Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Naklíčené brambory

Od: delina® odpovědí: 21 změna:

Dobrý den,

používáte v kuchyni naklíčené brambory po vyřezání klíčků? Dnes jsem našla mezi bramborami naklíčené. Vyřezala jsem klíčky a uvařila je. Někde píšou že jsou toxické, jinde , že ne? Prosím o názory.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x
Zdravím.
Používám je po staletí :-D
Nebojte se,klíčky vylámejte,oloupejte,nakrájejte,uvařte a zbaštěte.
doplněno 25.05.18 13:43: Pro ubohé rýpaly...
Klíčky vylámat a brambory uvařit = pochopí každý debil !
doplněno 25.05.18 14:50: Zapomněla jsem napsat "vylámat klíčky a BRAMBORY uvařit.
Stačí?
---
Pánové,jste tu od toho,abyste rýpali,či radili?
---
V prvním očividném případě tuto poradnu laskavě opusťte.
Děkuji.
barbakan*

A co bude dělat s bramborama, to je má snad vyhodit?*smich*

barbakan*

No vidíš, já to nepochopil.*smich2*

asd1

Debil možná nepochopí co jsi napsala a uvaří brambory ;)

asd1

Ty napíšeš "jezte klíčky" a ještě prskáš když tě někdo opraví. Dobrý :D Mmch. tvůj drobný omyl může někoho přiotrávit, protože klíčky jedovatý jsou. Takže trošku prrr s vyhazováním z poradny.

Normální člověk v souvislosti s položenou otázkou pochopí, že rádkyni v radě vypadlo slovo "brambory". Rýpalové nemají na práci nic jiného, než ji ironicky napadnout, přitom by stačilo SLUŠNĚ upozornit na to zapomenuté slovo. Ono totiž v souvislosti s otázkou vylámat, oloupat, nakrájet, a uvařit bramborové klíčky může fakt jen debil.

Na reakce od barbakana a některých dalších v této souvislosti dále nereaguji;)

asd1

To by nesměla rakce na Barbakana být "Pochopí každý debil" ale "dík za opravu, vypady mi brambory"

Jó, nějak se nám vytratila vzájemná úcta mezi lidmi. A nedivím se ani moc reakci wamp na barbakanovu výsměšnou poznámku. Bohužel s ním mám stejné zkušenosti: Pořádná rada žádná, ale výsměchu, kritiky a ironie plné kýble.

barbakan*

satam®

Jó, ty jsi uhodil hlavičku na hřebíček. Zrovna ty se ohrazuješ na úctu mezi lidmi. Nenech se vysmát. *smich*

barbakan*

wamp®, pokud neznáš humor, byť s trochou ironie, nějak tě začínám litovat. Jsi vztahovačná.*fn*

hodnocení

5x

V dobách dávno minulých se brambory nakupovaly jednorázově na podzim v 50 kilových pytlích (my kupovaly 4) a musely ve sklepě vydržet až do jara. Často se stávalo, že klíčky byly ke konci období až 1/2 metru dlouhé *ee*, rozvětvené, někdy se na nich dokonce už tvořily nové hlízy. Stačilo klíčky odlámat, lehce scvrklé hlízy očistit a normálně uvařit. Nikoho by tehdy ani náhodou nenapadlo naklíčené brambory vyhazovat. Nikdy to žádný problém nezpůsobilo. Jedovaté jsou ty klíčky (případně zelená slupka), hlízy nikoliv.

doplněno 25.05.18 15:45:

Pokud brambory klíčí, je to důkaz, že proti klíčení nebyly nijak chemicky ošetřované. Takže jsou možná méně jedovaté, než ty neklíčící. ;)

jentak*
hodnocení

4x

Moje maminka, je na jaře vždycky jen olámala a nikdy nám po takových bramborách nic nebylo. Co se u nás tradovalo, že jedovaté jsou zelené brambory a snad, ty klíčky.

hodnocení

2x

Je normální, že neošetřené brambory proti klíčení, klíčí. Klíčky olámejte a brambory používejte jak jste zvyklá. Jestli máte zásobu brambor doma větší, olámejte klíčky i u těch, které skladujete.

doplněno 25.05.18 23:45:

Zkouším to třicet let i na několika metrácích a nic z toho, co píšete se neděje. Naopak brambory méně scvrkávají a neubývá škrob.

doplněno 26.05.18 09:02:

Nevím proč vám černají a mě ne. Žádnou fintu na to nemám. Za tu dobu jsem vystřídal dost odrůd i postřiků a způsobů hnojení, ale nikdy jsem tyto problémy nezaznamenal.

olin*
U brambor, co budou dále skladovány bych klíčky neolamoval, začnou uvnitř hnědnout a potom hnít. Vyzkoušej to na deseti bramborech a uvidíš.
olin*
pckop: v čem je tedy kouzlo výdrže odklíčkovaných brambor? Vím, že ideální teplota skladování je 4°C a tma, vlhkost 50%. V domácích podmínkách toho nedosáhnu, proto brambory neodklíčkuji. Je to tedy druhem brambor, postřikem nebo jinou fintou? Nejradši bych je ve sklepě na jaře odkličkoval, ale nemůžu-kazí se.
olin*
pckop: V jakém stádiu naklíčení nebo měsíci v roce odklíčkováváš, případně jestli průběžně/celoročně.. Jinak díky za odpověď. Možná je to způsobeno podmínkami skladování.

iz*
hodnocení

2x

Já klíčky jenom odlámu (nevyřezávám je) a brambory normálně uvařím nebo upeču (častěji peču).

lidus*
hodnocení

1x

Dobrý den, nějak nechápu, že jste klíčky vyřezala. Bramboru vezmu do ruky, klíčky olámu, oškrábu bramboru a vařím. Já vařím v páře, nebo brambory dusím (orestovaná cibule, brambory a trocha vody, sůl, drcený kmín a na hrnec poklička. U nás jsou staré brambory až do nových.

barbakan*
hodnocení

0x

Klíčky a případné zelené skvrny odstraň a brambory můžeš jíst.

an*
26.05.18 09:14

*palec*

liska5
hodnocení

0x

Staré brambory po odstranění klíčků oškrábu trochu víc do hloubky, někdy až okrájím a dávám je do studené vody s kmínem, který snižuje negativní účinky solaninu. Nové brambory naopak zaleju jen trochou vroucí vody a vařím nejlépe ve slupce téměř v páře.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]