Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je elektronický předřadník?

Od: boule® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, jaký je rozdíl mezi zářivkou a zářivkou s elektronickým předřadníkem?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mlask*
hodnocení

1x

Naprosto laicky, aby jste pochopil :

Starší typy zářivkových svítidel mají startér ( to je to co se musí občas vyměnit ), tlumivku ( taková bílá krabička uvnitř), kondenzátory - tahle sestava zajišťuje, že se zářivka rosvítí

Novější typy mají tuto sestavu ( startér, tlumivka, kondenzátory ) nahrazenu obvodem elektronického předřadníku.

Výhodou je mnohem vyšší účinnost oproti klasické tlumivce, stroboskopický efekt a mrkání odpadá, rychlý start bez blikání a tím i vyšší životnost zářivky. A taky trubice buzené předřadníkem by měly svítit při stejném příkonu asi o 10% více .

papene*
hodnocení

0x

:)Snad Vám to pomůže: elkovo-cepelik.cz/...

hodnocení

0x

Předřadník je zpravidla ohmický odpor , kerý je předřazen elektrickému spotřebiči.Jeho úkolem je omezit velikost proudu ( A ) protékajícího elektrickým obvodem.Proud proteče jen tak velký ( A ) , jak to dovolí předřadník.Je to vpodstatě určitá překážka pro průchod proudu , která je tak velké , jakou hodnotu má předřadník v ohmech.

Co je elektronický předřadník?
hodnocení

Děkuji, mám tedy koupit obyčejnou zářivku, nebo s tím předřadníkem (mám to do garáže)? Ta druhá varianta je dražší, tak nevím

Do garáže?
Jestli jste se zorientoval v tom odkaze na ten druhy web, tak tam je:

Přednosti zapojení s el. předřadníkem oproti klasickému zapojení:

• Téměř okamžitý start bez blikání (doba startu závisí na konstrukci předřadníku).

• Větší měrný výkon (nižší příkon).

• Nižší ztráty na předřadníku. Snížení příkonu je rozepsáno v tabulce viz. Elektrické hodnoty.

• Prodloužená životnost zářivek z cca 12.000 hod na 16.000 hod.

• Odstranění možnosti vzniku stroboskopického efektu.

• Možnost stmívání (u stmívatelných předřadníků).

Mimo druhotných výhod vidím jako hlavní výhodu v odstranění stroboskopického efektu:

U nás v práci se instalovaly zářivky s el. předřadníkem kvůli nespojitému (blikajícímu) světlu zářivek a přirozenému blikání monitoru, který mi slouží k práci. Takže ten účel je zejména k eliminaci dvojitého blikání, což oči registrují mnohem výrazněji. V práci mám ješte dost oken, takze to světlo je míchané s denním světlem, ale i tak ten rozdíl je citit.

Že ještě nemáte v garáži monitor? Tak nevidím předřadník jako užitečný. Snad pokud tam není denní světlo, a pokud jsou zářivky jediný zdroj světla, tak oči nevidí ideálně. Na dlouhodobější práci, to chce alespoň nějakou pořádnou lampičku se žárovkou (spojité světlo). Podle potřeby lampičku zapnete a nepotřebujete předřadník.

do prčic, ty řádky se mi pěkně rozjely.

kejki

Do garáže vám běžný typ předřadníku bohatě stačí.

jabraka*
hodnocení

0x

Trochu lepší přehled je na tomto odkazu.Předřadník u svítidel je trochu něco jiného,jako odpor.

JABRAKA

elkovo-cepelik.cz/...

papene*

*smich*Tak má dva stejné odkazy.Může si hodit korunou.*haha*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak vyměnit zářivku

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]