, i to, co je skryté pod tím. Já se za laika nepovažuju, ale taky řeknu, že "kabel vede do vypínače" a nikoliv že "kabel vede do krabice pod vypínačem". Je to jen slovíčkaření (i když může být zavádějící).

To beru, ale pořád z dodaných informací nedokážu odpovědět na hlavní otázku "mám to zapojené správně?" a nerad bych potvrdil něco, co správně není.
A vzhledem k autorovu doplnění "myslíš, jako dát do cokolády mody s modrym a zlutozeleny se zlutozeleným?..To sem neudělal...:)" si tím jistý nejsem pořád.
dfdf*
hodnocení

Magdon - pohopil jsi to uplně spravně. Kabel mi jde do krabice kde bude vypínac...Chci zatím jen připravit kabely..nez prijde někdo kdo mi do zapojí...Potřeboval jsem dotiz udělat nějaký zedníck práce...a necekat nez mi to někdo zapojí...Mezizím mám zet ohozenou, strop oblozený... já muzu delat neco jiné

nekdy musí byt informace uplná...a bez chyb...ale blbne mi klavesnice..a nektere písmenko nekdy vynechá...za to se omlouvám :)

Potom teda nechápu, proč se ptáte, zda to máte správně zapojené, když nic zapojené nemáte a ani to sám zapojovat nebudete. Kdybyste se rovnou zeptal, zda máte správně natažený kabel, tak se dalo odpovědět hned a v pohodě.

olinl
hodnocení

2x
dfdf: Přívodní kabel 230V ti jde do instalační krabice pod vypínač a další odchází z té krabice ke svítidlu(světlu). K zapojení: spoj ve wagosvorce nebo v "čokoládě" modrý s modrým, zelenožlutý se zelenožlutým a hnědé dej jednotlivě pod šroubky vypínače. V případě nástrčného systému zasunout do otvoru se svornými kontakty-jednotlivě. Ze svítidla do dalšího svítidla můžeš kabel vést, pokud možno použij "kulatý", je odolnější mechanicky. Nevím co budeš mít za typ vypínače, tak když nebudeš vědět, dej foto.

dfdf*
hodnocení

myslíš, jako dát do cokolády mody s modrym a zlutozeleny se zlutozeleným?..To sem neudělal...:)

jinak se mě pochopil spravně..jde mi tam 230V a pak dál přes vypínac do světla

krtek66
hodnocení

0x

světlo se zapojuje tak, že v krabičce se spojí zeleno/žlutý dohromady (mimo strojek) a pak (ve výsledku je to jedno) na jeden konec strojku hnědý, pod něj zas hnědý a vedle modrý a zas pod něj modrý...hotovo...u světla se pak zapojí barvy dle svorek na světle..

krtek66 - "...na jeden konec strojku hnědý, pod něj zas hnědý a vedle modrý a zas pod něj modrý..."
*ee* Proboha, co je to za pitomost? *bzum*

krtek66

No češtinsky je to špatný..já vím..psal jsem to v rychlosti...ale myšlenka je správná..prostě takto podle obrázku ...přívod odvod

Kabel ke svetlu

No jo, ten obrázek máte sice dobře, ale je tak trochu mimo dotaz.

"Češtinsky" mě to ani moc nezajímá.

Tak to dopadá, když o elektikářských věcech meditují amatéři. Mělo by být zásadou, že na odborné dotazy v oblasti elektrotechniky, bude odpovídat odborník, protože zde víc než jinde, jde také o bezpečnost. Mimochodem, to propagování bezkrabicové instalace je "pěkná" pitomost. Možná to ušetří náklady, ale v případě poruchy nic neproměříte, protože se k svorkám nedostanete."Zlaté odbočné krabice".

@ferax: Jaktože se nikam nedostanete? Stačí povolit dva šroubky a vyklopit vypínač ven, a už máte spoje přístupné a můžete měřit. Naopak nemusíte tahat schůdky, abyste se vůbec dostal někam k odbočné krabici, nehyzdíte si vzhled místnosti popraskanou barvou kolem krabiček, do kterých potřebujete lézt, ušetříte si práci i materiál...

Opravdu nevidím jedinou výhodu v dělání odbočných krabic.

"mikihans" je to věc názoru.

@ferax tak mi prosím sdělte, v čem shledáváte onu výhodu odbočných krabic? V čem je jednodušší vzít si schůdky a odšroubovat barvou zamalované víčko, než vycvaknout krytku vypínače a odšroubovat dva jeho šroubky? Navíc závada může být i v samotném vypínači, takže je stejně někdy potřeba otevřít i ten.

mikihans - ze zkušeností, které mám, je to přístupnější a přehlednější, protože v odbočných krabiccích jsou většinou svorkovnice hned pod víčkem. A s tím odlupováním malby bych to tak dramaticky neviděl, to se dá řešit opatrnou manipulací. Samozřejmě se to nepovede vždy, ale není to zásadní problém. Prostě jsem stará škola a vyhovuje mi to tak. A pokud se mám někdy k instalaci vrátit, vždy to budu preferovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]