Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
při žehlení v době, kdy žehlička topí, v jističích bzučí. Žehlička je stará asi 6 let, málo používaná, elektroinstalace je stará asi 30 let. Plánuju projít všechny jističe, zásuvky a spínače a dotáhnout kontakty. Mám se z toho bzučení nějak znepokojovat?
Příslušný jistič je zřejmě zatížen na své maximum. Může to být jeho stářím, pak by stačilo ho vyměnit za sjistič se stejnou hodnotou, nebo je tam z důvodů slabého vedení úmyslně jistič slabší. S tím nenaděláte nic (silnější tam bez dalších úprav dát nelze), musela by se udělat rekonstrukce instalace. Nejjednoduší by v tom případě bylo pořídit si žehličku s nišším příkonem. Dotažením šroubů nic nezkazíte, ale asi to nepomůže. Znepokojovat se nemusíte, nic moc nehrozí, ale počítejte s tím, že Vám brzo jistič udělá "pápá".
Tak samozřejmě vím, že rozvody v hliníku nejsou zrovna na chlubení a bylo by lepší to vytrhat a komplet nahradit, však jsem psal, ale teď prostě nejsou peníze. Dobře vím, že nový jistič nesmí být vyšší. Elektrikáře asi naplánuju, chtěl jsem to projít sám, nic na tom není, studoval jsem na elektrofakultě, tak bych to měl zvládnout.
@olin má pravdu s tím dotahováním šroubů a spojů, ale S CITEM, hliník je dost měkký a třeba v místech, kde není na hliníku očko a hlavička šroubu se dotýká vodiče jen zčásti (zásuvky...) může snadno hlavička šroubu tou malou částí vodiče "projet"
Jde o to, že pokud jističe bzučely, tak už kontakty jsou v menší míře určitě opáleny. Určitě nové jističe..teď hned. I kdybyste se později rozhodli pro rekonstrukci, tak ty nové jističe uplatníte v nové elektroinstalaci, takže na tom neproděláte.
Nemáte tam "náhodou" tento jistič? Ony totiž některé po dlouhých letech provozu, začínají bzučet...a pokud změříte přechodový odpor kontaktů...bývá to dost...no prostě při větším zatížení se hřeje celý jistič...až se dohřeje. řešenám je výměna za nový typ, třeba OEZ , typ LTE (6kA) případně LTN (10kA) nebo i jiný výrobce, nejlépe pomocí retrofitu...vidíte na odkazu se starým jističem...ta plastová podložka pod nový jistič a pak kryt...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.