Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stačí internet 4Mb?

Od: rencaskoupy odpovědí: 20 změna:

Omlouvám se za velmi laický dotaz. Vše kolem fungování internetu je pro mě jednou velkou záhadou.

Stěhujeme se do nového bytu. Je tam natažena "pevná linka" a poskytovatelem je pouze O2. Ptala jsem se právě u O2 na prodejně, jaký internet a zakolik bych mohla mít. Byl mi nabídnut internet 4Mb/s za 399Kč. Vím, že čím vyšší číslo, tím lépe, ovšem jaký internet jsem měla doteď doma netuším.

Otázka zní. Bude víše uvedená rychlost na mé používání internetu stačit? (youtube, filmy, hudba, sociální sítě a takové to běžné brouzdání po internetu v článcích apod.)

Děkuji.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek66
hodnocení

2x

4Mb/s je tristní rychlost*modla*. Za to bych dneska už zavíral. :) Takovou jsem neměl ani když u nás začínal internet. Za tu cenu mám u nás optiku 120/60Mb/s

tondac*

A kdy u vás začinal internet? ;) U nás v ČR začínal v polovině devadesátých let a připojení bylo vytáčené přes pevnou linku s rychlostí 2,4-56kbit/s. Platila se každá minuta připojení a obrázek jsme stahovali desítky minut.

Koncem devadesátek Telecom investoval do ISDN, které umožňovalo rychlost až 64kbit/s, ale ty tarify stály za to. Zřízení skoro 5tis, paušál kolem 500 měsíčně a pak platba za každou minutu.

Teprve kolem roku 2003 přišlo ADSL a nejlevnější přípojka 256kbit/s s cenou kolem 2tis měsíčne a limitem kolem 500MB.

A jak jsem psal dříve, až před rokem mi O2 byl konečně schopen v širším centru Prahy nabídnout víc než 2Mbit/s.

krtek66

možná jsem to špatně napsal. První připojení jako u nás doma bylo taky přes modem přes naši kabelovku a troufám si odhadem tvrdit, že to bylo někdy v roce 2002. V tu dobu už měl sice agreganou, ale 10mb/s linku.Když teď opomenu výměnu a vylepšení celé strukturury tak v průměru co 2 roky navyšují automaticky rychlost v rámci ceny. V současné době bude za chvíli zase dosažen max. limit sítě a bude potřeba změna na lepší kabel, kterým proteče víc dat:)

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, pokud nemáte jinou možnost, tak to stačit bude - hudba či běžný internet bude bez problémů, ale YouTube nebo přehrávání filmů přímo na internetu či vysílání TV se může "sekat" (ale nemusí - zvolíte si horší kvalitu a snad to bude dobré). Zdravím!

doplněno 17.05.18 11:11:

rencaskoupy - pokud má do domu zavedené dráty O2, tak to neznamená, že musíte mít internet jen od O2.

Na stejných drátech ho může dodávat i jiný poskytovatel, ale otázkou je, jestli lze technicky zajistit a dodávat něco lepšího a rychlejšího, když to O2 v této lokalitě neumí. Skoro bych řekl, že drátem tam rychlejší internet nedostanete.

net
hodnocení

1x

Na základní používání internetu co píšete to stačí (i když někdy se větší rychlost hodí - třeba na ty HD videa online), ale žádná výhodná nabídka to teda není. Když už nemůžou třeba z technických důvodů nabídnou větší rychlost tak by aspon mohli snížit cenu - já mám třeba 10Mb/s za 300Kč (ale ne od o2) a i to už je v Praze podprůměr. Zeptal bych se sousedů jestli mají totéž, nebo i v okolních barácích jestli nejde něco lepšího.

doplněno 17.05.18 16:15:

btw jen před pár lety jsem měl 1Mb/s a taky to šlo, při běžném používání je to sotva znát, krtek tady píše nesmysly dlouhodobě

před pár lety byly stránky mnohonásobně jednodušší a menší, videa nekvalitnější, fotky komprimovanější, displeje menší...

Dneska má jen hlavní strana youtube kolem 5 MB... to je se 4 Mbps internetem 10 sekund načítání.

4 Mbps nestačí na puštění videa na youtube ve full-hd rozlišení... dnes je to prostě děsně málo.

joudic*
hodnocení

0x

to je stopro download rychlost pro zjednoduseni a naopak v tom delaji chaos, az 4MB/s .. tzn okolo 20Mbit, to staci i na stahovani objemnych filmu, youtube videi v tom nejvyssim 4K rozliseni atd (internet okolo 4Mbit byl 10-15let zpatky) ;)

doplněno 17.05.18 00:24: Oni to fakt v tom pdf uvadi jako rychlost downloadu a uploadu... tarif za 399 je bezny standardni 20mbit... 399 za 4mbit by jim nikdo nedal ani pred 3lety, protoze to uz si muze poridit rovnou prenosny LTE modem do usb
joudic*

@mikihans je to opravdu download uz jsem se dival do nabidky, takze pani to nemusi resit :) je to 20mbit

rencaskoupy
hodnocení

Mám cenovou nabídku vytištěnou, je to kabelovou technologií konkrétně je tu napsáno "ADSL po kabelu-4Mb/s". Ohledně nabídky na internetu, to jsem procházela také, na prodejně bylo řečeno, že celý ceník je pouze orientační a záleží na technologii, která je do bytu zavedená a vytížení a udávaných cen a rychlostí, lze dosáhnout na velmi málo místech.

