Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pergola kotvená k domu a zateplení

Od: cerv* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

ke staršímu rodinému domu chceme přistavět pergolu, tak že bude připevněná přímo k domu. Tedy nebude mít na straně u domu sloupky, ale jen vršek bude připevně přímo do stěny. V plánu v příštích letech je i zateplení domu.

Jak tedy kotvení udělat abychom neměli problém s realizací zateplení?

Děkuji za radu.

doplněno 18.05.18 09:09:

Děkuji za odpovědi.

Jak psal ferd nechci nic zasekávat, ale vodorovně připevnit trámek, na kterém budou krokve. V podstatě popsal, přesně můj plán jak to realizovat.

Stěny domu jsou cihlové, 90 let starý barák s novější fasádou dělanou cca. před 40ti lety. Stěna je 45 cm silná, takže přidělat dostatečným množstvím šroubů s dostatečnou nosností by neměl být problém. Šlo mi jen o to zateplnení, bude to vidět a tak nechci aby to vypadalo blbě nebo aby to nedejbože nebylo funkční.

Díky.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Po 10ti letech mám svou markýzu stále bez potíží. Je o rozměrech 550 šířka, 350 délka. V domě s porotherm 30cm a izolací polystyren 22cm drží na dvou konzolích.

Každá konzola má 3 závitové tyče na chemické kotvě v nosném zdivu. Na tyč jsem navlékl trubku, u zdi podložil nějakou gumou, dovnitř trubky nafoukal PUR pěnu. V úrovni perlinky je kontramatkou stáhnuta trubka ke zdi. Na těchto závitovkách je našroubována ona konzole - jistě velmi namáhaná nejen při roztahování markýzy, ale hlavně při větrných podmínkách...

Dokázal bych si představit místo té markýzy trámek.

fik
hodnocení

1x

Příliš málo informací...z jakého materiálu jsou stěny domu? Jakou bude nést pergola zátěž(jaká na ni bude střecha)? Jaké jsou rozměry pergoly? Když ti na to napadne 20 čísel sněhu váha se mnohonásobně zvýší... zateplí se to vždycky nějak,to je to poslední,jde spíš o to aby se ti to nevyrvalo ze stěny. Já být tebou bych sloupky u zdi nezavrhoval,tolik místa už to nezabere a máš jistotu že to bude držet

rqzw
hodnocení

1x

Taky bych se na zasekávání trámů do zdi vyprd, dal bych slouky a do baráku maximálně jenom zavětroval kombišrouby.

ferd
hodnocení

0x

Podel zdi pripevnit vodorovne tram. Na to staci nekolik silnych hmozdinek.. A na ten pak oprit a prichytit krokve pergoly. Bude-li potrebovat zvysit nosnost , muzete vodorovny nosnik podepit svislymi tramy postavenymi primo u zdi. Pripadne ozdobnymi (nejake vyrezavani). Svisly tram nemusi dosahovat nutne az na zem. Muze mot jen 1m a takzy byt uchyceny na zdi. Pripadne muze v nem byt dlab do nehoz se opre dalsi vyztuha krokvi pergoly

krtek66

Toto je celkem dobrá rada. Jen ji doplním o detaily. Vzhledem k tomu, že se bude dům zateplovat je nutné pod trám (respektive mezi trám a stěnu) vložit XPS polystyrén tloušťky budoucího zateplení. Viz. řešení detailů pasivních domů. Buď se koupí systémový prvek nebo se vyrobí. Je potřeba, aby byl polystén opravdu pevný, aby ho přišroubování trámem nezdeoformovalo a zároveň, aby to udrželo z hlediska ohybu:)

shinny
hodnocení

0x

plánuju také pergolu přidelanou na barak, myslel jsem že trám přidělám závitovýma tyčema skrz celou zeď a bez podpěr,,, ale vhledem k váze krokví latí a tašek určitě "pozednici" na domě poděpřu ,,, líp se pod tím bude pak sedět:) ,, jestli ti ty sloupky nějak vadí ,, skováš je do polystyrenu

krtek66

"zkrz celou stěnu" *alene* to je dost metoda na prase

shinny

jistota je kulomet :) ,, mám zatím hrubou stavbu tak bych si nelámal hlavu s tím, že třeba uvnitř poškodím omítky , takže takle , = )

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]