Dobrý den, prosím o radu dnes jsme museli v ložnici vyhodit podlahu měli jsme osb desky a na tom PVC po třech letech jsme začali cítit z podlahy zatuchlinu podklad máme nový dělali jsme starou podlahu jsme vykopali dali ipu beton stěrku a na to po vyschnuti osb desky a to PVC a dnes jsme to vyhodili stěrka je suchá ale v místostí smrdí zatuchlina až mě s toho štípou oči prosím co teď s to podlahou?
No když je PVC a OSB pryč, tak bych stěrku vydrhl a nechal zaschnout. Předpokládal bych, že je asi závada na hydroizolaci a protože bych byl líný to předělávat, tak bych dal nějakou krytinu, která propouští vodní páru. Dobré zkušenosti mám se zátěžovými koberci.
No do koberce se mě nechce měli jsme osb desky ještě před tím než jsme udělali nový podklad ale měli jsme pod nimi mirelon a na nich už nic teda a nezatuchli byla to provizorní podlaha neudělali jsme chybu že jsme tam teď pod ně nic nedali a položili hned na stěrku?
Stěny domu máte taky u země odizolované IPOU? Pokud ne, lezla ta vlhkost z boku ze zdi a i když se to nezdá, tak za nějaký čas to vleze i do podlahy. Ta podlaha navíc byla izolovaná zhora linem(PVC) a neměla se vlhkost kam ztratit, tak "šla" do OSB desek. Tipuji, že v půli místnosti ty OSB desky byly nejsušší-nejméně plísně či vlhkosti. Řešením je větrat a na beton ke stěnám nic nepokládat, aby to "dýchalo". Možnost je i odizolování zdí IPOU. To je ale náročnější a nákladnější investice.
No právě že byli suché všechny zdi nejsou izolované a co nějaký sanační nátěr jak se dává do koupelny na sádrokarton takový růžový nastrit podlahu i zdi?
Monika: píšeš, že dům či obvodové zdi u země odizolované nemáte. Ta vlhkost jde cihlami nebo kameny vzhůru- vzlíná (třeba i do patra, záleží na tloušťce zdi) a odpařuje se jen na povrchu zdi. To je buď v místnosti na stěně v domě nebo na fasádě venku. Čím níž k zemi, tím více vlhka ze země. Úkolem hydroizolace (IPY) je znemožnit přesun vlhkosti ze země do zdí a podlah. Pokud se odizoluje pouze podlaha, vlhkost bude stále ve zdi. Bydlel jsem ve starém domě a po odizolování části obvodové zdi a podlahy IPOU se dost zlepšil vzduch v místnosti. Odizolovat všechny stěny někdy nejde, soused má vymalováno nebo prostě nechce i když by to byl pro něj plus. Pokud tedy natreš podlahu, bude vlhkost ve zdi stále a když natreš i zdi, nebudou dýchat a vlhkost se bude sunout nahoru a ven za zeď.
Moniko, přemýšlíte opačným směrem. Mermomoci chcete opět cítit zatuchlinu, když zabedníte neprodyšně podlahu čímkoliv i nátěrem. Podlaha musí dýchat pokud nechcete odizolovat i obvodové zdi. Okem se může zdát vše suché, ale stuchlina je z vlhka. Takže na podlahu jen něco co dýchá a to je pořádný prodyšný zátěžák (nepokládat až ke zdi). Tyto koberce jsou i v obchodech a po vyluxování jsou jako nové i když se všude chodí v botech.
No ale přece když bude vlhko tak ten koberec časem taky zatuchne tohle u druhá podlaha co jsem vyhodila před tom jsem měla plovoucí podlahu která zbobtnala ale bylo to hlavně tím že pan co nám to udělala tak jeden den udělal stěrku a druhý pokládal přece ty hydroizolační nátěry pohlcují vlhkost ale také ji neuzavrou
Viděl bych to podobně jako olin. Pod podlahou je sice hydroizolace, ale zdi jsou bez. Vlhkost se ze zdí dostává všude, kam může, tedy částečně i do podlahy. Jelikož je na OSB deskách položený lino, nemůže se vlhkost odpařovat a problém je na světě.
Z čeho soudíš, že je stěrka suchá? Pohledem a nebo jsi to změřila?
