Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Desky z pěněného PVC

Od: dascamp odpovědí: 13 změna:

Dobrý den.Má někdo zkušenosti z využitím desek v domácnosti z pěněného PVC? Z mého laického pohledu si myslím,že by se mohlo jednat o luxusní náhradu např.sololaků,hobry a snad i sádrokartonu.Děkuji za případné rady,názory a odpovědi.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Hobry asi ano - některé tyto foamy jsou poměrně měkké a tak se do toho dají píchat špendlíky, takže na nástěnku by to bylo dobrý.Jako Sololak by to asi taky šlo použít - tedy jestli myslíte na záda skříní - ale Sololak je levnější.

Místo SDK to asi bude těžko použitelné - SDK je tužší - takže třeba na stopě se neprověšuje, krom toho je SDK nehořlavý, dá se natírat běžnými malířskými barvam, což foamy ne.

27.05.18 11:22
hodnocení

0x

Luxusní?

dascamp
hodnocení

Luxusní náhrada bylo myšleno,ve smyslu např.nabídky rozměrů 1-10mm,nebo možnost přířezů přímo u dodavatele,barevné provedení,voděvzdorné,hořet také nechce,při opracování se z toho nepráší jak u sololaků atd.a s tím špendlíkem by to také asi bez problémů šlo ale korková nástěnka je určitě lepší.S tím nátěrem ale pravdu nemáte,protože jsem malý kousek Forexu zkoušel natřít Primalexem a žádný problém jsem nezpozoroval

Pokud jde o nátěr, zkuste se o něj otřít za rok. A pak ho zkuste znovu natřít. Pokud jdo o nehořlavost, - zkuste nehořlavost volné svislé desky (mimochodem - to byl problém toho londýnského paneláku, kvůli kterému teď stojí izolační vata několikanásobek). Pokud jde o technické využití - změřte si tuhost a pevnost, tu i při dlouhodobém zatížení. A změřtě so teplotní roztažnost.

Potom si cvičně postavte zmenšený model třeba skříně z kombinace dřeva a PVC a zapalte ji v uzavřeném prostoru. A nechte udělat pitvu těl, která tam zůstanou ležet ..

dascamp
hodnocení

Díky za korekci mé naivní představy o využití zmíněných desek ale laboratoř doma nemám,v Londýně jsem v životě nebyl a ani se tám nechystám,pitvu ohořelých těl rovněž provádět nebudu ale mám naprosto jasno v tom,že Vy asi rád malujete čerty na zeď a osobní zkušenosti zřejmě nejsou pro Vás zase až tak moc podstatné

Pokud se nechcete obtěžovat vlastním zkoumáním, tak si alespoň přečtěte podklady výrobce. Například Směrnici pro zpracování desek Forex ..

jabraka*
hodnocení

0x

Desky z pěněného PVC jsou různé z hlediska technologie výroby.Nakonec i složení.Zpěnit lze téměř všechny plasty,od polystyrenu polykarbonátu PVC,také koplymery PVC vinyly a polyetylen a polypropylen.Technologicky se vyrobí blok zpěněné hmoty a po vychladnutí se rozřeže na desky určité tloušťky.Ale také existují desky z progresivního plastu,tady je deska pěněna do formy a povrch je zcela roztaven a hladký.Uvnitř je pěnová struktura vylehčující desku.Tyto desky se používají na skříně automobilů,nebo vagonů ,nástavby,bazény,převozní nádrže a podobně.Konstrukce z takto pěněných desek je dokonalá.

Všechny lehčené plasty dnes využívají přísady proti vzpklanutí ve vysoké teplotě.Nejsou samozřejmě nehořlavé,ale tak zvaně samozhášivé.Po vynětí z plamenů už nehoří.

dascamp
hodnocení

Díky za pozitivní informaci,to je právě to co považuji jako jednu z výhod a viděl bych v tom jakousi alternativu ke klasickým materiálům jak už jsem se výše zmínil a s tím nátěrem to mám už ověřené, a primalex drží i po roce,nový nátěr také není problém,samozřejmě ředidlo C6000 by asi dobrý nápad nebyl :).

Jabrako - coby chemik byste mohl dohlédnout následků styku PVC s ohněm v interiéru ..

jabraka*

Jak už jsem sdělil,Většina pěněných materiálů dnes má přídavek zhášedel.Pak je pěna hodnocena jako samozhášivá,může hořet,ale po odstranění zdroje ohně(vysoké teploty)zhasíná.Větší problém je u těchto materiálů v tom,že se při požáru taví a stékají dolů.Vysoká teplota taveniny může způsobit těžké popáleniny.Proto se při zateplování společných prostor v bytových domech,ve vchodech a stropech společných prostor používají k zateplení spíše skelné materiály - vata.

JABRAKA

Většina pěněných či nepěněných materiálů neobsahuje chlor a ve styku s ohněm nevytváří to, co PVC.

dascamp
hodnocení

Tak jsem z toho jelen,právě jsem zkoušel zapálit zapalovačem kousek Forexu a opravdu velmi špatně hoří a rozhodně nic neukapává,pouze jsem si umazal prsty,žádné nebezpečné tavení se nekonalo,spíše to vypadá jako by se hmota odpařovala.Samozřejmě v případě velkého množství a velkého žáru by se hoření mohlo projevit jinak,nejsem chemik ani hasič a bohužel směrnice pro zpracování Forexu mne tedy nijak neznepokojila

Směrnice pro zpracování Vám poví o té teplotní roztažnosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]