Zdravím, Připravuju se stavbu terénního paleťáku a narazil jsem na problém "kolečka" Nabízí se použití normalnich pneumatik z auta, ale potřebuju aby se to vešlo pod dodávku. . Takže sháním zátěžové kolečko s nosností cca 1-1,5t, průměr 20-25cm, šířka běhounu alespoň 10cm (aby se to nebořilo na trávě) a samozřejmě co nejlevnější Nemáte někdo tip? . Bude to něco takového:
Dobrý den, tak si přemýšlím, proč by měl ten vozík zajíždět celý až pod dodávku. Jak tam dostanete potom tu paletu? Nestačí jen přijet k dodávce? Potom můžete použít kola libovolné velikosti. Zdravím!
doplněno 13.05.18 12:00:
Už jsem to pochopil (musel jsem si přešlápnout) . Snad si vyberete viz odkazy: dilynatraktory.cz/... .
Což změnit konstrukci a použít více malých koleček s menší nosností - vedle sebe (za sebou) či na jedné ose? Zkrátka, tu nosnost (váhu předmětu) rozložit na více koleček. Jenže, to se Vám zase nebude líbit cena za více koleček .
Když přijedu jen k dodávce, tak jak zní tu paletu vyndám? Ty vidle v mém případě budou zvedat až 1,5m a kolečka budou pořád na zemi. Takže to prostě musí zajet pod auto. Aby to stačilo jen k auto, tak by to muselo mít konstrukci jako klasická ještěrka. Tohle se víc podobá tomu co chci.
Více menších koleček klidně může být... Nicméně rád bych se vešel do cca 1500,-/ks. A to si myslím že by se skoro mohlo vejít i to pogumování kovového válce a bylo by to v celku a s větší nosností.
Tak tenhle systém vozíku znám, prakticky stejný, jako je ten červený na videu. Jenže to funguje tak, že při nakládání dodávek ty přední kola zajíždí vedle dodávky - tedy dodávka ve finále je mezi nimi. Tkhle obča nakládám a vykládám P Partner, který je na platformě osobáku, tedy má nízkou světlost.. Ten větší rozchod kol vidlice má i tu výhodu, že má vozík vyšší stabilitu vůči převrácení na bok. Používají se tam kola typu široký bantam - něco takového
Nedovedu si představit, že by to mělo jít až vedle auta. Vždyť by to muselo mít rozkročení asi 2m (paleta je 120cm) a bylo by to strašně nepraktické. Nemáte někde fotky toho vašeho "vozíku"?
Fotky nemám, je to takový domabastl - skutečně to bude mít kolem 200cm šířky.
Ovšem pokud trváte na tom, že ty vidle musí podjet pod auto, tak se stejně dostanete k šířce jen o cca 30-40cm užší, jako mají ty fabrické vozíky. Pokud na tom bazírujete a nejezdíte přímo bahnem, mohl byste použít kolečka z klasického paleťáku - tedy ty přední, klidně i v tandemové montáži
Ano ty přední kola mám jako rezervu. Nějaké obyčejné (200x50 1t) polyuretanové jsem našel za 500,-/ks, takže to i splní můj požadavek na cenu. Nicméně nejdřív zkusím tu rouru obalit behounem z pneumatiky. Jinak co se týče šířky, tak mezi koly nechám 122cm + 23cm budou kolečka, dohromady tedy nějakých 145cm. Takže se mi to vejde i do auta mezi podbehy.
A co kolečka od přívěsu Sport Jacht? Tuším, že mají rozměr 8x20. Jedno stoji i s pneu a duší cca 1600 kč. K mání v pneuservisech. Někde skladem, někde na objednávku.
Při nejhorším si z velké roury udělám válec na ložiskách... Jen by se mi líbilo kdyby to na povrchu mělo gumu aby to neničilo dlažbu. Takže další otázka je, jak pogumovat kovovou rouru a ještě k tomu tak aby ta guma vydržela.
nikdo*
Tady v jablonci, a určitě nejen tady, je firma, která renovuje pogumované válce. Pogumuje, soustruží a brousí povrch. Možná by to uměli. Jmenují se Ligum, jestli se nepletu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.