Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jaký je rozdíl mezi zářivkou a zářivkou s elektronickým předřadníkem?
Naprosto laicky, aby jste pochopil :
Starší typy zářivkových svítidel mají startér ( to je to co se musí občas vyměnit ), tlumivku ( taková bílá krabička uvnitř), kondenzátory - tahle sestava zajišťuje, že se zářivka rosvítí
Novější typy mají tuto sestavu ( startér, tlumivka, kondenzátory ) nahrazenu obvodem elektronického předřadníku.
Výhodou je mnohem vyšší účinnost oproti klasické tlumivce, stroboskopický efekt a mrkání odpadá, rychlý start bez blikání a tím i vyšší životnost zářivky. A taky trubice buzené předřadníkem by měly svítit při stejném příkonu asi o 10% více .
Předřadník je zpravidla ohmický odpor , kerý je předřazen elektrickému spotřebiči.Jeho úkolem je omezit velikost proudu ( A ) protékajícího elektrickým obvodem.Proud proteče jen tak velký ( A ) , jak to dovolí předřadník.Je to vpodstatě určitá překážka pro průchod proudu , která je tak velké , jakou hodnotu má předřadník v ohmech.
Děkuji, mám tedy koupit obyčejnou zářivku, nebo s tím předřadníkem (mám to do garáže)? Ta druhá varianta je dražší, tak nevím
Do garáže?
Jestli jste se zorientoval v tom odkaze na ten druhy web, tak tam je:
Přednosti zapojení s el. předřadníkem oproti klasickému zapojení:
Mimo druhotných výhod vidím jako hlavní výhodu v odstranění stroboskopického efektu:
U nás v práci se instalovaly zářivky s el. předřadníkem kvůli nespojitému (blikajícímu) světlu zářivek a přirozenému blikání monitoru, který mi slouží k práci. Takže ten účel je zejména k eliminaci dvojitého blikání, což oči registrují mnohem výrazněji. V práci mám ješte dost oken, takze to světlo je míchané s denním světlem, ale i tak ten rozdíl je citit.
Že ještě nemáte v garáži monitor? Tak nevidím předřadník jako užitečný. Snad pokud tam není denní světlo, a pokud jsou zářivky jediný zdroj světla, tak oči nevidí ideálně. Na dlouhodobější práci, to chce alespoň nějakou pořádnou lampičku se žárovkou (spojité světlo). Podle potřeby lampičku zapnete a nepotřebujete předřadník.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.