Nejste přihlášen/a.
Jaké máte prosím v panelácích poplatky za výtah? Teď jsem koukala na vyúčtování a příjde mi, že máme předraženo. Platíme něco málo přes stovku na osobu za měsíc. Když jsem si to vynásobila počtem osob, tak mi to vychází na 67 tisíc jen za náš dům na rok. Nezdá se vám to hodně? Podotýkám, že loni nebyla ani jedna oprava jen klasická prohlídka.
A ten výtah pohání veverky běhající v "žebříkovém" kole? Nakonec i ty veverky by musely něco žrát.
Až přijde velká oprava výtahu a peníze ve fondu oprav nebudou stačit, tak budete křičet, že to nezaplatíte?
Na vašem místě bych se přestal rozčilovat a začal přemýšlet.
Babi, promiň moji familiérnost: Dobrá, zítra máš službu u kliky
Jestli je byt váš nebo jste v nájmu u kohokoli, je nepodstatné. Ať jste majitel bytu nebo je majitelem někdo jiný, stejně ten, kdo v bytě bydlí, musí zaplatit veškeré náklady s bydlením spojené a pokud jde o nájem, pak ještě rozumný zisk pronajímatele. Ty poplatky za ventily topení, výtah a podobné "voloviny" by mohly být schované v jiných položkách, aby to tak nedráždilo. Ale je možné, že nějaký předpis to vyžaduje tak, jak to máte vy.
Bydlím v obecním bytě. Platíme mimo nájmu i takový blbiny jako pronájem ventilu u topení, pronájem výtahu apod... Zrovna u toho výtahu mi to příjde dost. A nerozčiluju se, jen se ptám. Ale i tak vám děkuji za vaši velmi smysluplnou odpověď.
@Satam, to není tak docela pravda. Nájemníci by měli uhradit provozní (běžné) náklady, ale např. investici do majetku majitele už ne (ten majetek mu zůstane i po jejich odstěhování).
Majitel by měl stanovit nájemné tak, aby nájemné pokrylo vše potřebné. Neměl by "pronajímat ventily u radiátorů, kličky u oken ani čerstvý vzduch za okny"...
@m132, "pronájem ventilu u topení" je opravdu blbina, to bych odmítla platit a stěžovala bych si na pronajímatele. Kdo má ten bytový dům ve správě? Spravuje jej sama obec, nebo si na správu najala některou firmu? Jestli to druhé, můžete si stěžovat majiteli.
Ivzez, vždyť to říkám. Majitel ve skutečnosti ty ventily u radiátorů, kličky u oken, práhy mezi dveřmi a spoustu dalších "drobností" pronajímá. Ale měly by být schované v poplatku za nájem a ne extra tak, aby to doslova "řvalo" do světa. Čerstvý vzduch za okny ...
Ivzez- a proč by neměli hradit investice do objektu? Samozřejmě nikoliv měsíčně ve výši investice- ale i ta investice by se měla pronajímateli vrátit. A tak pokud například bude doinstalována klimatizace, tak se zvýší úroveň bydlení a tudíž by částka nájmu měla zvýšit. Samozřejmě, že jsou nájemníci, kteří o to nestojí, ale stejně tak mohou být nájemníci, kteří to přivítají a rádi si za zvýšený komfort zaplatí / např to může eliminovat jejich zdravotní potíže/. Jisté etniku také předá byt po užívání ve stejném stavu. Ale obdobně na tom jsou i někteří nájemníci, kteří se neřadí fyzicky k tomuto etniku. Pohled na danou problematiku má vždy dvě strany mince - pronajímatel a nájemník. Ideální je pokud se shodnou a chovají se oboustranně férově a slušně.
Nevím, kolik stál váš, ale náš nový výtah stál asi milion. Asi nevydrží věčně, je mnohem horší, než ten předchozí, který s námi vydržel nějakých 25 let a jakási norma EU nás donutila ho vyměnit za nový, dražší a horší. Dá se očekávat, že vydrží méně a jeho nástupce bude ještě mnohem dražší. Spořit si nějakých 70 000 ročně mi přijde rozumné (o pravidelných prohlídkách a údržbě nemluvě) ..
Upřesněte, co znamená "v panelácích". Jednalo-li by se například o SVJ, pak platí
NOZ § 1180
(1) Nebylo-li jinak určeno, přispívá vlastník jednotky na správu domu a pozemku ve výši odpovídající jeho podílu na společných částech. Slouží-li některá ze společných částí jen některému vlastníku jednotky k výlučnému užívání, stanoví se výše příspěvku i se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění této části a rozsahu povinnosti vlastníka jednotky spravovat tuto část na vlastní náklad.
(2) Příspěvky určené na odměňování osoby, která dům spravuje, nebo členů jejích orgánů, na vedení účetnictví a na podobné náklady vlastní správní činnosti se rozvrhnou na každou jednotku stejně.
Máte samozřejmě právo se ptát
§ 1179
Vlastník jednotky má právo seznámit se, jak osoba odpovědná za správu domu hospodaří a jak dům nebo pozemek spravuje. U této osoby může vlastník jednotky nahlížet do smluv uzavřených ve věcech správy, jakož i do účetních knih a dokladů.
U bytového družstva platí obdobně - nahlédněte do stanov a opět se ptejte.
Ad @satam - Místo veverek by se mohli střídat uživatelé bytů.
@satam - Že jsem hubu nedržela
Je to šíleně přepálené. Platíme do 40Kč osoba/měsíc, ve druhém bytě ani ne 35. Výtah je starý pár let. A to ještě dostáváme vyúčtování, takže někdy sice pár kaček doplácíme, někdy nám ale ještě vrací. Paušál přes 100 za osobu/měsíc je strašně moc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.