Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neustálý hluk ze stavby

Od: luckab odpovědí: 27 změna:
Prosím o radu.U nás před domem se od loňského srpna bourá a staví nové budovy na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby dennodenně (víkendy, svátky prostě porad)nepracovali od 6(nekdy i driv) do 22h.Vim,že dodržují noční klid, ale trvá to už dlouho a je to prostě neúnosné. Od doby kdy začali mi my dvojčata přestala přes den spát.Vecer už by okolo šesté odpadli , kdyby měli chvíli klidu. Breci dokud není klid, prostě v tom rachotu neusnou.Neustale rány, dunění a otřesy celého bytu. Bohužel máme pokoje přesně naproti a hned z boku, takže není se kam přestěhovat. Kluci jsou přes den šílený, unavený a ubreceny.Kdyby aspoň o víkendech byl klid, ale to je snad ještě horší než ve všední dny. .Stěhování není možné. Byt jsme si nedávno koupili a zrekonstruovali na hypotéku. Příbuzné máme nejblíž 40km.Je nějaká možnost, nebo máme prostě smůlu. Budov se bude stavět několik, takže i tímto tempem to vypadá ještě na nějaký rok.Bojim se, že to na klukach zanechá následky, přece jenom jsou malý a spánek je pro ně důležity.Z hodných a šikovnych děti mám dva uplakanky. Nic je nebaví jsou furt unavený. Venku je bolí nohy.Do školky je nevzali, takže je čeká další rok v tomhle příšerným prostredi

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tiffany*
hodnocení

4x

Hluk ze stavby je samozřejmě velmi obtěžující. Škoda, že jste to nepoužila v případě školky, příště na to nezapomeňte, třeba vyjdou vstříc. No a jako první pomoc zkuste špuntíky do uší, prodávají je v lékárně a funguje to, aby se děti vyspaly. Tyhle špunty zachránily moji kamarádku z nejhoršího, když bydlela nad (ve dne v noci) hlučnou křižovatkou. Jinak utíkat někam pryč, jak jen to jde, ale třeba se i zastavit a podívat, jak to tam roste a těšit se, že snad jednou bude dostavěno. Malí kluci třeba bagry milují...

luckab
hodnocení

Špunty jsme zkoušeli. PO 2 noci už brečeli,jen mě s nima viděli.Napadli mě i sluchátka, ale spí na boku, tak to taky nedopadne Chodime okolo, ale nechtějí se tam dívat. Zacpavaji si uši, utikaji a ani je to nezajímá. Už je nezajímá skoro nic. Jsou furt rozmrzeli,unaveny . DO školek se letos hlásí hodně děti.Boduji poctivě podle svých připravených tabulek.
tiffany*

Hmm, to bude tím nevyspáním... upřímně řečeno, dodnes si (taky nadměrný hluk) vyčítám, pokud jde o dceru, nějak jsme tomu nevěnovali pozornost, ale myslím, že se na ní její neustálá únava z nevyspání tak trochu "podepsala", měla sice výborné školní výsledky, ale mohla mít daleko lepší. Stejně tak nám několik zim otrávilo "takypodnikání" souseda, nechával kousek pod okny 20 minut běžet nastartovaný motor u staré kraksny, začínal před půl pátou... prostě "zlatá devadesátá". Poraďte se s dětskou lékařkou, uškodit to nemůže, zapojte manžela nebo i rodiče do úvah o prodeji bytu, nebo jeho pronámu a vy byste šli do něčeho jiného, třeba i obyčejnějšího, ale klidnějšího, později by se vidělo.

floro*
hodnocení

3x

Pokud se staví i o víkendu, tak si myslím, že by mělo vyjít město vstříc a alespoň víkendy a svátky stavbu přerušit.

