Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám vrt, hloubky asi 23 metrů, který se používal sporadicky. Průměr cca 110-120mm (břidlice).
Vodní slopec je nad čerpadlem asi jen 5-6 metrů, tedy vydatnost aktuálně vychází cca 60-70l/doufám na den ale zatím si jistý nejsem, budeme to muset nějak spočítat. Je to ale prostě málo.
Na černo si asi udělali studnu podemnou, je možné že mi stáhli vodu, tedy říkal soused, že jí mají na černo. Ovšem já popravdě nevím zda jí nemám také na černo, protože žádné papíry jsem k tomu nedostal když jsem to koupil, jen nějaké historické rozbory vody apod, takže se nějak moc nechci do toho rýpat - nevím jak bych to zjistil, aniž bych se ptal přímo. Vím jen od sousedů, že prakticky každý ví, že mám vrt, že byl snad první a dlouho jediný v okolí a že tam dřív bylo vždy dost vody.
Četl jsem ale, že pravidelným čerpáním by se vydatnost měla zlepšit, ale nejsem si jistý, jak mám postupovat.
Napadlo mě skrz cyklovač zapojit čerpadlo, aby sepnulo třeba na 15 minut jednou za den a nechat otevřený kohout, což by mělo vše bez problému vyčerpat. Takhle bych to nechal třeba týden. Odhaduji, že ten vrt je minimálně 18 let starý, hodně železitý. Potom bych ho rád nechal vyčistit, ale první bych ho rád trochu rozčerpal, protože vyčistit to, aby se mi tam pak naplavil bordel není moc cesta.
Díky za jakékoliv rady.
mam v podstate stejny vrt 25m a vic nez 6m nad cerpadlem voda neni a uplne mi to staci, doplnuje se rychle, vydatnost nezalezi na tom jak vysoky je sloupec vody nad cerpadlem, ale jak rychle priteka zpatky do vrtu, mam jezirko cca 4-5plnych van a naplnim ho na 2 zatahy, ale plnim ho radeji na 3x at se mi omylem nezavzdusni tlakova nadoba (cca behem hodiny), 50-80L tlakova nadoba a jste vysmaty (ja mam 5L a je dostacujici, ale uz nejakou dobu uvazuju o 20L)... Spis ho vycerpejte uplne do dna a pokud nemate nejakou velkou nadobu, tak pocitejte pocet kyblu, ktere za behu cerpadla hned prekotite na zem az dokud nebude prskat vzduch z hadice. Pak pockejte 15 minut a udelejte stejny pokus, pokud bude kyblu stejne nebo jen o neco mene, mate vyhrano
3 bary je asi moc a spinaci tlak mate asi moc blizko, proto se asi spina tak casto a neumi to udrzet, mam cca 2,1 a cerpadlo se sepne buhvikde asi nekde u 0,7, podivat se nemuzu protoze kumbal je zahazen bordelem, ze by to chtelo 1h uklizeni nez se dostanu k tlakomeru :D
No bohužel něco podobného jsem udělal, resp čistil jsem okapy a právě, že po vyčerpání tam ani za hodinu nebylo nějak moc vody, aby to naplnilo hned 50l darling i když jsem darling nevyprázdnil :/ Sleduji dle klesajícího tlaku, jakmile dojde voda, tak totiž tlak nikdy nevylítne na 3 bary, což je hodnota kdy vypíná čerpadlo.
Ale mám pocit, že od chvíle co jsem to koupil už to dává trochu více vody, ale spíše tak o kýbl víc, může to být dešti. (vyčerpal jsem to, že došla už po páté)
Zdá se ale, že přitéká pomalu a vrt je vyloženě venitř červený, takže by mohlo pomoci čištění. Kéž bych měl přítok jako vy, to bych si právě pískal. Otázka je, zda se ten přítok může nějak obnovit, pokud se dlouho nepoužívala.
Já zvažuji právě 300l nádrž a dočerpávat pomocí senzorů, protože těch 50 l funguje divě, pustím kohout a během toho mytí rukou mi 3x sepne čerpadlo a doplní 50l nádobu :/ přitom tlak tam je. Ale popravdě jsem zatím nedokázal pochopil jak přesně funguje ten tlakový spínač (je tam černá aktuální, čeverná asi nastavená, při té čerpadlo vypne)
Ahojky, mám vrt jen 10m, před dvěma roky sloupec 5m vody loni mi voda zmizela a mám tam na dně jen 10 litrů každých cca15 minut a víc hladina nestoupne,hledal jsem jak jak toho využít a našel jsem asimetrický ciklovač ( např. tady elkoep.cz/... ) tak mi to tahá po minutě provozu a 10 litrech každých 15 minut vodu do 1000 litrové nádrže ve sklepě a vypíná se to celé plovákem když je plná a z této nádrže mám teprv tlakový rozvod do chalupy na wc a koupelnu a jsem stímto spokojen, čerpadlo neběhá naprázdno a nespotřebovává zbitečně elektřinu a tímto mohu denně bez problémů vyčerpat pomalu 1 kubík vody do zásobníku, na jaře jsem napustil dokonce 8 kubíkový bazén sic to trvalo 10 dní ale stálo to jen elektřinu, soused je nasuchu a vodu si nechal přivézt cisternou a vypláz 2500,- za 7 kubiků ...ten asimetrický ciklovač se dá zvlášť nastavit délka chodu čerpadla od sekundy po hodiny a to samé zvlášť nastavit pauza.