Pokud tomu správně rozumím, tak kabel, který vede do celého domu je majetkem toho daného operátora a konkurence mi po něm internet poslat nemůže? Dole v domě je velká skříň na které je napsáno "poskytovatelem pro tuto stavbu je O2".

joudic: nevím co sis kde zjišťoval, ale rychlost připojení se vždy udává v "bitech", ne "bajtech". Takže, jak teď potvrdil i tazatel, jedná se o 4 Mb/s. Rychlost opravdu mizerná, zvlášť za tyto peníze.
Nevím co lze nebo nelze, ale určitě se nemusíte spoléhat na kabely.
Dnes já nabízen i pevný bezdrátový internet, Přes LTE.
vernon
Ano, bezdrátový internet přes LTE, který občas překročí i ty 4 Mbps... Ale jen občas...

hodnocení

0x

Opravdu vám byl nabídnut 4 Mb/s? O2 za tuto cenu nabízí 20 Mb/s.

4 Mb/s je opravdu málo, na videa na youtube ve HD kvalitě s tím můžete zapomenout.

Zeptejte se jich pořádně, proč vám za tuto cenu nabízí takto mizernou rychlost, když na stránkách nabízí rychlost mnohem vyšší. Pokud by nebylo kvůli vzdálenosti od ústředny možno použít VDSL, tak i stařičké ADSL dosahovalo rychlostí 8 Mb/s, tedy nevím kde je problém.

Mě O2 prozměnu nabízí ADSL "až" 6mbit... A to jen díky tomu že naše ústředna a vedení víc nezvládne...
Takže cena je pořád stejná až do maximálních 20mbit. Konkrétní nabídnutá rychlost je ale závislá na lokalitě.
tondac*

O2 nabízí až 20M za 499czk. Za 399czk to nabízí jen pokud máte nějaký jejich mobilní tarif. A je to skutečně AŽ.

Kdysi mi na ADSL údajně navýšili rychlost na 20M a já to po pár měsících proměřil a zjistil, že mám jen 2,1M. Při reklamaci zjistili, že u nás víc nejde a když jsem už chtěl rušit linku, tak mi snížili cenu. Pak mi 5x do roka nabízeli tarif s vyšší rychlostí a já se jich pokaždé ptal, jestli si jsou jisti, že to už konečně dokážou. Nedokázali.

Až cca před rokem přišli s tím, že u nás konečně udělali VDSL a umí 20M. Ale bylo to až začátkem r 2017! Jen dodám, že se jedná o rezidenční zástavbu RD v širším centru Prahy mezi dvěma stanicemi metra. Takže těch 6M může být stále reálných a klidně i v Praze.

... těch 20M už mi to VDSL konečně dává.

rqw
hodnocení

0x

Je s podivem, že do bytu nabízejí 4Mb, což se dá pochopit někde na samotě. Nicméně v jednom to může jít, i když je to na normální fungování málo. Fb, brouzdání a hudba OK, Youtube se rychlosti přizoůsobí - bude-li třeba nastaví nižší kvalitu, film se bude stahovat 3/4 hodiny.

rencaskoupy
hodnocení

Tak nakonec jsem vyrazila k růžové konkurenci, která měla prodejnu o pár metrů dále. Nechci si potom říkat, že je to pomalé a litovat svého rozhodnutí. Bylo mi tam řečeno, že po tom kabelu mi nejsou schopni internet poslat. Jsou ale schopni mi internet poslat vzduchem. Za stejnou cenu bych měla 20Mb/s. Z toho co tu píšete a co jsem četla na internetu, jsem pochopila, že toto již je rychlost, která je naprosto v pohodě. Bylo mi řečeno, že by mi museli nainstalovat anténu a vše nastavit. Dostala jsem od nich vytištěnou nabídku, asi se pro ni rozhodnu. Každopádně O2 jsem již nejspíše vyřadila, zdá se mi to jako velký rozdíl v rychlosti za stejnou cenu.

net

A řekli vám kam chtějí instalovat tu anténu? Pokud na střechu tak na ni budou potřebovat přístup což pokud jste v nájmu může být problém.

rencaskoupy
hodnocení

Říkali, že více zjistí až technik, ale běžně se v mé lokalitě dávají antény na zábradlí na bálkon, což by problém nebyl.

jendad
hodnocení

0x

Tak jsem si otestoval rychlost internetu . A stahování(download) mám 37 Mbit/s a nahrávání (upload) 5,8Mbit/s . Je to kabel + základní nabídka televize . Cena 360 kč komplet menší město kde dávají lišky dobrou noc..

rednik
hodnocení

0x
Ještě víc bolet tě bude rychlost uploadu.
což o to rychlost, ale ta cena. 400 Kč je prostě předražené jako cokoli dalšího od O2 (volání za 5Kč)
Bohužel od O2 mám 8Mb/S připojení, víc neutáhne ADSL. Rychlost uploadu je —a teď pozor — 0.5 Mb/s

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]