Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přivedení elektřiny na pozemek

Od: iv® odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, zpetám se asi velmi laicky, ale prosím o schovívavost. Mám zahradu s dřevěnou chatkou, elektrický rozvaděč, místo kde je možno dát elektroměr ( je to již připraveno) sousedé jsou napojeni již mnoho let, je dva metry od plotu zahrady. Samozřejmě vím, že bychom si museli kabel položit sami, není to k chatce daleko cca 15 m. Ale moje otázka je, můžu dát skříň s pojistkama do dřevěné chaty? Nebo musím mít kus zděné? Nebo lze použít nějaký rozvaděč, který budu mít někde postaven na pozemku?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Pokud Vám stačí stručná odpověď na to abyste mohla připravit přívodní kabel, tak tedy ANO. Při dodržení příslušných předpisů můžete mít v dřevěné chatě rozvaděč (desku, skříňku...) s jističi. Ale pozor, i to položení kabelu musí vyhovovat předpisům. Do podrobností zabíhat nebudu, jsama si to asi zapojovat nebudete a jako laikovi by Vám to stejně asi moc neřeklo.

iv®
hodnocení

Děkuiji, takto mi to stačí :)

olin*
hodnocení

2x
Rozvaděč v dřevěné chatce pro jištění zásuvek a světel mít můžete, ale musí být vypodložen nehořlavou deskou či podložkou (plechovou, osinkocementovou-nejčastější varianta). Ještě je možnost vzduchová mezera 2cm, ale esteticky nic moc a osobně bych tomu nevěřil. Další možnost plechový rozvaděč, ale i ten bych raději vypodložil.

osinkocementovou už ne, leda z druhé ruky (osinek=azbest=zákaz prodeje), kdoví, co do toho teď cpou za vlákna místo azbestu. Teď se to jmenuje bezazbestová deska :).

Plechovou taky ne (od nepaměti). Podložka musí být tepelně izolační, což plech není.

olin*
hodnocení

1x
Rozvaděč venku Ti někdo může odcizit nebo se napojit v nepřítomnosti a na slunci plasty degradují (ty obyčejné a nejčastěji upadnou jednoho dne dvířka) a železné reznou.

jabraka*
hodnocení

1x

Odpovím podle čerstvé mé zkušenosti.Požádal jsem distributora o přivedení elektřiny na pozemek.Jen jsem udal potřebný příkon .ČEZ mi zajistil výkop,kabel a kapličku u plotu zahrady.To zdarma.Pak hlavní rozvaděč s elektroměrem také na obvodu zahrady.Ten musí být přístupný kvůli odečtu.Odtud už jsem přivedl kabelem elektřinu do boudy.Tam jsem zapojil malý rozvaděč,skřínku s jističi .Ten lze upevnit na izolační desku,nebo stačí jen distanční keramické podložky a skříňku nechat ve vzduchu.

JABRAKA

iv®
hodnocení

Děkuji za info, asi oslovím přímo distibutora, a uvidím jak se vyjádří, co pročítám příspěvky na netu, tak to může trvat i rok. Estetickou stránku vůbec nepotřebuji řešit, chatka slouží spíš k uskladnění materiálu. jen se mi jednalo o fakt, jestli musí být kus zdiva. A pokud bych zvolila jsen venkovní rozvaděč usazeny na pozemku a u něj zásuvkouvou skříň peo rozvod elektřiny?

Venkovní rozvaděč by pro vás byla asi nejschůdnější (nejlevnější varianta). Pokud chatka je něco jako skladiště. Zásuvková skříň by byla dostačující. V případě potřeby si do chatky natáhnete prodlužovací kabel, na který připojíte přenosné světlo, popř. jiný spotřebič. Před odchodem kabel uklidíte a přívod do zásuvky vypnete. Venkovní rozvaděč lze podle potřeby zamknout. Takže bude zabezpečen proti zneužití.

Venkovní rozvaděč musí splňovat přísnější předpisy (vodotěsnost, mechanická odolnost, zajištění proti zneužití...). Rozhodně to není ani nejlevnější, ani nejjednodušší varianta.

iv®
hodnocení

Já bych asi ten venkovní rozvaděč stejně řešila tak že bych ho uložila v nějaké skříni, tak jak to vidím na jiných pozemcích. Nehledám nejlevnější variantu, jen mi šlo tu možnost dát to do dřevné chaty, pokud to půjde a distributor to schválí pak to bude ok.

O ten rozvaděč bych strach neměl, vy to jistě dělat nebudete a firma, které to zadáte se postará, aby vše klaplo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]