Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Má někdo zkušenosti z využitím desek v domácnosti z pěněného PVC? Z mého laického pohledu si myslím,že by se mohlo jednat o luxusní náhradu např.sololaků,hobry a snad i sádrokartonu.Děkuji za případné rady,názory a odpovědi.
Hobry asi ano - některé tyto foamy jsou poměrně měkké a tak se do toho dají píchat špendlíky, takže na nástěnku by to bylo dobrý.Jako Sololak by to asi taky šlo použít - tedy jestli myslíte na záda skříní - ale Sololak je levnější.
Místo SDK to asi bude těžko použitelné - SDK je tužší - takže třeba na stopě se neprověšuje, krom toho je SDK nehořlavý, dá se natírat běžnými malířskými barvam, což foamy ne.
Luxusní náhrada bylo myšleno,ve smyslu např.nabídky rozměrů 1-10mm,nebo možnost přířezů přímo u dodavatele,barevné provedení,voděvzdorné,hořet také nechce,při opracování se z toho nepráší jak u sololaků atd.a s tím špendlíkem by to také asi bez problémů šlo ale korková nástěnka je určitě lepší.S tím nátěrem ale pravdu nemáte,protože jsem malý kousek Forexu zkoušel natřít Primalexem a žádný problém jsem nezpozoroval
Pokud jde o nátěr, zkuste se o něj otřít za rok. A pak ho zkuste znovu natřít. Pokud jdo o nehořlavost, - zkuste nehořlavost volné svislé desky (mimochodem - to byl problém toho londýnského paneláku, kvůli kterému teď stojí izolační vata několikanásobek). Pokud jde o technické využití - změřte si tuhost a pevnost, tu i při dlouhodobém zatížení. A změřtě so teplotní roztažnost.
Potom si cvičně postavte zmenšený model třeba skříně z kombinace dřeva a PVC a zapalte ji v uzavřeném prostoru. A nechte udělat pitvu těl, která tam zůstanou ležet ..
Díky za korekci mé naivní představy o využití zmíněných desek ale laboratoř doma nemám,v Londýně jsem v životě nebyl a ani se tám nechystám,pitvu ohořelých těl rovněž provádět nebudu ale mám naprosto jasno v tom,že Vy asi rád malujete čerty na zeď a osobní zkušenosti zřejmě nejsou pro Vás zase až tak moc podstatné
Desky z pěněného PVC jsou různé z hlediska technologie výroby.Nakonec i složení.Zpěnit lze téměř všechny plasty,od polystyrenu polykarbonátu PVC,také koplymery PVC vinyly a polyetylen a polypropylen.Technologicky se vyrobí blok zpěněné hmoty a po vychladnutí se rozřeže na desky určité tloušťky.Ale také existují desky z progresivního plastu,tady je deska pěněna do formy a povrch je zcela roztaven a hladký.Uvnitř je pěnová struktura vylehčující desku.Tyto desky se používají na skříně automobilů,nebo vagonů ,nástavby,bazény,převozní nádrže a podobně.Konstrukce z takto pěněných desek je dokonalá.
Všechny lehčené plasty dnes využívají přísady proti vzpklanutí ve vysoké teplotě.Nejsou samozřejmě nehořlavé,ale tak zvaně samozhášivé.Po vynětí z plamenů už nehoří.
Díky za pozitivní informaci,to je právě to co považuji jako jednu z výhod a viděl bych v tom jakousi alternativu ke klasickým materiálům jak už jsem se výše zmínil a s tím nátěrem to mám už ověřené, a primalex drží i po roce,nový nátěr také není problém,samozřejmě ředidlo C6000 by asi dobrý nápad nebyl .
Jak už jsem sdělil,Většina pěněných materiálů dnes má přídavek zhášedel.Pak je pěna hodnocena jako samozhášivá,může hořet,ale po odstranění zdroje ohně(vysoké teploty)zhasíná.Větší problém je u těchto materiálů v tom,že se při požáru taví a stékají dolů.Vysoká teplota taveniny může způsobit těžké popáleniny.Proto se při zateplování společných prostor v bytových domech,ve vchodech a stropech společných prostor používají k zateplení spíše skelné materiály - vata.
JABRAKA
Tak jsem z toho jelen,právě jsem zkoušel zapálit zapalovačem kousek Forexu a opravdu velmi špatně hoří a rozhodně nic neukapává,pouze jsem si umazal prsty,žádné nebezpečné tavení se nekonalo,spíše to vypadá jako by se hmota odpařovala.Samozřejmě v případě velkého množství a velkého žáru by se hoření mohlo projevit jinak,nejsem chemik ani hasič a bohužel směrnice pro zpracování Forexu mne tedy nijak neznepokojila
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.