Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím zasypat sklep?

Od: hubas* odpovědí: 10 změna:

Jedná se o mělký menší sklep pod předsíní o velikosti 7m2 a výšce 1,3m, tedy asi 9m3. Neměl bych pro něj využití a jeho zachování by znamenalo zachovat i markantní tepelné mosty, odlišnou výšku podlahy, zbytečně komplikované napojení vodorovné hydroizolace. Podlaha je již vybouraná a nyní stojím před otázkou, čím prostory vyplnit. Podlaha by se měla orientačně skládat z betonu tl.10cm armovaného kari 6mm 100x100, hydroizolace, EPS100 20cm, "pojistné" parozábrany, betonu tl.6cm armovaného kari 5mm 150x150.

Budu mít dostatek stavební sutě z demolice zdi z plných pálených cihel a rovněž dostatek škváry ze stropního násypu. Pokud se tyto materiály ukáží jako nevhodné, volil bych pravděpodobně štěrk. Frakcí si ale nejsem jistý, pouze vím, že nechci kombinovat více než dvě frakce v poměru 50:50 (Potřebné množství odpovídá dvěma plným kontejnerům) a hutnit pochopitelně ve vrstvách po cca 20cm.

Co mi poradí místní znalci? Dá se na tom ušetřit při zachování dobře odvedené práce?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

klidně použijte suť ale chtělo by to žabu a udusat to

hodnocení

0x
Žábou bych udusal slabší vrstvy stavební sutě a hotovo.
Jen mi uniká smysl "pojistné parozábrany". K čemu to bude na hydroizolaci dobrý?
hubas*
hodnocení

Ona by tam být nemusela, lídé ji tam běžně nedávají. Na druhou stranu je její cena zanedbatelná a dal bych ji tam proto, abych zvětšil difuzní odpor mezi izolantem a interierem. Přeci jenom 6cm betonu není ideální parozábrana.

Proti čemu parozábrana na hydroizolaci? Kde by se tam vzala nějaká vlhkost?
hubas*
hodnocení

Ne na hydroizolaci, ale na izolantu! Aby se izolant oddělil neprodyšně od interieru a snížilo se tak riziko kondenzace...

No, stejně k tomu nevidím důvod.

hodnocení

0x

Na suti záleží jaká je třeba kusy betonu se nezhutní stejně jako suť z cihel!Jinak pkd dáte 10cm betonus karisítí,pak hydroizolaci na to EPS a pak dalších 6cm armovaného betonu pak bude vše OK. do podlahy bych dal EPS 100Z!

Jinak na polystyren (i na "vatu") se do podlah dává jen igelitová folie.žádna parozábrana.mnohdy jen igwelit z balení polyše!

jabraka*
hodnocení

0x

Vždy se mi ukazuje myšlenka na co nejefektivnější řešení.Já bych šetřil materiál.Když mám k dispozici cihly,postavil bych nad sklepem klenbu a dutinu bych zachoval.Na dvou místech otevřenou kvůli větrání.Na klenbě mohu dále stavět.Ušetří se materiál,i když jen kvůli dopravě..

JABRAKA

sebod*

Vidíš to, Jabrako a mně to Tvoje řešení nepřipadá zrovna nejefektivnější. Tazatel píše, že sutě bude mít mnoho. Takže stejně ji bude muset někam dát nebo odvozit. Když s tím zasype sklep, tak zabije dvě mouchy jednou ranou.

hubas*
hodnocení

Dejte pokoj s klenbou :) Efektivní je také šetřit energii :)

Ještě by byla možnost to vysypat škvárou a zalít cementovým mlékem...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]