Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potrubi na vodu

Od: davi108* odpovědí: 17 změna:
Dobry vecer
Stavim pergolu a chci natahnout vodu i do pergoly, jak hluboko musim vykopat (Prostejov) aby mi voda nezamrzla a trubka nepraskla, a jakou trubku pouzit? Delka by byla 35m
Dekuji za odpoved
Kacer

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, dnes se na vodu používá plast (viz odkaz). Nezámrzná hloubka je asi od 80 cm do 150 cm. Zdravím!

obchod-vtp.cz/...

doplněno 02.06.18 21:41:

davi108 - tam u Vás bude stačit ten 1 metr a navíc ta trubka je plastová, tak by přežila i případné zamrznutí.

hodnocení

2x
Je ta voda do pergoly opravdu tak nutná?
Pergola bývá na posezení, pokud je zarostlá zelení, tak na posezení ve stínu. U kávy, koláče, cigaretky, frťana. Relax...
Pak přibude gril nebo krb. Časem se zjistí, že pergola nemá střechu, předělá se teda na altánek. Aby nepršelo na gril, stůl, stoličky, epedy.
.
K čemu tam ta voda vlastně bude? Hrnky, sklenice, talíře a příbory stejně bude třeba odnést do domu, umyjí se v kuchyni. Sprchovat se u pergoly, altánu asi nebudete. Studenou vodou? Brr! A ruce od dřevěného uhlí, či popela utřete do ubrousku nebo vlhkého hadru.
.
Vodu pije v altánku málokdo, většinou buď minerálky, nebo ty přeslazené břečky. Nebo pivo, víno a lepší drinky. Ten litr dva čisté z vodovodu si můžete donést ve džbánu.
.
Dešťovou vodu ze střechy altánku můžete chytit do nádrže za altánkem. Na zalití kytek, umytí rukou.
.
Ušetríte náklady na výkop, trubky, opravu zamrznutého potrubí, které jste zapomněli na zimu vypustit.
.
Když přece budete tahat tu vodu, nezapomeňte do země natáhnout i kabel s elektrikou. Nároky rostou, připojíte světlo, gril, rádio, kosačku atd.

vilik*
hodnocení

0x
Podle mého je to jedno, jak bude hluboko, protože v pergole asi topit nebudete.
Trubku bych dal buď tu od Bena, nebo obyčejnou opletenou zelenou hadici a na zimu ji odpojil a vypustil.
davi108*
hodnocení

To prave nepujde vypustit kdyz to chci zakopat do zeme, pujdu u vstupu vody metr pod uroven pak to povedu 35m v zemi a u pergoly to chci vyvest nad zem
hibotesy

Vilik > Mlčeti zlato...

vilik*
kdybych to tak neměl, tak to nepíšu.
Pergola je technicky altán bez střechy, ve volném prostoru, a i kdyby byla hadice 3 metry pod zemí, kohout s posledním metrem hadice je na mrazu a může se roztrhnout.
Takže každý rok povolím v domě sponku, nechám vodu vytéct a mám klid.
A venku mi stačí 30 cm hluboko.
hibotesy

Mrazuvzdorné a nezámrzné kohouty se vyrábějí už dlouho. Sám ho mám přes 10let.

vilik*
To jsem si taky říkal, že ta trubka z plastu neprdne.
Ale jo, máte pravdu, když se mu chce kopat 35 metrů metr do hloubky, tak do toho. Já to radši na zimu povolím a mám to bez toho kopání.
Každý se zařídí podle svého uvážení.

hodnocení

0x

Prostě vykopat do nezámrzné hloubky,na učnovce v PV za Priorem koncem 70 nás tehdy učili 60cm dnes se udává 80cm (v naši zeměpisné šířce je docela jedno zda-li je to v PV nebo třeba ZN či KV),takže jak píše Ben do metru a je to OK,ale problém nebude v uložení v zemi ale při výstupu v pergole-to máte jak ošéfované?Tam bych asi udělal šachtu se zatepleným víkem nebo ještě lépe-u zdroje aby šlo vodu vypustit z celého potrubí a pak by stačilo dle umístění (třeba pod komunikací či chodníkem,záhonky nwn kde ...) jen třeba 30,50cm.

vilik*
Nás to vám tu někdo napíše, že mlčeti zlato...

? nechápu řeč Vašeho kmene!

haha
hodnocení

0x

bohužel i plast trubka PPR se v mrazu dokáže roztrhnout takže na to nelze stoprocentně spoléhat.Už mi venku praskla 3x

hodnocení

0x
a co taková nezámrzná/mrazuvzdorná armatura potřebuje aby fungovala jak má? Co jsem zjišťoval ,je třeba el. vyhřívání popř. u "mrazuvzdorných" armatur vodu stejně odstavit a vypustit. Pokud jsou i jiné možosti rád se nechám poučit.Osobně bych to řešil jak už bylo uvedeno PE hadicí max. do půl metru a vodu vypouštět

jabraka*
hodnocení

0x

Já jsem připojoval venkovní kuchyňku pomocí pračkových hadic>Jsou ke koupi i pětimetrové.Zcela určitě snesou i zámrz.

JABRAKA

hibotesy
hodnocení

0x

nunici> Já mám mrazuvzdorný ventil, který je elastický a dokáže se tedy přizpůsobit rozpínání ledu. Zamrzání mu opravdu nevadí. Nic se vypouštět nemusí. Žádné vyhřívání. Prostě zamrzne. Až když udeří celodenní mrazy, tak zavírám pouze vodu v baráku.

Pak existují nezámrzné ventily. Ten lze používat i při mrazech. Nezamrzne, protože v něm nezůstává voda. Hlavní zavírací ventil musí být v nezámrzné teplotě. Ovládací ventil je venku v mrazu. S tím zkušenosti nemám, ale už jsem ho mnohokrát viděl u zákazníků a těm to funguje.

haha

podle mé zkušenosti všechny kulové ventily,tedy i mrazuvzdorné nestojí za nic.Prostě šmejd.A není rozdíl ať je to sebelepší značka.Protože se za dva roky opotřebují a pak kapou a nejdou seřídit jako klasické kohouty,co se vyráběly dříve,že se přitáhne matice okolo hřídelky.Jedině koupit nový a na dva roky je pokoj.Všechny kulové ventily jsem časem musel vyměnit takže dávám jen klasické s hřídelkou.Hlavně že nějaký osel vymyslel úsporu materiálu při výrobě kuláčů ale že to vydrží mnohem méně než klasika to oslové nedomysleli a ještě navíc kapou takže další plýtvání

jenda2*
hodnocení

0x

Nejdůležitější je položit venku trubku tak, aby se z ní dala všechna voda snadno vypustit. Pak je to naprosto fuk, jak máte trubku hluboko. Vždy je nějaké řešení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]