Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč některé vruty/štouby nemají celý závit?

Od: petrr* odpovědí: 13 změna:
Dobrý den, proč některé šrouby a vruty nemají po celé délce závit? K čemu to slouží?
Nevěděl by někdo?
Děkuju

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

11x

Aby hlava vrutu přitáhla "prkno k podložce" - závit by tomu bránil, hladký dřík se může posunout...

hodnocení

7x

Já si myslím,že proto,když potřebuji např.přitáhnout prkno k podkladu,hladká část vrutu lépe klouže v prknu a umožní lepší přitáhnutí. Bohužel,kolega byl rychlejší*smich*.

doplněno 24.05.18 14:23:

Doufám,že mě nějaký rejpal nenapadne,že odpovídám stejně,abych získal body.*smich**nevi*.Bohužel,než jsem to naťukal,asd mě předběhl.

Ale prosím tě, tady přece žádní "rejpalové" nejsou*smich**smich**smich*

Ale jsou,hlavně ten tvůj (ne) oblíbenec,šak víš,který!*smich*

figurek*
hodnocení

0x

protože závit po celé délce není potřeba, případně by zavazel.

Proč některé vruty/štouby nemají celý závit?

hodnocení

0x

K již uvedenému: Při pozorném pohledu navíc zjistíte, že hladká část má o něco menší průměr, něž závit, takže se s ní lépe manipuluje i z tohoto důvodu. Týká se válcovaných závitů šroubů. Taky výroba závitu něco stojí. Delší závit, "delší peníze"

nikdo*

Pokud má šroub menší průměr dříku než je velký průměr závitu, je závit válcovaný. Pokud má dřík stejný nebo větší průměr než závit, je většinou závit řezaný.

petrr*
hodnocení

Dobrý den,
tož to mě nenapadlo :) vždy jsem používal celozávitové šrouby i vruty.
Když se utahuje vrut nebo šroub do tvrdého materiálu, může být celozávit, když do měkkého materiálu, je třeba použít jen částečný závit? Rozumím tomu dobře tak?
Děkuju

Ne, záleží na tom, co k čemu potřebujete připevnit. Když chci vrutem přidělat prkno k trámku, použiju částečný závit, protože s plným bych dotáhl vrut do prkna, ale to už by se nepřitáhlo k trámku.

Dnes se prodávají většinou vruty do dřeva se závitem až k hlavě šroubu a na křížový nebo hvězdičkový bit. Pokud tímto šroubem chcete přitáhnout nějakou tlustší věc k podložce, tak do ní musíte udělat trochu větší otvor, aby táhla jen hlava šroubu. Tyto šrouby většinou nevyžadují předvrtání otvoru do měkkého dřeva, mají dobrou špičku.

@aloisb: hloupost, normálně kupuju vruty s částečným závitem

jofa*

aloisb: Taky tak. Závit až dokonce, vyvrtám zhruba průměr vrutu do prkna a pod. které chci přišroubovat, naťuknu lehce kladívkem do protikusu a už se šroubuje. Do tvrdého dřeva předvrtám asi 2/3 délky menší otvor a už se šroubuje. Jestli je závit dokonce nebo není neřeším. Hlavně aby byl v délce, která bude v druhé části.

Jistě!Nač to dělat jednoduše,když to jde složitě.Do jedné ruky šroubovák,do druhé vrtačku a jedééém!*frajer*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]