nevim co mate za tlakovy spinac ale jsou pod krytem toho mechanickeho nastavovaci sroubky, nastavte si lepe spinaci tlak a mozna uberte na vypinacim, ale ten vypinaci je asi uz spis na vas, nejdulezitejsi je, aby ten spinaci mel poradnou vuli... ikdyz mi vypnou elektrinu, tak porad si naplnim celou konvici a oplachnu si ruce a hubu a to mam jen malinkou 5L tlakovku Zkusil bych trubku svepomoci projet kominickou kouli s kovovou stetkou (hlavne hned nahore vyzkouset jestli nebude problem to pak vytahnout v opacnem smeru :D ), vycerpat a nalit rozpusteny Sagen podle navodu
Tak byl jsem tam 17:30 a načerpal asi 15l, zhruba, maximálně 20 ono něco jsem vzal z vodárny, byli to dva kýble po 12l, no a tohle tam nateklo od cca 13:00 maximálně 13:30, pak jsem volal, takže +-30min kdy jsem všechnu vodu spotřeboval, takže jak se zdá 3,33l/hodin, celkem bída na to, že jsem tam chtěl časem bydlet.
Vyfotil jsem, co mi to spíná, dřív jsem si toho nevšiml, ale asi tam je něco na štělování, tak zkusím vyhledat manuál a poštělovat to, protože pokud vám stačí 5l a mě 50l darling nestačí, tak to je asi fakt něco špatně.
Jinak já vím, jak to dole vypadá, měl jsem dole kameru, zdá se to dost usazené, myslíte, že by pomohla chemická regenerace vrtu? Můj vrt vypadá takto
Ono udělat vrt není v tom terénu žádná sranda, autem se tam člověk nedostane, netuším jak se jím to tam podařilo vykutat. A oběhat povolení to by bylo na zabití popravdě. Kdysi ten vrt dával údajně dost, ale posledních cca 10 let se skoro nepoužíval, resp 7 let vůbec, před 13 lety se tam bydlelo trvale.
Pěkné video. Já bych ho udělal ještě jednou a aby při tom sepnula vodárna, ať vidím, jak poklesla voda, popřípadě jak rychle pak bude při vypnutém čerpadle přibývat sloupec. Vlastní čerpadlo buď má ochranu aby neběželo nasucho - a ta ho třeba vypíná, nebo ho nevypíná a ono běží nasucho. Ve studni bývá svorkovnice, na které se dá měřit, kdy jde napětí do čerpadla. Pokud hladina neklesá až k čerpadlu, může být vydatnost studny dostatečná a chyba je někde jinde.
Dále by to chtělo zkontrolovat kovové potrubí okolo tlakového spínače. Za ty roku může být téměř zarostlé a čerpadlo může mít problém dostat vodu do expanzky.
A s tím tlakovým spínačem bych zatím nehýbal. Ono se to stejně nějak moc nastavit nedá. A návod je samozřejmě na internetu. Jsou to snad nejběžnější tlakové spínače sigmashop.cz/...
Pokles vody tam je, resp okolo 15 minuty se pustil kohoutek v kuchyni a je vidět, jak často to čerpadlo spíná a co se děje ve vrtu. Když šla kamera pak ven, tak jsme měřili dle kabelu, no a čerpadlo je cca 21 metrů, voda po tom kohoutku byla 15 metrů.
Jinak to s tím sledováním hladiny plánuji, jen se musím domluvit s kamarádem co tu kameru má. Ale ten problém s vydatností tam je, je ale otázka zda čištění pomůže. Co se týče tlaku, tam asi potíž nebude, když totiž napouštím vodu do kýble, tak to jede čerpadlo bez vypnutí, protože tam je větší průtok venkovním kohoutem co neumožní asi doplnit a vypnout takový spínač.
Když vidím to korozí pokryté potrubí, tak bych to stejně rozebral a zkontroloval. (A počítal s tím, že se něco rozbije a budu kupovat nějaké šroubení). V baráku potřebujete v každém případě pořádné nářadí, tak kupte dva pořádné hasáky, něco jako az-hobby.cz/... , a s nimi i to staré potrubí rozeberete. A při rozebraném si můžete sepnout na chvíli čerpadlo, jaký proud tím přívodním potrubím jde, když je vrt plný.
