Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké čerpadlo pro čerpání dešťovky z nádrže?

Od: sejny* odpovědí: 22 změna:

Mám kubíkovou nádrž na vodu, která bude zakopaná v zemi, a nyní řeším, jak z ní přečerpávat vodu do menší (cca 200l) nádrže na povrchu. Napadla mne řešení jak s ponorným, tak s povrchovým čerpadlem. Které řešení je dle vás lepší a použitelnější?

Výhodou povrchového je možnost vyčerpat všechnu vodu, což podle mne s ponorným nejde (nenašel jsem žádné, které by mělo nasávání zespodu), a navíc může čerpat mírně znečištěnou vodu.

Předem díky za rady.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, zvažte, jestli by pro Váš účel nestačil ruční trkač s hadicí (např. viz odkaz). Je to korunová záležitost, bez nutnosti údržby, bezporuchová a nepotřebuje elektřinu. Nezdá se to, ale pokud vyloženě nespěcháte na naplnění sudu, tak dokud bude ponořen (možno až u dna), tak sám pracuje. Zdravím!

produm.eu/...

doplněno 14.05.18 11:54:

miso - teď jste mě znejistěl, ale já jsem si myslel, že trkač gravitaci překoná.

doplněno 14.05.18 11:58:

Pokud trkač nikoliv, tak ještě jsou čerpadla na vrtačku. Také levné řešení, ale už s elektřinou.

miso*

Nadrz v zemi. Sud na povrchu. To s pozemskou gravitaciou fungovat nebude.

instalater*

Ten trkač na hadici je pro ty co jsou zvyklí si ho honit od rána do večera a můžou se ještě u toho vymlouvat, že čerpají vodu. *smich2*

ben®

instalater - to cvičení s trkačem zná každý muž, tak to je fakt . No, jinak jsem chtěl nabídnout nějaké levnější řešení. Tlak vody tam tazatel nepotřebuje a zřejmě by nebyl ani spěch na občasné naplnění sudu. Třeba se mu to bude hodit jen na vyzkoušení nebo jako záložní řešení.

jendad
hodnocení

0x

Já mám kalové čerpadlo . A na něm 11/2 palcovou hadici . Za chvíli je sud naplněný .

sejny*
hodnocení

To mě také napadlo, ale kalová čerpadla jsou příliš velká - neprojdou otvorem IBC nádrži:(

miso*

Aky mate horny otvor? Ja to do tej mojej dostanem v pohode a nemusim ani odmontovat koleno z kalovky.

joudic*
hodnocení

0x
V tom pripade nejlevnejsi do vrtu s obeznymi koly nebo pohledat uzke kalove.. vibracni jsou moc hlasite.

miso*
hodnocení

0x

Pri danych objemoch a precerpavania do sudu by som volil ekonomicku variantu - kalove ponorne cerpadlo, vytlak mavaju 0,8 bar, cenu do cca 1 000 Kc. V nadrzi zostane 3-4 cm vody. Pripadne obcas vidim aj ponorne cerpadlo, ktore dokaze vytiahnut vodu az do 0,5 cm hladinky. Aby to dobre tieklo, pouzite aspon 3/4" hadicu, plati najma, ak ma byt dlha 5 m a viac. S 1/2" hadicou to sice tiez potecie, ale len curkom.

hodnocení

0x
Na tohle se ruční trkač nehodí. Samo to nebude fungovat.
doplněno 14.05.18 12:12: Čerpadlo na vrtačku by asi bylo nejjednodušší řešení.
Klasický trkač vytlačí vodu a klidně i vysoko. Na Kozákově v Českým ráji fungoval trkač ještě před deseti lety. Čerpal vodu do chaty na vrcholu. Převýšení asi 130 metrů. Jedno trknutí bylo asi deci vody. Ale dobře pět litrů dole proteklo, než to zase trklo. Takže drtivá většina vody se použije na pohon. Ale chodí to samo, bez elektřiny.