Samozřejmě by bylo dobré se spojit i s ostatními sousedy a na město jít na věc společně a rozumně se s městem domluvit.

hodnocení

2x

2. V případě déletrvajícího obtěžování hlukem

a) Ověřte potřebná povolení stavby

Ať už jde o hluk z probíhající stavby nebo ze stavby již provedené, můžete prověřit, zda má stavba, ze které hluk vychází, potřebná povolení. Pokud je zdroj hluku provozován bez povolení nebo v rozporu s ním, může stavební úřad provozovateli uložit pokutu nebo mu nařídit odstranění stavby. (3)
Ověřte, zda:

je stavba prováděna v souladu s územním plánem,

pro stavbu bylo vydáno územní rozhodnutí a stavební povolení (4) a zda realizace stavby odpovídá těmto povolením a podmínkám v nich uvedeným vydání povolení může být např. krajskou hygienickou stanicí (KHS) podmíněno protihlukovými opatřeními,

zda proběhl řádně proces EIA, případně řízení IPPC, pokud byly zákonem vyžadovány,

byl vydán kolaudační souhlas, pokud je potřeba, a zda je stavba užívána v souladu s ním, případně zda byla řádně povolena změna v užívání stavby podle § 126 stavebního zákona.

Všechny tyto informace můžete získat u stavebního úřadu:

ze správního spisu, pokud jste byl(a) účastníkem povolovacího řízení; tím jste vždy, pokud vlastníte nemovitost v blízkosti zdroje hluku,

na základě zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím nebo na základě zákona č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí.

Přečtěte si, jak /...

Jestliže zjistíte jakákoli pochybení v této oblasti, podejte podnět na místně příslušný stavební úřad, aby věc prošetřil.

frankbold.org/...

rv*
hodnocení

2x

Nenaděláte s tím nic. Řada lidí žije stále v hluku a ani to nevnímají. Nejlepší je se s tím smířit - pokud jste z toho vzteklá, projevuje se to na vás a přenáší i na děti. Můžete se třeba těšit, že to nebude trvat věčně.

luckab
hodnocení

Snažila jsem se to chápat co to šlo, byla jsem klidná doteď a na kluky jsem nespavost nepřenesla já. Přestali spát že dne na den.Ono jako rok vydržet nonstop unavený a ubreceny děti a celodenní rámus, otřesy.Jak bych si přála otevřít okno. No proste to nejde. My jsme dospělí, nějak by jsme to tu vydrželi, ale dětem to nikdo nevysvětli . jinak úplný klid tu nikdy nebyl, je tu docela frekventovaná silnice, ale s hlukem zbijecek bagru atd. se to nedá srovnat

Všichni vás chápeme a soucítíme s vámi - ale po úřadech, povoleních atd. budete muset chodit vy.

rv*

Nebo takhle: můžete si neustále stěžovat. Nastudovat zákony a bombardovat stavebníka dotazy. Sledovat, jestli nedochází k porušování zákonů na stavbě. Můžete se domnívat, že tam vidíte zaměstnance pracující načerno a mělo by se to prověřit. Pokud budete dostatečně obtěžující, třeba od vás investor byt odkoupí. U nás tak odkoupil rodinný dům a nastěhoval tam stavební dozor a později správce.

Cítíte se na to?

luckab
hodnocení

S dvěma dětmi na toto budu mít těžko čas. Prodej bytu nepřichází v úvahu.Penize co stal a co se do něj investovalo budeme splácet 30let. POKUD ho prodáme pod cenou nebudeme mít na další bydlení

hodnocení

1x

@luckab - No právě to je tahle doba.Upřednostňuje se jen práce všechno honem hotový.
Nesvádějte to na dobu - termín je (a víceméně vždycky byl) jedno z rozhodujících kritérií pro zadání zakázky investorem. Nebo byste byla radši, kdyby vám za okny stavěli pondělí - pátek od osmi do čtyř, ale třeba o několik měsíců déle?

A že se vás "nikdo na nic neptal"? Zřejmě nebudete účastníky stavebního řízení.

