Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stará elektrocentrála dává napětí výší 230V

Od: zahradkar odpovědí: 12 změna:

Dobré ráno přeji.

Máme na zahradě postarší cetrálu Primex s výkonem 1000W(dnes už ale možná tak 750W). A asi tak před 7 lety zažila povodně.

Problém je v tom že na tu centrálu svítí 25Watová žárovka jako kdyby byla 150Watová a vydrží max. 3-4 hod. A aby toho nebylo málo tak se nám málem včera vznítily na oslavě blikačky.

Nejvíce mi vadí že se na tu centrálu nedá svítit což je můj největší pežadavek, čerpadlo nebo lednička to ustává jelikož to už je větší odběr a trochu klesnou otáčky motoru a sníží se napětí. Ale když tam člověk má jen nějakou žárovku a blikačky tak to běží na pořádný točky a 230 tam nebude ani náhodou.

Jak to vyřešit? Peníze do toho strkat už nechci je to starej krám ale pro nás má velkou hodnotu tak bych ho ještě alespoň toto léto chtěl udržet při životě a aby dokázal napájet bezpečně svítidla. Na novou nemám finance...

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

joudis*
hodnocení

0x
Hlavně změřit kolik dává napětí. Co zapojit žárovky vždy do série po dvou,budou sice svítit méně ale svítit budou :)

Viděl jste v praxi svítit žárovky v sérii? Při dvou 25W žárovkách je intenzita světla taková, že sotva najdete kliku u dveří.

joudis*
Pise ze 25w svítí jako 150w ...tak světla bude dost i při sérii :)) Kdo svítí 25w to snad u sícího stroje ale něco osvětlit tak min 60 - 75 w Rada zněla jak nejlevneji svítit nechce investovat do oprav tak i toto je levné řešení

figurek*
hodnocení

0x

vypadá to, že vám nefunguje regulace a na centrále vám vzniká přepětí. Co s tím?

1/ zařadit za centrálu regulační trafo (nic pro amatéry)

2/ nebo použít indukční odpor a výstupní proud pustit přes cívku (taky nic pro amatéry)

3/ centrálu zatížit jalovým výkonem. Připojit na ni nejen světla a blikačky, ale taky třeba starý vařič. To by šlo, ne?

jabraka*
hodnocení

0x

Používat elektrocentrálu na svícení je dokonalý přepych.Při cenách benzinu jsme raději dva kusy odvezli do šrotu a šli na ČEZ.Pokud je to také nemožné,nainstalujte si SOLÁRY I ten ČEZ to provede.Od nich to je na dluh.Zaplatí to přebytek energie.

JABRAKA

hodnocení

0x

podívej se na : z odstředivého regulátoru je přes takové jemné perko ovládán plyn motoru, alespoň to tak bývá u starší Hondy... Tím se regulují otáčky, čili napětí generátoru... Bývá to poškozené! Mrkni na to!

zahradkar
hodnocení

O tomto vím ale došlo až když se nám několik spotřebičů odrovnalo.

Dá se to tam u toho pérka regulovat šroubkem ale to bych musel na každý spotřebič nastavovat jiné otáčky a vychytat správný napětí, nemám to ani čím měřit tak je to problém a proto jsem to nikdy nědělal.

a není jednodušší nechat opravit tu regulaci? Když je regulace v pořádku, tak není třeba ladit před každým zapojením spotřebiče, základ je, aby při základním běhu nebylo více než 240V... Pokud je regulátor funkční, tak nemůže být žádný problém... Než to bastlit! Nejlevnější měčřící přístroj stojíí cca 70-100 Kč, ale vypadá to, že si neumíte běžně poradit, tak bych to raději nechal nějakému trochu více zběhlému člověku...

ja1
hodnocení

0x

Anebo zatím použít alespoň levný regulátor síťového napětí, třeba i ručně nastavitelný jako toto

aukro.cz/...

Tím knoflíkem se nastaví svit obou polokoulí na stejnou úroveň takže i bez voltmetru nastavíte výstupní napětí správně..

hodnocení

0x

Regulovat otáčky motoru centrály a použít stabilizátor napětí.

bery*
hodnocení

0x
Univerzální AVR pro většinu elektrocentral jde koupi třeba na ebay asi za 2 dolary ... Měnil jsem ho v cca 40 let starý Honde a funguje jak zamlada, otáčky motoru nemají na napětí vliv (jen na frekvenci a výkon).

arakain77*
hodnocení

0x

Já mám taky takovou bestyju.Kdo se mi nabídne a opraví ji,zaleju ho slivovicí.Eura bohužel nemám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]