Nejste přihlášen/a.
Sousedi chtějí monilheim usadit těsně u hranice pozemku a tím i vlastně mého domu - cca 2m. Nikde nemohu najít, jak daleko může být a zda musí mít můj souhlas. Díky předem za odpovědi
Mobilheim je podle stavebního zákona stavba, podle téhož zákona musí být nejméně 2 m od hranice pozemku. K ohlášení stavby by měli přiložit i vaše vyjádření. Souhlas není nutný, případný nesouhlas posoudí a rozhodne o něm stavební úřad.
Stavební povolení nepotřebují, stačí ohlášení, viz §104, odst. 1, písm. a) zákona č. 183/2006Sb. (Stavební zákon).
@pohanka: Dotaz sem vložil proto, že nevěděl, zda soused nebude porušovat nějaký předpis. Teď už to ví
Opakuji, to je věc souseda. Ať si to zjistí sám. Takového souseda /náš tazatel/, bych chtěla mít, který mě bude radit a kontrolovat, jestli to dělám podle předpisů.
Nebo jsem to nepochopila, když píše, že mu to nevadí, že to bude mít nalepené na plotě.
Pokud tam má třeba okno, tak 2 m mobilheim od mého okna bude trošku zastíněno a bude pohled do stěny místo do zeleně.
No, já být takovým sousedem, jako je tazatel, tak se chovám úplně stejně a budu se starat, jestli stavebník neporušuje předpisy, které mají vztah ke mně jako sousedovi. Takže bych se klidně tady zeptal úplně stejně. Od toho tu přece poradte.cz je, ne?
"Tazatel píše, že bude mobilheim ale těsně u jeho plotu." Pohanko, nepíše. Píše"těsně u hranice pozemku - cca 2m". Takže i vzdálenost udává.
A že tazateli stavba nebude vadit? To napsal až poté, co zjistil, že zatím není zákonný důvod pro jakékoli námitky. A právě kvůli tomu, aby případné důvody zjistil, sem vložil svůj dotaz.Tak se nerozčiluj, stejně sobě ani nikomu jinému nepomůžeš a následky ponese jen tvé zdraví
Satam, tak ještě jednou:
píše, že soused chce postavit těsně u hranice. Těsně nejsou 2 metry /tedy podle mne, ale každý máme jiný pocit, co je těsně a co ještě ne/.
A další píše, že: a tím i vlastně od mého domu 2 metry. 2 metry od domu. Nakresli si to.
----
Jak to máme chápat?
1/ Má náš tazatel dům na hranici pozemků? Když má být od baráku 2 metry postaven mobilheim?
2/ Nebo má svůj dům dva metry na svém pozemku a dva metry od plotu bude stavět soused podle Vás. Potom by byl odstup mezi nimi 4 metry.
3/ Nebo to je jak to chápu já - tazatel má od hranice postaven svůj dům 2 metry a soused chce postavit těsně na hranici ten MH, tedy odstup ty dva metry pouze na pozemku tazatele. Těsně v tomto případě třeba 10 cm od plotu.
Proč tady vznikla tato diskuz?
Protože se v této otázce mění doplněním tazatele zadání otázky.
Prvotní dotaz zní, že nemůže dohledat, jak daleko má být a zda-li je potřeba souhlas.
Na tento dotaz dostal odpověď od satam a ode mně. Nemyslím, že bych odpověděla špatně /19.07/.
Teprve, když až dopsal, že nemíní dělat sousedovi problémy, ale že místo by měl soused na svém pozemku na umístění MH lepší, napsala jsem takovou reakci, která se vám nelíbila /doplnění Satam + stavba/.
Jsou zde dvě roviny dotazu - příspěvku, reaguji na každou zvlášť, protože jsou protichůdné.
Mohla jsem to napsat jinak. Třeba - Tak vadí Vám to, nebo nevadí? Pokud Vám to nevadí a nechcete dělat sousedovi problémy, tak proč sháníte předpisy?
Dík. A protože musí kopat základy (je to ve svahu), potřebují logicky stavební povolení, alespoň na ty zemní práce, že.
