Nejste přihlášen/a.
ahoj vážení"vodáci"mám spotřebu vody stuené+teplé/-120m3 za rok 2017!,bydlím sám- v paneláku-odečty dělají na dálku/,mám pračku-starou, WC kombi jsem koupil vloni v listopadu,koupu se denně,zdá se mi to hodně.Jsem si odečítal podle vodoměru říjen 2017-duben 2018 a mám tam SV+TV 35,639m3,což mi přijde hodně..Letošní vyučtování enormní nedoplatek! Co dělám blbě?Prosím poradte.David
Obdobnou roční spotřebu, jakou uvádíte, máme ve 2 dospělých a 2 dětech. Tohle je fakt přes čáru. Další, co mne zaráží, je, že za 12 měsíců 120 m3, ale za 7 měsíců "jen" 36 m3. Jak Vám mohla skokově klesnout spotřeba na polovinu?! Co děláte jinak?
@satam: korekce na chybu poměrových měřidel 100%, počítáno odspoda nebo 50% počítáno blbě a zvrchu je pořád moc.
"Poměrových" je blbý slovo, ale asi si rozumíme.
Na jednoho člověka se počítá spotřeba 50 m2 na rok. Ovšem jsou obrovské rozdíly v hospodaření vodou. Nejvíce spotřebuje nadměrné koupání - měla jsem spolužačku, která se chlubila, že každý den si lehne do vany plné vody a pořád dopouští teplou a pak to přetéká tím přepadem - moje ekologická duše jen úpěla a přitom před dávnými lety nějaké šetření se zdroji nikomu nic neříkalo, další je praní v automatce kvůli dvěma hadříkům a protékající záchod. Pokud toto vyloučíte, tak je příčina jinde a chtělo by se to domluvit s vodárnami. Je fakt, že oni to taky nějak evidují. My bydlíme v rodinném domě a každý rok, když dojde na odečet vodoměrů, tak se pracovník podívá, jestli je situace stálá a při každém neobvyklém zvýšení či snížení by se to řešilo. Jednou mi ten pracovník říkal, že komusi namontovali jakoby šmajdající vodoměr a ten člověk pak platil mnohem méně, tak mu to zase vyměnili a najednou byla spotřeba normální.
Umývat nádobí pod tekoucí vodou? Celkem plýtvání ne? Tak já si napustím teplou vodu s jarem jen na spodek dřezu (ne aby se nádobí přímo koupalo), to tam umyju a teplou vodou už jen postupně oplachuji. Té vody tam pak celkově než umyju všechno nádobí (když jsem sám) moc nepřibyde. Rozhodně pro samotného člověka se myčka absolutně nevyplatí-jak vyšší odběr vody, tak odběr elektriky a navíc samotné pořízení myčky+tablety apod.
A sprchování se je za prva hygieničtější, i té vody se ušetří hodně oproti koupání se a je to i lepší požitek
Ano, na jednoho člověka je ta spotřeba extrémně vysoká...cca 3 násobná proti běžnému průměru. Pokud máte doma hydromasážní vanu potom by se to číslo dalo pochopit. V případě sprchování je to zcela "mimo".
Panelák a dálkové odečty. Tak si myslím, že část bude ve vás (hlavně denní koupání, předpokládám koupání ve vaně) a část je v tom, že dodavatel vody odečtě celkovou spotřebu paneláku a rozdíl mezi celkovou spotřebou podle hlavního měřidla a celkovou spotřebou podle bytových vodoměrů pak rozpočítá. Měl by rozpočítat podle osob v bytě, ale to není jisté. Takže celou věc je třeba řešit jednak s dodavatelem vody a jednak s ostatnímy "nájemníky", nejlépe pokud je SVJ, tak jeho prostřednictvím.
Jeikož neznám ko nkrétní podmínky, nemám co k tomu více říci.
@amper: Mám za to, že spotřeba skokově neklesla. Vysvětlení najdeš o pár řádek výše
@amper: Ano, je. Ale co víme o celkové spotřebě v paneláku, komu protéká záchod, kdo má extrémní spotřebu vody a pod. To vše se pak odrází v těch korekcích.
Tak já jsem vzorový obyvatel - spotřeba každý rok cca 51m3. Každý den se sprchuji (vana vůbec), často peru (všechno oblečení po jednom nošení), nádobí myji v ruce pod tekoucí vodou a zalévám tůje, co mám v truhlíkách na dvorku.(cca 80l týdně). Ta uvedená spotřeba 120m je opravdu špatně. To by snad ani ten protékající záchod nemohl způsobit.
Směrné číslo u nás v Bytovém družstvu , pokud třeba nejdou vodoměry je 1m3 TUV a3m3 SV na osobu za jeden měsíc. Tak studené celkem 4m3 osoba/měsíc. Za rok by jste měl spotřebovat kolem 50 m3. Zkontrolujte si, zda vám neukapávají kohoutky a hlavně neprotéká WC.I kdyby voda jen ukapávala, mám zkušenost, že záchodem proteklo vody za 22 tisíc.A pokud toto máte v pořádku, požádejte správce vašeho bytu o překontrolování, případně výměnu bytového vodoměru.
Umývání nádobí, rukou atd. - nikdy neotvírám kohoutky tzv. nadoraz;
Na WC máme skrblíka - voda teče, dokud držíš splachovátko
Pračka - pere se, když je nasbíraná plná pračka
koupání - jenom se sprchujeme, při mydlení, holení vodu vypínáme.
Totéž platí při čištění zubů - voda je při čištění vypnutá.
Jsou to maličkosti, ono se to nezdá, ale nastřádá se to. Vodou opravdu šetříme. Ale v tvém případě si myslím, že to bude hlavně to koupání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.