Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Radiátor v paneláku hučí

Od: biscuitgirl* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

bydlíme v paneláku ve 12. patře a máme problém s radiátory. Intenzitu vytápění můžeme nastavit pomocí 5-stupňového šroubu (nevím, jestli jsem to napsala odborně správně - prostě - když to otočím na 5, topí to nejvíc ...). Když to máme nastavený od 1 do 4, tak není slyšet nic. V poloze mezi 4 a 5 je slyšet hučení a když to dám na 5, je slyšet jakoby šplouchání nebo tok vody. Mysleli jsme si, že je to zavzdušněním radiátorů. Tak jsme je odvzdušnili, ale tyhle nepříjemný zvuky jsou slyšet pořád. Nevíte, jak to opravit? Paní odnaproti, ze stejného patra, takový problém nemá. Odvzdušnění opravdu nepomáhá. Díky moc.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

3x

Jednoznačně zvuk hovoří o šplouchání vody.Nebude ale asi zavzdušněný radiátor,zkrz něj voda protéká bez problémů,i přes termoventil,ale ve stoupačce hladina vody poklesla a z vašeho radiátoru" padá " do hloubky.Paní ve stejném patře má jinou stoupačku,takový problém se jí vyhne.Ale stejně na tom může být i nájemník pod vámi.Pomohlo by odvzdušnění stoupačky nahoře nad vámi.Možná až v posledním patře,nebo někde ve střešním prostoru.

JABRAKA

biscuitgirl*
hodnocení

Děkuju za odpověď. My bydlíme v posledním patře. Stoupačka naším bytem nevede. Nebo aspoň není vidět. Zkusíme se tím zabývat, kde je její konec :)

hodnocení

2x

Vzneste na správu domu požadavek na doplnění systému vodou.

jabraka*

Pak je váš radiátor na nejvyšším místě a odvzdušnění se dělá u vás.Pokud tam není expanzní nádrž,je třeba doplnit vodu do okruhu.Jak se zmínil kolega.Ale současně s tím odvzdušňovat.

JABRAKA

guli*
hodnocení

0x

Ahoj,co takhle vyměnit kohout radiátoru.

guli, to je dotaz, nebo rada?

biscuitgirl*
hodnocení

To by mohlo pomoct, můžeme to vyzkoušet. Má ještě někdo jinou radu?

ferda*
hodnocení

0x

Když se povolí ten odvzdušňovací ventil - vytéká voda nebo ne? Jestli ano, pak je topná soustava plná a nic se doplňovat nemusí.

Odvzdušňovací ventil je na radiátoru nebo na regulačním ventilu (dělá se to ještě?)? Možná by pomohlo uzavřít reg. ventil (dát na 1) a potom odvzdušnit.

Příteli, nemusíte mít pravdu. Pokud je v chodu oběhové čerpadlo, tak i v případě nedostatku vody v systému může být radiátor v nejvyšším místě plný. Ve zpětném svislém potrubí však hladina vody vlivem oběhovky může být pokleslá ( oběhovka saje) a tak vzniká onen bublající vodopád vytékající z vyústění zpátečky radiátoru.

jabraka*

Přesně tak.Někdy bývá na radiátoru na odpadu ještě zpětná klapka.

JABR

zabecbabec*
hodnocení

0x

Tento problém mám i já a to jsem v přízemí a v září jsem si nechala vyměnit firmou staré litinové žebrové radiatory za nové ploché deskové nemohu pro hluk pustit radiátor více než na třetí stupen,je to pro mna záhada a taky zklamání investice nebyla zrovna malá a výsledek je žalostný co s tím

dzejar*

Staré litové radiátory měly mnohem větší odolnost vůči rezonancím než mají ocelové deskáče. Předpokládám, že u vás to bude příliš vysokým dynamickým tlakem na patě stoupačky (větvi, objektu... nehodící se škrtněte ). Řešení je , ale nejni to jen ve vašich možnostech, osadit na tuto patu stoupačky regulátor dynamického tlaku (je to ovšem v kompetenci majitele objektu). Snad jsem se vyjádřil srozumitelně.

Ten hluk vzniká až od 3. stupně pravděpodobně proto, že do té doby je ventil uzavřen. 3. stupeň odpovídá cca 20°C a je li teplota v místnosti vyšší, pak je tento regulátor zavřený.

zeldo
hodnocení

0x

dobry den

mame podobny problem. byvame na 3/8p a v jednej miestnosti mi radiator zvykne jemne vibrovat a vydava priserny dunivy zvuk. neviem co s tym. robi to aj ked je zapnuty aj vypnuty.

vedel by mi niekto poradit?

dakujem

profous

Pod každou termostatickou hlavicí /1-5/ se nalézá termostatický regulační ventil,kterým se celkem jednoduše /po odšroubovaní hlavice/ reguluje a nastavuje průtok top.média do radiátoru /podle výkonu tělesa/.Při plném otevření většinou vznikají vámi popisované problémy. K seřízení stačí většinou dobré oči a kleště..

adrasion*
hodnocení

0x

Řeknu vám přesně co je na vině. Máte špatně vyregulovanou otopnou soustavu na patě objektu, Buď Vám chybí nebo máte špatně nastavené vyvažovací ventily na stoupačkách. Tenhle problém je velice častý. Lidé v domech si vymění termostatické ventily a termostatické hlavice, taky změní dimenzi otoponých těles, ale již neřeší tlak na vstupu do objektu. Hučení způsobuje průtok vody otopnou soustavou.

Karel Černý, www.rekkom.cz www.adrasion.cz

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]