Základy kopat nemusí, stačí umístit na betonové patky, zemní vruty a nebo jen položit dlaždice a prodávají se stavitelné podložky.
Takjan - na zemní práce nepotřebuje soused st. povolení. Na umístění takové "stavby" potřebuje soused od st. úřadu alespoň souhlas. Při podání žádodsti pravděpodobně za vámi soused přijde žádat o souhlas. Začne-li soused stavět bez jakéhokoliv oznámení st. úřadu, vydejte se na úřad sám a zjistěte podrobnosti. Je lepší stavbu zarazit v počátku jak vymáhat odstranění stavby, což se obyčejně neděje a udělují se další a další vyjímky atd.
Odpovědi Pohanky neberte vážně, ta musí psát a neví o čem.
Repkin - MH se NIKDY nekolauduje.
Stavba: nevidím žádný rozdíl mezi mojí odpovědí v 19.07 /dvě ohodnocení/ a Vaší odpovědí ve 23.05. A tazatel se ptal na odstupy.
Co upřesním, tak mobilheim podle zákona má soused postavit 2 metry od plotu.
Tazatel píše, že bude mobilheim ale těsně u jeho plotu. V tom případě musí mít souhlas od ,,takjana,,, že s tím souhlasí.
Na jednu stranu mu to nevadí a na druhou se ptá na vzdálenosti a vidí, že soused má velký pozemek a na umístění MH lepší místo. To si trošku odporuje.: ..jen ta jejich zahrada je velká a místa pro usazení mnohem lepší, ale ...tak si myslím, že si přece jenom není jistý.
---------------------
Co jsem napsala špatně je ta kolaudace, ale vidím, že lezu někomu na nervy. Samozřejmě, nemusím tu být.
To, že se nekolauduje a že je to bezproblémové jsou jen lži a výmysly, možná nezkušenost? několika prodejců. O problematiku bydlení v MH jsem se nějakou dobu zabýval. Jak jsem tu již v několika diskusích psal. Umístění MH z pohledu stavebního úřadu v ČR probíhá díky nejednotnosti výkladu zákona (neboť v ČR neexistuje precedens jako v USA a výklad zákona není závazný!):
1) postavte si tu co chcete
2) nebude to tady a přes to nejede vlak
3) můžete to tu mít ALE ... (barva, materiál např. oken, střechy, sklon,typ střechy apod. a právě např. i třeba kolaudace, kdy výšku stropu většina MH nesplňuje)
Většina prodejců a výrobců však toto svým klientům neřká a ti pak mají problémy se stavebním úřadem, řekl bych že možná tak polovina to dřív nebo později vzdá a buďto MH umístí jinde a nebo ho rovnou prodají.
Že se MH nekoulauduje není lež, ale skutečnost. Kolauduje se až stavba nad 150 m2 na základě stavebního povolení. Menší stavby jsou na ohlášku a tam neexistuje kolaudace, stavebník jen získá souhlas s užíváním.
Mobilheim podle stavebního zákona není stavba, ale tzv. výrobek plnící funkci stavby, který sice nevyžaduje stavební povolení ani ohlášení, avšak vyžaduje umístění - územní rozhodnutí nebo územní souhlas. Pokud bude splňovat všechny podmínky uvedené v § 79 odst. 2 o) stavebního zákona, nebude vyžadovat ani územní rozhodnutí či územní souhlas (je do 25 m2 zastavěné plochy, je na pozemku rodinného nebo rekreačního domu, slouží k účelu souvisejícímu s bydlením - např. jako kůlna, je alespoň 2m od hranice pozemku atd.). Pokud má MBH sloužit k bydlení, musí žadatel o územní rozhodnutí či územní souhlas předložit projektovou dokumentaci, popř. technickou dokumentaci výrobce či dovozce, z níž bude možno ověřit dodržení technických požadavků na stavby. A tady může být kámen úrazu. Zatím jsem neviděla žádný MBH, který by tyto požadavky splňoval. Takže MBH podle mě lze povolit leda jako nějakou kůlnu či zahradní domek na nářadí, ale ne jako stavbu pro bydlení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.