Dobry vecer Stavim pergolu a chci natahnout vodu i do pergoly, jak hluboko musim vykopat (Prostejov) aby mi voda nezamrzla a trubka nepraskla, a jakou trubku pouzit? Delka by byla 35m Dekuji za odpoved Kacer
Je ta voda do pergoly opravdu tak nutná? Pergola bývá na posezení, pokud je zarostlá zelení, tak na posezení ve stínu. U kávy, koláče, cigaretky, frťana. Relax... Pak přibude gril nebo krb. Časem se zjistí, že pergola nemá střechu, předělá se teda na altánek. Aby nepršelo na gril, stůl, stoličky, epedy. . K čemu tam ta voda vlastně bude? Hrnky, sklenice, talíře a příbory stejně bude třeba odnést do domu, umyjí se v kuchyni. Sprchovat se u pergoly, altánu asi nebudete. Studenou vodou? Brr! A ruce od dřevěného uhlí, či popela utřete do ubrousku nebo vlhkého hadru. . Vodu pije v altánku málokdo, většinou buď minerálky, nebo ty přeslazené břečky. Nebo pivo, víno a lepší drinky. Ten litr dva čisté z vodovodu si můžete donést ve džbánu. . Dešťovou vodu ze střechy altánku můžete chytit do nádrže za altánkem. Na zalití kytek, umytí rukou. . Ušetríte náklady na výkop, trubky, opravu zamrznutého potrubí, které jste zapomněli na zimu vypustit. . Když přece budete tahat tu vodu, nezapomeňte do země natáhnout i kabel s elektrikou. Nároky rostou, připojíte světlo, gril, rádio, kosačku atd.
Podle mého je to jedno, jak bude hluboko, protože v pergole asi topit nebudete. Trubku bych dal buď tu od Bena, nebo obyčejnou opletenou zelenou hadici a na zimu ji odpojil a vypustil.
davi108*
To prave nepujde vypustit kdyz to chci zakopat do zeme, pujdu u vstupu vody metr pod uroven pak to povedu 35m v zemi a u pergoly to chci vyvest nad zem
hibotesy
Vilik > Mlčeti zlato...
vilik*
kdybych to tak neměl, tak to nepíšu. Pergola je technicky altán bez střechy, ve volném prostoru, a i kdyby byla hadice 3 metry pod zemí, kohout s posledním metrem hadice je na mrazu a může se roztrhnout. Takže každý rok povolím v domě sponku, nechám vodu vytéct a mám klid. A venku mi stačí 30 cm hluboko.
hibotesy
Mrazuvzdorné a nezámrzné kohouty se vyrábějí už dlouho. Sám ho mám přes 10let.
vilik*
To jsem si taky říkal, že ta trubka z plastu neprdne. Ale jo, máte pravdu, když se mu chce kopat 35 metrů metr do hloubky, tak do toho. Já to radši na zimu povolím a mám to bez toho kopání. Každý se zařídí podle svého uvážení.
Prostě vykopat do nezámrzné hloubky,na učnovce v PV za Priorem koncem 70 nás tehdy učili 60cm dnes se udává 80cm (v naši zeměpisné šířce je docela jedno zda-li je to v PV nebo třeba ZN či KV),takže jak píše Ben do metru a je to OK,ale problém nebude v uložení v zemi ale při výstupu v pergole-to máte jak ošéfované?Tam bych asi udělal šachtu se zatepleným víkem nebo ještě lépe-u zdroje aby šlo vodu vypustit z celého potrubí a pak by stačilo dle umístění (třeba pod komunikací či chodníkem,záhonky nwn kde ...) jen třeba 30,50cm.
a co taková nezámrzná/mrazuvzdorná armatura potřebuje aby fungovala jak má? Co jsem zjišťoval ,je třeba el. vyhřívání popř. u "mrazuvzdorných" armatur vodu stejně odstavit a vypustit. Pokud jsou i jiné možosti rád se nechám poučit.Osobně bych to řešil jak už bylo uvedeno PE hadicí max. do půl metru a vodu vypouštět
nunici> Já mám mrazuvzdorný ventil, který je elastický a dokáže se tedy přizpůsobit rozpínání ledu. Zamrzání mu opravdu nevadí. Nic se vypouštět nemusí. Žádné vyhřívání. Prostě zamrzne. Až když udeří celodenní mrazy, tak zavírám pouze vodu v baráku.
Pak existují nezámrzné ventily. Ten lze používat i při mrazech. Nezamrzne, protože v něm nezůstává voda. Hlavní zavírací ventil musí být v nezámrzné teplotě. Ovládací ventil je venku v mrazu. S tím zkušenosti nemám, ale už jsem ho mnohokrát viděl u zákazníků a těm to funguje.
haha
podle mé zkušenosti všechny kulové ventily,tedy i mrazuvzdorné nestojí za nic.Prostě šmejd.A není rozdíl ať je to sebelepší značka.Protože se za dva roky opotřebují a pak kapou a nejdou seřídit jako klasické kohouty,co se vyráběly dříve,že se přitáhne matice okolo hřídelky.Jedině koupit nový a na dva roky je pokoj.Všechny kulové ventily jsem časem musel vyměnit takže dávám jen klasické s hřídelkou.Hlavně že nějaký osel vymyslel úsporu materiálu při výrobě kuláčů ale že to vydrží mnohem méně než klasika to oslové nedomysleli a ještě navíc kapou takže další plýtvání
Nejdůležitější je položit venku trubku tak, aby se z ní dala všechna voda snadno vypustit. Pak je to naprosto fuk, jak máte trubku hluboko. Vždy je nějaké řešení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.