@floro - myslím, že by mělo vyjít město vstříc a alespoň víkendy a svátky stavbu přerušit.
Obávám se, že pokud bylo vystaveno řádné stavební povolení, tato možnost v úvahu nepřichází.

doplněno 02.06.18 09:06:

@luckab - S dvěma dětmi na toto budu mít těžko čas.
Doplňuji - jednak pokud vám - a hlavně dětem - to vadí tak hodně, jak píšete, tak si ho najdete, jednak děti na úřadě někdy zafungují jako katalyzátor. Když budete mít jako úřednice v kanceláři "tu ženskou s uřvanejma harantama" několikrát do měsíce, taky budete hledat řešení ;)

luckab
hodnocení

Ano,pokud by stavěli od 8 do 16h,tak ať si klidně staví o několik let déle. To samozřejmě vím, že je nemožné.Bohate by stačilo, kdyby to bylo aspoň o víkendu nebo v týdnu skončili třeba v osm.

iz*
hodnocení

0x

Obávám se, že dosáhnete maximálně toho, že se bude přesně dodržovat doba nočního klidu → že ráno nebudou začínat před šestou hodinou a skončí přesně ve 21:59:59:999.

Teď přes léto se můžete snažit být s dětmi co nejvíce venku (a co nejdál od stavby).

luckab
hodnocení

Kvůli povolení u nás nikdo nebyl. Venku by jsme byli, ale kluci jsou prostě vyřízeny. Nejdéle v 18h si sami řeknou háji.Takze musím e být doma.Zabedneny.Vsude rámus a prach :( na ta povolení se určitě poptat můžeme, ale zadavatel je město, takže budou mít určitě vše osefovany.Ach jo to je šílený zoufalství.

Má-li to "osefovany" v rámci platných zákonů, pak skutečně máte smůlu.

Vy jste nevěděli, když jste kupovali byt, že se tam bude stavět?

luckab
hodnocení

Jsme tu 4roky a o stavbě jsme se dozvěděli cca měsíc předem než začali. Lidi v domě se kterými jsem se bavila o tom také nevěděli
matesj
Trošku si odporujete nebo si vymýšlíte.Nikdo vás nenutí být celý den doma...
Byt můžete prodat nebo vyměnit...
Stále stavět nebudou...
Pokuď jste v developerské oblasti,tak se dalo tušit,že se tam bude stavět...
Můžete se odstěhovat na vesnici...
luckab
hodnocení

My nejsme celý den doma.Snazime se být hodně venku,ale když od 16h už polehavaji nebudu je někde vláčet.Chodime hlavně dopoledne a co nejdál.Navíc mezi 17-18 chtějí už prostě spát a snaží se.Predtim samozřejmě zabere nějaký čas koupání, příprava jídla, jídlo a čtení takže s nima nemůžu lítat do večera .Stavba už tu jede skoro rok a ještě to potrvá. Takže omlouvat to, že to není napořád je blbost. Děti se vyvíjejí a potřebuji dostatek spánku. Prostě 7h je pro maličké děti málo, když mají spát 14.Uz teď na nich vidím co to s nima dělá. V devel. oblasti nejsme. Jsme na okraji města.
matesj
Přehrady po válce stavěli 7 let...
Vybrali jste si byt,který je špatně dispozičně řešený...a pokuď jste provedli rekonstrukci,tak asi špatně.
Když zavřu okno,venku mohou střílet z kanónu...nic slyšet není.

fik
hodnocení

0x
Pokud je stavba řádně povolena-a když píšeš že od města takže lze předpokládat že ano,tak se obávám že máš smůlu. Můžeš to nechat prověřit,ale pokud je to opravdu povolené,nic nenaděláš. Na druhou stranu by se nepostavilo nikdy nic,pokaždé by se mohl najít někdo komu to vadí a že pracují od 6 do 22 hodin je normální,ti dělníci jsou tam na směny,jedni skončí,druzí nastoupí. Investor stavby nebude čekat 10 let na dostavění. Ze stavby je strašně rámusu a prachu,to nijak omezit nejde,nebo jen velmi minimálně-těžko nějaká směrnice EU stiší třeba bourací kladivo nebo rozbrušovačku-znám to sám a to jsem předělával jen domek,nestavěl jsem celou novou stavbu.
luckab
hodnocení