Pokusím se, jen voda není zrovna můj kamarád a bojím se, že už to nesložím. Jinak korozí pokryté, ono se tam asi 7 let nevětralo, takže tam byli plísně a zrezivělo prakticky vše, i nerezové věšáky v koupelně Baterie jsem měnil všude, to kohouty také trochu zarostlé, takže jsem takhle měnil vše, bohužel pro mě z nepochopitelného důvodu není pořádný filtr. Možná nějaký malý viz tady v pravo, mám tušení, že to je filtr, na tom potrubí před tou trubkou do zdi, jsem to nezkoumal, dělám jiné věci a tohle řeším tak nějak letmo, až teď se dostávám pořádně k vodě. Ten bude chtít určitě vyměnit, jestli tam je 18 let.
Momentálně řeším i to, že to trochu saje vodu, ale i to může být tím, že se tam nevětralo a dříve tam zatékalo stropem, což opravili ale bohužel to nevětrání potom tomu nepomohlo, já co větrám, tak to prakticky celkem dost vyschlo.
Každá studna dostává vodu shora,z deště.Přítok je dán vodonosnou vrstvou,ve které se voda nadržuje.Zase tu hraje úlohu hydrologická skladba vrstev hornin.Menší množství vody ve vrstvách znamená i menší tlak a tudíž menší přítok do vrtu.Nějaké "ucpání vrtu" je nesmysl.Prohloubení vrtu může mít také důsledek úplné ztráty vody,pokud se dostaneme do vrstev bez vody a voda se do nich ztrácí.
Hydrologie je věda a ta vám odpoví.
JABRAKA
Tuhle teorii o tom, jak a kde se bere voda ve vrtu znám. Ovšem vycházím z toho, že čím více čerpám tím rychleji přitejká (dneska snad za půl hodiny to doplnilo skoro celý darling, což mě překvapilo), to více méně potvrzuje to co si myslím, vrt je prostě tím železem ucpaný, když se ucpali kohouty a vše vevnitř, a to je to za tím jednoduchým sýtkem, tak je dost pravděpodobné, že zarostly přítokové cesty. Ano, je to takový pokus omyl, ovšem já si myslím, že tím chemickým vyčištěním asi nemůžu nic ztratit.
Řeknu několik důvodů proč si myslím, že dlouhodobě bych měl mít dost vody.
Pokud je čerpadlo v 21 metrech, nevím kolik metrů je pod tím, někdo říká 23, 27 nebo 30.
Tak i tak čerpadlo je aktuálně 9 metrů pod hladinou Vltavy.
Spodní voda se ustálí někde na těch 14 až 15 metrech, tedy 2 až 3 metry pod hladinou Vltavy.
Vrt je 185 metrů od středu Vltavy, začíná ve výšce cca 202m.n.m. Hladina Vltavy je cca 190 m.n.m.
Z těchto údajů mám pocit, že by si ta voda měla vždy najít cestu do vrtu. Další studny a vrty jsou blíže Vltavy, jedna je hned pod mým vrtem, cca 5 metrů, ale hloubku neznám, další studna je v pravo a níže cca 15m daleko, další studny budou asi 30-40 metrů. Já jsem jeden z prvních, co beru vodu, která klesá z kopců, nad vrtem je dalších výškových 32 respektive 50 metrů celkem prudkého stoupání až postupně snižujícího. Na pozemku mám na 20 metrech délky stoupání 12 metrů. Samozřejmě já jsem na "cípu" mezi dvěma potoky, takže část vody stéká tam. Ale i tak si myslím, především díky Vltavě, by u nás spodní vody mohlo být dosti.
Je moje úvaha správná?
Já každopádně další víkend znovu spustím kameru do vrtu, vyčerpáme to a budeme sledovat, co se tam děje, tentokrát si přesně spočítám kde je voda, dříve jsem to počítal tak nějak +-, ale tentokrát to vezmu přesně.
Řekl jsi,vrt je v náplavech Vltavy - tam je to jiná.Rozhodně tady je voda spíše měkká.Nehrozí usazeniny od vápenných solí ani železa.Je to stejné jako voda ze Želivky,tam se vodní kámen nevyskytuje.
JB
Tak bohužel potvrzeno, vydatnost je aktuálně fakt mizerná, okolo těch 4 litrů za hodinu.
Z principu fungování vrtu, mě napadlo, co by se stalo, pokud bych uvnitř vrtu vytvořil podtlak. Tedy nějakým způsobem se pokusit utěsnit vrchní část vrtu a třeba i přidat malý kompresor, který by z vrtu odsál vzduch při sepnutí čerpadla. Toto řešení by fizikálně mohlo řešit problém, kdy díky nízkému vodnímu sloupci nefunguje přirozené podtlakové čerpání do vrtu. Otázka je, zda tohle nemůže mít vliv na stabilitu vrtu?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.