Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

SDK strop podhled - tažení el. kabelu

Od: itbart* odpovědí: 15 změna:

Ahoj,

chci protáhnout úhlopříčně SDK podhledem v místnosti 6x3m el. kabel, dvojlinku na repro. Nelze rozebrat. Napadá někoho elegantní způsob, ja toto provést? *cteni*

doplněno 17.05.18 15:14:

... jasně, dvě díry, ale jak je propojím?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Záleží, jakou dvojlinku chcete protáhnout...repro dvojlinka 2x2,5mm2 má rozměry 3,8 x 8mm, takže drážka by musela být hluboká odhadem cca 8 x 8mm (aby ji bylo možné zatmelit); přikláním se k více otvorům a krytu instalační lišty na protažení...následná oprava děr v sádrokartonu (některým ze zde uvedených způsobů), nebo i

video ...od 1:20 min. (jako příklad)...

instalater*
hodnocení

2x

Zdravím, jednou jsem to dělal. naštěstí bylo uprostřed velké světlo, které jsem mohl oddělat a pod ním vklidu vykroužit díru asi 10cm aníž bych ji musel potom zadělávat. Vzal jsem slabou pružnou vodařskou trubku PPR 16 do ní strčil drát a tu trubku jsem tam strkal. Opřela se mi o strop a nenarážela tak do profilů. Tou trubkou jsem si mohl i docela dobře určovat směr. Malou dirkou na konci stropu jsem tak mohl zachytit konec drátu a trubku vytáhnul zpět. To samé na druhou stranu. Trošku s nervama ,ale asi za hodinku hotový. ( Také na repráky zavěšené pod stropem. )

olin*
Jak radí instalatér®: To je nejlepší řešení s tou trubkou i v případě, že je tam tepelná izolace ( čedičová vata). Pouze dvě-tři díry na menší trubku.

jabraka*
hodnocení

1x

Na dvojlinku stačí vybrousit do sádrokartonu drážku 3 mm širokou a kablík tam vlepit.Strop pak začistit finální stěrkou a zabrousit.Oprava nemusí při trošce šikovnosti být znát.

JABRAKA

Dvoulinka k reproduktorům slušného výkonu ovšem nemá 3 mm. Drážka by musela být tak hluboká, že by to narušilo pevnost SDK, pravděpodobně byste se probrousil skrz po celé délce.

rqzw
hodnocení

1x

Nejdřív se určí magnetem pozice profilů a vybere se místo mimo. Do sádroše se pak udělaji velké díry vykružovákem šířky telefonu, pak se tam dá telefon strčit, zapnout kameru s přisvícenim, (nenatáčet) a podivat se jak to tam vypadá a co zavazí. Větší dírou se dá podívat a případě i obratněji šátrat pérem. Díra se pak dokonale zadělá s použitim vykrouženého prostředku, oba okraje (díry i koláče) se strhnou nožen, aby byl pak prostor pro tmel, pak se příčně přes díru z vnitřní strany přišroubuje laťka, nebo kus profilu a k němu se přišroubuje ten střed. Pak už zbývá jen zatmelit a neni to vidět. Nicméně nejen pro tyto případy, doporučuju pořídit USB kameru, nazývají ji i inspekční kamera. Funguje s telefonem přes OTG a i v PC. Mam uplně obyč, rozlišení VGA, je s přisvícenim, šroubovacim zrcátkem pro pozorování boků (90°) koupená na ali za 150 i s poštovnym, kupodivu uplně stačí.

hodnocení

0x
Úhlopříčka tam bude necelých 7 m. To se dá prostrčit elektrikářským pérem. Z díry do díry.
Ovšem záleží na prostoru mezi stropem a SDK, skladbě závěsů, a hlavně na šikovnosti a trpělivosti.
Také se dají využít díry, ze kterých dočasně vybereš stávající svítidla. Pokud jsou vložená do SDK.
doplněno 17.05.18 18:21: hiawatha@
Už jsem úspěšně prostrčil SDK strop třeba i 3/4" gumovou hadicí, když nebylo pero, ani plast. lišta. I nad nosníky, i za roh.
Jak říká kolega Milan, neexistuje "Nejde"

Itbart - Ano, podle hejkalovi rady to jde, ale je téměř nutné to dělat ve dvou a připravte si hóóódně pevné nervy. Ovšem taky se to povést nemusí...

buď uděláš cca 3-4 montážní otvory, které pak zapravíš, perem to neprostrčí nikdy a ani David Copperfield, to tady někdo psal, to je jen v teorii a je to nesmysl, pomocí těch otvorů (rozumné velikosti) si navážeš na víčko z el. lišty lepící páskou a prostrkáváš, lištu případně prodloužíš dalším víčkem... To je v praxi odzkoušeno, ale vyžaduje to pak zapravit otvory. Kdo dělá ze sádrošem, tak je to běžná věc... Ale asi bych volil variantu, jak tu někdo psal - zaškrábnout to do sádroše a pak to pastou přejet, to je v amaterských podmínkách asi přijatelnější...

hodnocení

0x

Všechno jde, jak správně píše Hejkal. Záleží taky jaká je mezera mezi CD a stropem. Asi bych udělal uprostřed díru 15x15cm, pak další v místě, kde přijde vstup a výstup kabelu. Třeba i menčí. Pak třeba elektrikářskou lištu vložit střední dírou do jednoho rohu, pak do druhého a tam vtáhnout provázek. Raději hned dva až tři. Je to o šikovnosti a vhodné liště, aby se neohýbala a nevrážela do profilu CD.

Určitě se najde řešení...

krtek66
hodnocení

0x

Tuhle metodu nemám zatím ověřenou v praxi, ale napadlo mě vykroužit jednu díru na konci a druhou na začátku trasy ke kabelu připevnit provázek a na něj kuličku magnetickou strčit ruku do díry, hodit to švihem co nejdál a poté magnetem na druhé straně kuličku přitáhnout, tahat za provázek a kabel dotáhnout:)

Musel byste kuličku odhodit až za nejvzdálenější profil, což asi nebude zrovna jednoduché.
krtek66

o jednoduchosti nepadlo slovo*smich*

Vzhledem k tomu, že konstrukce stropu se skládá ze spousty železných nosníků, nemáte s nějakým (sebesilnějším) magnetem šanci.

itbart*

Reknu mlademu, at nabije drona a proleti to s kamerou *smich2* Je to na zavesech 40cm rozestupy cca 20cm vyska, to by mohl zvladnout!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]