Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřeboval bych poradit ohledně skladby podlahy v patře RD.
Rekostruuji starší RD, kde byl klasický trámový strop(rákos, desky, škvára, deskový záklop, mazanina). Zjistil jsem, že trámy mám prožrané. Ty jsem tedy demontoval a místo nich jsem sehnal íčka I 20. Ty bych rád dal do stávajících uložení a na ně opět realizoval dřevěný záklop. Mám zde však několik problémů. Íčka jsou od sebe vzdálená cca 120-125 cm. Rozměry místností jsou cca 4x5m. Íčka budou uložena na straně delší zdi, tedy délka íčka je i s uložením 440cm.
Skladu podlahy počítám následující na ička desky, kročejovka, 2 x osb, koberec.
Dotazy jsou tedy následující:
- Je možné položit na železa dřevěné prka napřímo, případně v jakou zvolit výšku prkna, aby s mi to na vzdálenost 120-125 cm neprohlo. Mám však pocit, že je ta vzdálenost příliš velká.
- Pokud bude vzdálenost velká, je možno vyřešit roštem? Výškově nejsem omezen. Pokud použít rošt, jaké použít hranoly/latě(výška x šířka) a v jaké vzdálenosti od sebe je položit. Bude tento rošt dostačující. Pokud dám prkna na tento rošt, ty budou potom rovnoběžná s íčky, je tohle běžná praxe? Neponese potom všechnu tíhu ten rošt namísto íček? Jaký typ toho roštu použít, pouze kolmo hranoly na íčka nebo v komibnaci tím, že dám ještě kolmo na tyto hranoly další hranoly(v místech kde jsou ička, a tak budou vlastně ležet na tom íčku) a tyto hranoly pak přišroubovat k hranolum tvořící rošt?
Předem moc děkuji za tipy a odpovědi
Buď někdo spočítá za peníze podle zatížení stropu rozměr a rozteč roštu, nebo to někdo odhadne.
Já odhaduji rošt křížem na íčka z fošen asi 5-8cm silných, s roztečí do 50cm, pak přes ně prkna a kročejovka. Na to pak OSB desky.
Lepší to nechat spočítat, nebo naddimenzovat.
po doplnění.
Rošte nešroubujete k íčkám, je to zbytečné, nikam to neodpadne. Rošt 60x60 osově 40cm se mi zdá slabé, ale nepočítám to. Rošt musí být udělán do roviny, třeba podložením roštu sololitem, překližkou a podobně. Styk mezi dřevem a železem není třeba ničím podkládat, snad jen papírovou lepenkou.
Přesah roštu 10 cm nevadí. Co dále?
Děkuji moc za užitečné informace, po cca 7-mi týdnech bezesných nocí mám konečně nějaké použitelné řešení. Závěrem bych si dovolil problém shrnout a přidat ještě pár drobných dotazů.
Konečné řešení:
- Kolmo na íčka dám hranoly 6 x 6 cm, 40 cm od sebe
- Hranoly připevním k traverze šrouby TEX 6,3 x 100 s šesti-hranou hlavou, které budu předvrtávat. Do hranolu předvrtám díru, tak aby v ní byl šroub volně. Tuto díru zahloubím, aby se mi do ní schovala hlava šroubu i s bitem. Včera jsem zkoušel ty samo-zapouštěcí a nebylo to ono, šroub se při vrtání viklal a díra v železe nebyla souměrná a po zašroubování šroub v železe nebyl zcela pevný a viklal i přišroubený.
- Tento rošt se pokusím, pokud nebude, se pokusím dát do roviny
- Na něj vrstva desek o výšce 3,5 cm
- Kročejovka 3 cm
- 2 x OSB 15-18 cm
- Hotovo
Nyní ještě zmíněné dotazy:
- Jelikož jsou íčka již použité objevuje se na nich rez. Všechny jsem obrousil, ale jsou tam stále i místa, která obrousit nejdou, a rez tam stále, sice drobná, ale je. Natřel jsem odrezovačem, to udělám min. ještě jednou a pak 2 vrstvy základové barvy. Nebylo by dobré, mezi íčka a hranoly dát ještě nějaký materiál na odseparování kontaktu dřeva se železem? Napadlo mě nalepit v místech kontaktu dřeva se železem kostky Ipy. Nerozhodí mi to však rovinu roštu?
- Jelikož nejsou íčka nová, tak mohou být na některých místech prohnutá. Co jsem kontroloval, tak jsem našel prohyb spíše v šířce(tedy nebyla úplná rovina z pohledu pravá/levá) na výšku se zdají být rovná. Nicméně i při uložení se můžu minout a desky k rošt nebudou dokonale přiléhat, případně nebudu mít rovinu. Jak se takto vytvořený rošt šteluje/cetruje/dostává do roviny? Předpokládám, že se používají drobné klínky, které se v místě nerovnosti vloží mezi železo a dřevo. Mohou tam být jen tak na volno, nebo se musí taky přišroubovat.
- Do jak velkých detailu rovinu řešit?
- Bude stačit pro spoj dřevo/železo jen jeden šroub, nebo mám použít 2 z každé strany íčka
- V jednom pokoji nemůže být první íčko hned u zdi, ale cca 10 cm od ní. Tím pádem tam bude rošt, desky na něm a zbytek podlahy 10 cm v luftu. Je to velký problém. Mám tam raději pro sichr dát rovnoměrně s íčkem třeba na chemickou kotvu vinkl?
Předem upřímně děkuji za užitečné rady
60 x 60 se Vám zdá málo? Z jakého pohledu to myslíte? Že to bude málo vysoké nebo široké. Zvolil by jste širší nebo vyšší hranol? Pokud bych rošt nepřipevňoval, bude mi při pokládce desek ujíždět a rozteče i rovina se mi rozhodí, nemyslíte?
Já nespočítam jak velký hranol, ale já bych šel 80x80. Zkuste si položit hranolek 60x60 na dvě cihly, aj kse prohnou pod zátěží 30-50kg uprostřed?
Hranol nebude ujíždět, pokud ho nebudete odtlačovat. Stačí položit desku na hranol, připevnit desku k hranolu a už nic neuteče. Ale pokud chcete vrtat do železa díry, tak klidně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.