Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstranění venkovní omítky před perlinkou

Od: jkr® odpovědí: 11 změna:

Potřeboval bych vědět jestli je nutné odstraňovat starou omítku (olíčenou 100 letou zeď) kompletně i když dobře drží. předtím než se dá perlinka do lepidla a na ni venkovní štuk.

Odstraňování staré omítky jde hrozně pomalu i když hodně namáčím škrábu špachtlí je to velmi zdlouhavé ještě mě čeká tak asi 15 m2 .

Děkuji za radu

Odstranění venkovní omítky před perlinkou

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Není třeba odstraňovat soudržnou starou omítku. Co drží, tak nechat.

Klidně použít hloubkovou penetraci, lepidlo a perlinku, pak štuk. To, že se zeď uzavře a nebude dýchat je naprostý nesmysl, mnokrát vyvrácený, ale stále se opakující.

Stěny nedýchají.

"Stěny nedýchají."

No dýchání je asi nepřesný termín, ale jinak nesouhlasím. Není to nesmysl. Z vlastní zkušenosti vím, že když znemožníte odpařování vzlínající vlhkosti nepropustným nátěrem nebo obkladem, zdá se být stěna na povrchu suchá, ale skutečná vlhkost ve zdi se výrazně zvýší a často se objeví až nad nátěrem (i o pár metrů výš, než byla původně). Pokud je nátěr jen z jedné strany, projeví se to zvýšenou vlhkostí z té strany nenatřené.

jkr®
hodnocení

To je to, čemu se chci vyvarovat. Měl jsem doma několik zedníků, jeden říká, že lepidlo s perlinkou zeď neudělá více neprodyšnou. Tak nevím, jak tomu opravdu je, když pak přijde druhý zedník a tvrdí opak, abych zeď nechal jak je 100 let a jen natáhl štuk.

Perlinku a lepidlo chci dát proto aby venkovní štuk držel dobře na zdi a zeď se v některých místech srovnala.

Pokud bych tedy perliku dávat nechtěl stačilo by tedy odstranit olíčení na původní omítku, napenetertovat a pak štuk?

Dům není zaizolovaný a o žádném zásahu izolovat základy zatím neuvažuji. Vlhkost není tak velká.

dýchání baráku a odpařování vlhkosti jsou úplně rozdílné skutečnosti.

To je ale na dlouhé psaní, částečná vlhkost je ve všech pórezních materiálech. Přes letní sezonu se musí odpařit více, nežli v konstrukci přes zimu zkondenzovalo. Tak zní zhruba předpis o bilanci vodních par v konstrukci.

Pokud někdo nazve odpařování jako dýchání, pak má pravdu, ale jen pleto pojmy a dojmy.

jkr®
hodnocení

Děkuji Milane, tedy perlinkou v lepidle nic nepokazím. Když už to dělám a škrabu na původní stoletou omítku, tak bych to chtěl udělat pořádně.
Takže na oškabanou zeď na původní malbu penetrace, lepidlo, perlinka, lepidlo a štuk, že?
Honza

Ano, nepokazíte.

olin*
hodnocení

0x
Jestli drží, tak bych ji nechal-pokud to ničemu nevadí. Je ta zeď odizolovaná u základů např. IPOU? Pokud není, tak to s tou perlinkou bude méně dýchat a bude víc zeď vlhká.

jkr®
hodnocení

Zeď není odizolovana. Říkal jsem si jestli perlinka s lepidlem to nezavře s zed bude min dýchat. Mám to tedy jen oskrabat na původní omitku a pak napenetrovat a nastukovat?

olin*
Je zbytečné otloukat omítku, která drží. Já bych tu dobrou původní omítku nechal a když tam tu perlinkou chceš, dej jí tam+penetrace. Jen to bude o dost hůř "dýchat" a půjde ta vlhkost víc do domu-pokud perlinkuješ venku. Osobně bych se snažil o odizolování základů domu. Není to zrovna jednoduché jak finančně tak časově, ale výsledkem je, že nemusíš každých pět let opravovat odfouklou, opelichanou zeď a uvnitř domu se lépe dýchá. Je to o penězích.

hodnocení

0x

A skutečně to MUSÍTE dělat dráž než je třeba? Skutečně tam MUSÍTE dát perlinku s lepidlem?

Proč to neudělat jednuduše,z jedné vody načisto?Nesoudržnou omítku odstranit, dle potřeby opravit jádrovou pkd je třeba a pak na to venkovní (nebo vnitřní s přídavkem cementu) štuk?V případě potřeby pak maximálně penetraci (osobně mám nejraději Duvilax BD20).

Proč? Protože doba perlinková neskončila, stále probíhá. Taktéž doba penetrační.

Takže se dává penetrace a perlinka naprosto nesmyslně úplně všude, i tam, kde vůbec být nemusí, ale dáme ji, protože Franta to vedle taky tak dělal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]