Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rezervační smlouva o koupi rodinného domu - n

Od: mamnejakejmeno odpovědí: 5 změna:

Plánuju koupi RD, na hypotéku, tak do 3 milionů ve vzdálenějším okolí brna. Už to nějakou dobu sleduju (už skoro snad 2 roky(?) :) ) a vím že jakmile je nějaká nemovitost, která se mi líbí, tak velice rychle mizí z nabídky - někdo to kupuje. Skoro určitě to budu muset koupit přes realitku a ta po mě bude chtít podepsat rezervační smlouvu a rezervační poplatek který propadá realitce při nerealizování koupě.

Problém je že velice pravděpodobně budu muset rezervační smlouvu podepsat aniž bych ji mohl konzultovat s právníkem. Na první prohlídce si dům prohlídnu, pokud ok, budu chtít druhou prohlídku se stavebním dozorem/inspektorem nemovitostí (to bude trvat pár dní než k tomu dojde) a teprve pak budu podepisovat rezervační smlouvu. Bohužel se fakt bojím že nebudu mít čas ji konzultovat s právníkem... nebo si ji dokonce pinkat/připomínkovat realitce. Prostě by mě někdo předběhl (jiný zájemce) nebo se na mě realitka vykašlala a šla za jiným zájemcem (určitou budou).

Tak se chci zeptat - hodlám si samozřejmě přečíst různé vzory rezervačních smluv na netu at vím co zhruba čekat, ale chci se zeptat i tady- těch co s tím mají zkušenost- na co si dávat pozor a co si ohlídat u podpisu rezervační smlouvy s realitkou (koupě RD)?

Díky

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

1x

Hlavně vám radím: 1/ Vyberte si úspěšnou a zavedenou realitku.

2/ Ale předem to chce navštívit více domků, sbírat zkušenosti a naučit se rozpoznávat potenciální problémy. (hluk, prach, vlhkost od země, věčně štěkající psi nebo automobilový kutil rovnou za plotem, atd.)

3/ dobře si rozmyslete, zda domek skutečně chcete. Musíte ale myslet bleskově a nejlépe rovnou na místě. Lepší a potenciálně bezproblémové domky skutečně mizí z nabídek dost rychle. Dlouhodobé ležáky vždycky mají nějaký problém. Nemusí to být ani problém savební. Třeba byly pětkrát vykradené a podobně.

5/ V rezervační smlouvě budete mít podobný odstaveček, jak vidíte na obrázku v bodě 2.5. Dobře se na něj podívejte. Je to snad ten nejhlavnější bod ve smlouvě.

6/ Dobře se podívejte taky na body 3.1 a 3.2

7/ Zbytek smlouvy je víceméně omáčka. Najdete tam poznámky o ochraně osobních údajů, o souhlasu s použitím osobních dat, o tom že prodávající je výlučný vlastník a domek nezískal trestnou činností, že kupní smlouva bude vyhotovená v jakémsi termínu podle jakýchsi paragrafů atd. Jak jsem napsal nahoře, najděte solidní realitku a zkušeného raliťáka, který vše vyřídí za vás. Věřte tomu, že kšeftovat s nemovitostmi není práce ani pro laiky, ani pro amatéry.

doplněno 31.05.18 09:11:

haha. *smich*

No jistě že si můžete sjednat právníka a inspektora. Ale v tom případě mám pár dotazů já na vás. Co vlastně chcete? Chcete k prodávajícímu přijít s právníkem a inspektorem? Hádat se, strkat mu pod nos nějaké paragrafy a něco si vynucovat? S takovým přístupem nekoupíte vůbec nikdy vůbec nic, protože každý rychle couvne, případně s vámi vyběhne.

No a jen douška na závěr.

Zapište si za uši : Není nemovitost bez vady.

Já nejsem realitka, jen jsem už šetkrát podepisoval různé rezervační smlouvy pro nákup a prodej různých nemovitostí. Třikrát nákup bytu, dvakrát prodej bytu, ten druhý byt prodáváme právě teď a zároveň hledáme domek právě v oblasti Brna. Popsal jsem vám hlavní a nejproblémovější odstavce, které se v kosmetických obměnách opakují ve všech rezervačních smlouvách. A jestli se vám moje odpověď nepáčí, jděte za vaším právníkem, případně jinam.

Howgh.

Rezervační smlouva o koupi rodinného domu - n
mamnejakejmeno
hodnocení

A vy jste nějaká realitka...?

A jak si jako kupující mužu "sehnat realitku..."? Realitku si volí prodávající a pak jeho nemovitost nabízí daná realitka... já do toho nemám co kecat...? Jak to mxslíe že bych si jako kupující měl brát vlastní realitku :))...?

Já si vezmu právníka a inspektora nemovitosti.

hodnocení

0x
Musí to nutně být přes realitku?
Taky jsem už pár nemovitostí prodal a koupil a nikdy jsem ji k tomu nepotřeboval.
Teď taky asi budu prodávat chalupu i s velkým pozemkem a nevidím důvod proč dávat peníze realitce. Možná bude prodej trvat déle, ale není důvod ke spěchu.
mamnejakejmeno
hodnocení

No já bych to taky NECHTEL realizovat přes realitku, bohužel většina nemovitostí se nabízí přes realitky (sreality.cz).,. Těch nemovitostí bez realitky (např. server bezrealitky.cz)

fakt moc není...

A co jsem se 1-2x ptal majitele jestli by byli ochotni prodat dum bez realitky tak nechtěli... (stalo se mi to tuším jen jednou nebo dvakrát)... jednak muzou být blbí/líní (a mají strach to prodat bez realitky). Jednak se jim možná nechce dělat mě individuálně prohlídku(y) bez realitky, jednak muzou být vázáni smlouvou s realitkou,že to bez ní nesmí prodat a jednak v lokalitě kde hledám ucházející domy mizí hned , je vždy více zajemců... takže proč by se měl majitel obtězovat se mnou když má více zajemcu s realitkou...?

dykecalica
hodnocení

0x

jenyk>

Výběrem nemovitostí , prodávaných pouze bez realitky, se zásadně omezí jejich okruh.

Máme tu velkou část majitelů, kteří se nechtějí zatěžovat samotným prodejem a za kvalitní služby si rádi zaplatí. Oni ví, že sami nedokáží nabídnou stejný servis, jako kvalitní realitka. Také vlastníci nejsou pouze fyzické osoby, ale i firmy.

Jinak scháním teď nějakou nemovitost, takže koukám i na bezrealitky.cz a velká část inzerátů je od realitek. Také je zde velká část inzerátů přímo od majitelů, ale jsou absolutně mimo realitu. Proč to nezkusit, třeba se někdo chytne, když inzerce stojí pár korun...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]