Já tedy nikdy neviděla, že by někde pracovali dělníci 7dni v týdnu od 6do 22h a že se tu v okolí poslední dobou docela stavělo. Jako chápu, že musí něco udělat, ale tohle mi přijde fakt omezování. Navíc se nás nikdo na nic neptal.
fik

Já to právě vidím docela často že dělníci jsou na stavbávh od rána do večera,víkendy,svátky prostě nonstop. Ptát se vás musí jen za předpokladu,že to přímo sousedí s vaším pozemkem. A i kdyby ano a souhlas jste jim nedali,stavební úřad vaše námitky přezkoumá a pokud je uzná za neopodstatněné,stejně se může začít stavět i když s tím nesouhlasíte. I když to zní tvrdě,být to tak musí. V případě sousedského sporu by vám třeba soused mohl do nekonečna blokovat stavbu jenom proto že vás nemá rád. Nebo nějaký farmář kterému je líto jeho políčka,by mohl blokovat stavbu dálnice,zatímco ve městě by lidi chcípali na smog a na přechodech. Neudělalo by se prostě nikdy nic. Oni si spní zákonné podmínky o nočním klidu a další předpisy a to je vše,na víc se ptát nemusí. Jak to řešit nevím,možná bych skusil dětem udělat něco jako klidný pokojík,zabednit něčím okna,udělat tam co největší pohodu-místo kde by měli na spaní klid a přítmí...aspoň v rámci možností

luckab
hodnocení

Děkuji. To je pech. No jsem bezradna. Okna jsme jednu chvíli měli zabednena, ale nebyl znát skoro rozdíl.Navic kvůli větrání a tvorbě plísní to nebylo dobré .Maji zatemnovaci závěsý, aby je aspoň světlo nerusilo. Verila jsem, že si třeba zvyknou, ale jsou to tak pronikave zvuky a otresy, že ani já bych snad neusnula.

hahanaj*
hodnocení

0x

U nás je to stejné.Prostě lidi chtějí bydlet, tak se neustále staví a staví. Že rámus obtěžuje lidi...

Člověk si zvykne na všechno...Myslím, že s tím nic nenaděláte , kvůli vašim dětem neomezí práci.

luckab
hodnocení

No právě to je tahle doba.Upřednostňuje se jen práce všechno honem hotový.Jeste že aspoň existuje nějaký noční klid.Ona to není sranda, jde tu o zdraví.Dloouhodobý nedostatek spánku hlavně u dětí poškozuje zdraví.Urcite není normální, když ve svém věku mají naspat 14h a spí 7 . Tady nejde o výstavbu bytu, takže lidi určíte nastradaji

donno
hodnocení

0x

jo stavbaři to nemaji jednoduché,terminy,počasi,male mzdy.jo hold neměli na to byt učitely,ve14h.padla soboty volné,a platy furt mao.a plno prazdnin na regeneraci,poliši take sama regenerace,stavbaři co nejdřiv pod drn.

marf*
hodnocení

0x

Těžká rada. frankbold.org/...

madico.cz/...

Stavební aktivity takystavbařů, pro solidarutu:

1. Paní domácí sebrala sklepy a pod 2 rodiny s malými dětmi se nastěhovalo restaurační podnikání - třískání židlemi v 11.30 večer atd. Samozřejmě děti vzhůru. Po 2 letech rodiny sehnaly jiné bydlení, v bytech jsou firmy. 1/2 roku běžela stará míchačka, to zafinancovali nájemníci, jak jinak.

2.Přes ulici stavbaři vybourávali vnitřek domu - úplná blbost - poslednímu (staršímu) nájemníkovi zbourali schody, aby šel...Soboty, neděle nepřetržitě kravál.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]