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím, řešil bych ponorné čerpadlo. nemusíte ho zalívat vodou a nebo schovávat na zimu. Doporučoval bych s plovákem jako ochrana proti chodu naprázdno. U některých udávají minimální hladinu vyčerpání i 3mm , ale to je dle mého hloupost ( v laboratorních podmínkách) ale mám zkušenosti , že do 1cm to veme což vám naprosto stačí. ,,Povrchové"čerpadlo vám to také lépe neveme spíše naopak - sací koš. Leda by jste ho do té nádrže zapojil na výpustný ventil , ale v případě problému ( zpětná klapka atd.) by to bylo neopravitelné.

Např. : sigmontpraha.cz/... ...nezadal jste cenovou relaci.

Do menších průměrů bych dal membránové čerpadlo Maluch. Je levnější, ale nesplňuje nízkou hladinu.

joudic*

Malys a jina membranova cerpadla rvou vic nez elektricka sekacka, nektere i tolik dB jako benzinovka, i z 25m uzkeho vrtu to slo slyset, ze cerpadlo zrovna cerpa, kdyz stal clovek 5m u toho

sejny*
hodnocení

Kalovka by byla top, ale vrchní otvor je pouze 13 cm - víko má 15 cm. A nenašel jsem zatím takto úzké a levné kalové čerpadlo. Nebo špatně hledám?

joudic*
hodnocení

0x

tak takto uzke kalove asi neni, pokud chcete dobry prutok a 1"hadici, nezbude vam nic jineho nez koupit nejlevnejsi cerpadlo s obeznymi koly za 4000: e-cerpadla.cz/...

a pokud jdete spis po nejlevnejsi cene a nevadi vam trocha kravalu pri zalevani, tak Malyse, ten ma obstojny prutok a spodni sani za 1800: e-cerpadla.cz/...

doplněno 14.05.18 16:48:

no vylozene saci, ktere jsou mimo nadrz, nevim jak jsou hlucna, to spis at reknou zkusenosti jini, ale ponorne vibracni trochu hluci, kalove ani s obeznymi koly ne

doplněno 14.05.18 17:04:

a tak nevyplati se spis pajkou nebo primocarkou ten otvor zvetsit a priklopit to nejakym plexi serizlym do kulata s dirou na hadici *frajer* , ale je mi jasne, ze to nechcete nicit... chtel jsem najit hluk vibracniho cerpadla a nenasel jsem, tohle je podobne jako to Ruche, kdyz si predstavite dvojnasobek basu a pridate na hlasitosti

sejny*
hodnocení

Takže povrchové čerpadlo je blbost? Nevím, jak moc jsou hlučná.

janm*
hodnocení

0x

Zdravím

Na dešťovku z nádrže (mám ibc kontejner) mám to nejlevnější čerpadlo, "gravitaci". Kontejner mám na soklíku vysokém cca 0,5 m postaveném ze zbylých tvárnic cihel...Když chci čerpat stačí otevřít kohoutek. Dokonce když na něj napojím hadici voda svou vahou i s nevelkým převýšením naplní sama nedaleko (cca 2-3m) vzdálenou "kotlinku" na vodu. Svede to i malý "postřik" cca do pěti metrů, napojím hadici otevřu kohoutek a na tuto vzdálenost tedy nemusím nabírat ani do konví, tedy pochopitelně slouží-li to jen k zalévání...

sejny*
hodnocení

Jenže já budu mít nádrž v zemi, takže tato varianta padá:(

janm*

Tak jestli musí být v zemi...

janm*

Jestli tedy musí být nádrž v zemi pak bych se nebál ani toho vibračního čerpadla, protože ta zem dokola dost na venek utlumí, mám mališe ve studni pravda studna je podstatně hlubší, hlučnější to je, ale že by to zase byla taková hrůza která by se na přečerpání trochy vody např. těch 200 litrů nedala vydržet to zase ne, motorové sekačky jsou proti tomu dosti hlučné a většina lidí to neřeší...

sejny*
hodnocení

0x

Co se stane, pokud bych položil klasické ponorné čerpadlo na bok?

joudic*
15.05.18 12:51

hodnocení

0x

Koupil bych laciné (v akci i kolem 1000kč) povrchové čerpadlo , na sací přírubu hadici , koš s klapkou a hodil do nadrže-vyčerpá do cca 5cm.Zaléváte ho akorát při prvním použití a popř. ho můžete použít i pro zalévání s toho sudu-pouze přehodíte hadici

Jaké čerpadlo pro čerpání dešťovky z nádrže?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]