Jediný 100% řešení je bohužel to nejpracnější a nejnákladnější. Podřezat zdi, vložit hydroizolaci a pečlivě ji spojit s izolací v podlaze.
Vím, že jsi tohle nechtěla slyšet, ale vše ostatní je jen oddálení. Stejně to nakonec uděláš.
No měřila mám ten měřič s těmi hroty co se zapichnou do zdi dřeva atd a někde to nic neukázal nebo třeba jen, 0,1% já fakt nevím když jsme před tím měli pod osb deskami mirelon tak desky nic neudělali dokonce jsem je drhla vodou když už byli špinavé byla to provizorní podlaha a teď jsme odizolovali podlahu a desky dali bez mirelon a bylo to v cudu
No a myslíte kdyby jsme flexou udělali zářez do zdi a dali tam ipu tak by pomohlo ale jen pár centimetrů kam by kotouč dosáhl nebyla by určitě celá zeď podriznuta
No právě že tam žádné mapy nejsou v jednom rohu se nám udělala plíseň ale nic velikého nastrikala savem a nic a pak byly mokré listy dali jsme tam ty jak se dávají k plovoucím podlaham ty že vnitr papírové tak jsme je vyhodili vyschlo to a nic nikde není mokré mám doma vlhkoměr ukazuje je to 40-50%pres den ráno pak když jsou zavřená okna se dostaneme na 65% a to je teď přes léto v zimě když se topí tak je tam pod 50%
Monika: nemáte uvnitř v pokojích sanační omítky? Ty propuští vlhkost méně a nedělají se na nich dlouho mapy. Zkušenost se sanačkou: zedníci nahodili zeď sanačkou do 180 cm podle návodu. Omítku nad sanačkou nechali původní. Za měsíc nad sanačkou mapy po vlhkosti. Na žádost majitelky okopán zbytek a dohozen sanačkou. V místnosti bylo cítit pořád vlhko i když se vedle topilo v krbu dřevem, ale netvořily se mapy na zdi. Zedníci navrhovali podříznout zeď kam až se dá, jenže majitelka už neměla finance. Potom už jsem u nich nebyl, nevím jak to nazávěr dopadlo.
Sanační omítky nemáme není tam ani lepidlo perlinka zdi byli oškrábané a na to se dával klasický štuk a malba též obyč ,prostě v místnosti na pohled žádné mapy nebo mokro ta ložnice je na místě kde celý den nezasvítí sluníčko a vlastně je tam postel skříně je velika cca 18 m2 spíš si myslím že nebyla pořádně větraná a také jsme udělali chybu že jsme pod osb desky nadali žádnou podložku a příkryli PVC našla jsem na netu podložku platon stop má takové výstupky aby podlaha mohla dýchat to bý mohlo pomoct když pak dám durelis desky a nové PVC
Kam to bude z tý zázračný podložky dýchat? Když ji dáš po celý podlaze? Ale pokud opět dáš navrch lino, nepomůže ti ani svěcená voda. Za dva roky opět zatuchlina. I když se ti to nezdá, je to prostě vlhký. Ne moc, ale je.
Moniko, velice jednoduché řešení. Buď celý dům opatříte kvalitní hydroizolací, nebo budete mít stále vlhko, jako doposud. Nebo nesmíte zakrýt podlahu ničím, co není prodyšné, aby vlhkost se pohla odpařovat do prostoru a vyvětrávat.
Proto vždy cítíte zatuchlinu, plíseň, vlhkost, páč jí uzavřete pod neprodyšný matroš, kde se hromadí a pak začnou opět problémy.
Kelišová by řekla, že tam máte ZÁZRAK, když všude máte sucho "dnes jsme to vyhodili stěrka je suchá, ale v místostí smrdí zatuchlina až mě s toho štípou oči".
Ano zatuchlina byla cítit s těch osb desek a pvc taky načichlo netvrdím ,že není vhlko v místnosti ale jak od podlahy která je odizolovaná je tam udělaná vana zdi nejsou toho jsem si vědoma a proč smrdí celá deska? jako od zdi? neudělali jsme chybu v tom že jsme pod ty desky nic nedali a je možné že ta podlaha nebyla ješte vhká? A tada je ta podložka dává se cca 0,5 cm pod zdí aby případná vlhkost mohla odcházet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.