Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, při rekonstrukci chlíva jsem objevil prasklinu po celé délce klenby(viz. foto) která je ještě spadená dolů. Jednoduše není v oblouku ale skoro v rovině. Nejspíš k tomu došlo když otec přistavoval další přístřešek, tak říkal že tám místo zdi byl trám. Zajímá mě, jak to opravit aby to nespadlo.
Toto má být klenba?Už když se to stavělo,tak charakter klenby musí vypadat úplně jinak.Cihly v klenbě se vážou podélně,ne příčně jako tady.V tomto stavu strop brzy spadne.Klenba má být v oblouku samosvorná,čím více je zatížena,,tím je pevnější.Kromě toho je opřena do protilehlých stěn a každý zasah do stěn je ohrožení pevnosti klenby.
Co dál s tím?Asi bych injektoval cementovou maltou prasklinu a pokusil se obě stěny stáhnout třmeny z ocelových tyčí.V budoucnosti strop strhnout a udělat novou konstrukci.
JABRAKA
Záleží na okolnostech a Vašich znalostech.osobně bych pod střed klenby dal trámek ,který vyheveroval,pak sezhora vrchol kllenby vyklínovat a zalít betonem a případně ještě nabetonovat vrstvou betonu s kari sítí.
Jenže klenba je skoro v rovině a mám strach že jakýmkoliv pohybem vzhůru by mohla spadnout. Je to totiž krajní klenba
Když jsem o tom uvažoval,jak jsou na tom boční stěny-ty do nichže je klanba kotvena? jsou kolmo,do olovnice ,nerozlézají se do stran?Když jseem op tom později přemýšlel a také na základě Vaší odpovědi- to již není klenba a raději celou zbourat a postavit nový strop - ať již klenbu,nebo hurdy či Miako,nebo podšalovat ,vyarmovat ,zabetonovat = udělat úplně nový strop.Dle mé první rady se raději neřiďte, mohlo by to celé spadnout při pokusu nápravy!
Ale nejistější je povolat odobirníka aby to zhlédl na vl.oči dle fota nelze 100% vyhodnotit skutečný stav! Vše je víceméně jen odhad!
Ve středu se na to má přijít podívat zedník aby řekl co a jak. Jinak u té klenby je boční stěna přistavovaná. Tak nejspíš kvůli tomu se kolejnice s klenbou pohla a došlo k rozjetí klenby.
Nad klenbou ,ale dle fota bude lepší co jsem psal dole.Uprostřed již klenba téměř není ale spíše je to do roviny,alespoň na vašich obrázcích to tak vypadá!
Právě že to je skoro rovina, to je to nejhorší. Mám strach aby nespadla, je to krajní klenba. A s ní dalších cca 7 kleneb co jsou vedle ní.
Tohle nejspíš sám opravovat nebudu a řeknu nějakýmu zedníkovi at mi poradí co s tím. Dík všem za rady. J
To je fakt na zbourání a ani bych pod to nevstupoval, už z toho, co je vidět to žádná klenba není, protože klenba by se takto nechovala. To se zachránit nedá, protože to nikdy nebude fungovat tak jak by mělo.
Asi se tomu nevyhnu. Teď musím vymyslet jak udržet ostatní klenby u sebe. protože když shodím jednu tak spadnou všechny. Napadlo mě kolejnice mezi klenbami přivařit k sobě pomocí jeklu nebo vinglu. Každou kolejnici na třech místech pro větší pevnost. Ale zadám to zedníkovi ať se si stím láme hlavu on.
Dneska se byl podívat na klenbu otca známej a říkal shodit dolů. Tak ted přemýšlím čím to nahradit. Jestli železobetonovým stropem, ale mám strach aby to nebylo moc těžký. Nebo mě napadlo stropem Miako. Přičemž tu kolejnici vedle co drží další klenby budu muset zapřít o zeď přes desku ať se rozloží tlak na zeď. Kdyby někoho napadlo ještě nějaké řešení, budu rád za každou radu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.