Nejste přihlášen/a.
Já si myslím,že proto,když potřebuji např.přitáhnout prkno k podkladu,hladká část vrutu lépe klouže v prknu a umožní lepší přitáhnutí. Bohužel,kolega byl rychlejší.
Doufám,že mě nějaký rejpal nenapadne,že odpovídám stejně,abych získal body..Bohužel,než jsem to naťukal,asd mě předběhl.
K již uvedenému: Při pozorném pohledu navíc zjistíte, že hladká část má o něco menší průměr, něž závit, takže se s ní lépe manipuluje i z tohoto důvodu. Týká se válcovaných závitů šroubů. Taky výroba závitu něco stojí. Delší závit, "delší peníze"
Ne, záleží na tom, co k čemu potřebujete připevnit. Když chci vrutem přidělat prkno k trámku, použiju částečný závit, protože s plným bych dotáhl vrut do prkna, ale to už by se nepřitáhlo k trámku.
Dnes se prodávají většinou vruty do dřeva se závitem až k hlavě šroubu a na křížový nebo hvězdičkový bit. Pokud tímto šroubem chcete přitáhnout nějakou tlustší věc k podložce, tak do ní musíte udělat trochu větší otvor, aby táhla jen hlava šroubu. Tyto šrouby většinou nevyžadují předvrtání otvoru do měkkého dřeva, mají dobrou špičku.
aloisb: Taky tak. Závit až dokonce, vyvrtám zhruba průměr vrutu do prkna a pod. které chci přišroubovat, naťuknu lehce kladívkem do protikusu a už se šroubuje. Do tvrdého dřeva předvrtám asi 2/3 délky menší otvor a už se šroubuje. Jestli je závit dokonce nebo není neřeším. Hlavně aby byl v délce, která bude v druhé části.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.