Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
používáte v kuchyni naklíčené brambory po vyřezání klíčků? Dnes jsem našla mezi bramborami naklíčené. Vyřezala jsem klíčky a uvařila je. Někde píšou že jsou toxické, jinde , že ne? Prosím o názory.
7x
Používám je po staletí
Nebojte se,klíčky vylámejte,oloupejte,nakrájejte,uvařte a zbaštěte.
doplněno 25.05.18 13:43: Pro ubohé rýpaly...
Klíčky vylámat a brambory uvařit = pochopí každý debil !
doplněno 25.05.18 14:50: Zapomněla jsem napsat "vylámat klíčky a BRAMBORY uvařit.
Stačí?
---
Pánové,jste tu od toho,abyste rýpali,či radili?
---
V prvním očividném případě tuto poradnu laskavě opusťte.
Děkuji.
Ty napíšeš "jezte klíčky" a ještě prskáš když tě někdo opraví. Dobrý :D Mmch. tvůj drobný omyl může někoho přiotrávit, protože klíčky jedovatý jsou. Takže trošku prrr s vyhazováním z poradny.
Normální člověk v souvislosti s položenou otázkou pochopí, že rádkyni v radě vypadlo slovo "brambory". Rýpalové nemají na práci nic jiného, než ji ironicky napadnout, přitom by stačilo SLUŠNĚ upozornit na to zapomenuté slovo. Ono totiž v souvislosti s otázkou vylámat, oloupat, nakrájet, a uvařit bramborové klíčky může fakt jen debil.
Na reakce od barbakana a některých dalších v této souvislosti dále nereaguji![]()
To by nesměla rakce na Barbakana být "Pochopí každý debil" ale "dík za opravu, vypady mi brambory"
Jó, nějak se nám vytratila vzájemná úcta mezi lidmi. A nedivím se ani moc reakci wamp na barbakanovu výsměšnou poznámku. Bohužel s ním mám stejné zkušenosti: Pořádná rada žádná, ale výsměchu, kritiky a ironie plné kýble.
satam®
Jó, ty jsi uhodil hlavičku na hřebíček. Zrovna ty se ohrazuješ na úctu mezi lidmi. Nenech se vysmát. ![]()
5x
V dobách dávno minulých se brambory nakupovaly jednorázově na podzim v 50 kilových pytlích (my kupovaly 4) a musely ve sklepě vydržet až do jara. Často se stávalo, že klíčky byly ke konci období až 1/2 metru dlouhé
, rozvětvené, někdy se na nich dokonce už tvořily nové hlízy. Stačilo klíčky odlámat, lehce scvrklé hlízy očistit a normálně uvařit. Nikoho by tehdy ani náhodou nenapadlo naklíčené brambory vyhazovat. Nikdy to žádný problém nezpůsobilo. Jedovaté jsou ty klíčky (případně zelená slupka), hlízy nikoliv.
doplněno 25.05.18 15:45:
Pokud brambory klíčí, je to důkaz, že proti klíčení nebyly nijak chemicky ošetřované. Takže jsou možná méně jedovaté, než ty neklíčící. ![]()
2x
Je normální, že neošetřené brambory proti klíčení, klíčí. Klíčky olámejte a brambory používejte jak jste zvyklá. Jestli máte zásobu brambor doma větší, olámejte klíčky i u těch, které skladujete.
doplněno 25.05.18 23:45:
Zkouším to třicet let i na několika metrácích a nic z toho, co píšete se neděje. Naopak brambory méně scvrkávají a neubývá škrob.
doplněno 26.05.18 09:02:
Nevím proč vám černají a mě ne. Žádnou fintu na to nemám. Za tu dobu jsem vystřídal dost odrůd i postřiků a způsobů hnojení, ale nikdy jsem tyto problémy nezaznamenal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.