Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký vypínač na čerpadlo?

Od: rotorod® odpovědí: 6 změna:

dobrý den

mám čerpadlo v studni. Budu montovat zásuvku, kde bude čerpadlo trvale zapnute. Tu zásuvku si chci udělat na vypínač, vypínač chci vystrčit več ze studny. Vím jak to zapojit. Chci se ale zeptat jestli mohu od zásuvky do vypínače klidit obyčejnou dvojlinku nebo raději normalní drát? a jaký nejmenší vypínač tam dát? mám doma kolébkový, stačí nebo raději použit větší? kvůli tomu že je to čerpadlo, aby nebyl namahan vypínnač? ten bude pod stříškou. Díky za rady

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Pokud ta zásuvka má jištění 16A, tak použít jakýkoliv vypínač a vodiče, které to zvládnou.
Nebo snížit jištění a pak klidně můžete použít i ten Váš "kolébkový".

dusger*
hodnocení

0x

Ne dvojlinkou, ale kabelem (byť i laněným) na 16amper, také vypínač stejně výkonný. Všechna zařízení MUSÍ být v krytí min IP44 raději i vyšší, kabely protáhnout samostatnýma průchodkama a pořádně utěsnit. Když tohle řekneš v prodejně elektro, tak ti šikovný prodavač nějaké zařízení doporučí.

hodnocení

0x

V každém případě vodič 3x , nejlépe 2,5mm2 a pozor, obyčejný vypínač co je na obrázku určitě ne! Vypínač má tuším cca 6A, ale u vypínačů je to tak, že bývají na něm dva údaje, pro činnou zátěž a pro indukční zátěž. Vypadá to asi takhle 10/4 A . Ten vypínač na obrázku bude mít velmi brzo problém spínat elektromotor! Proto raději investujte a proveďte si instalaci na trochu vyšší úrovni a ne na bastlu co dům dal...

hodnocení

ok díky všem za rady, udělam to na verzi co dům nedal ale obchod nabídl *frajer*

díky

peter23p*

Provozuji tohle již několik let na chalupě, mám na prkénku s nehořlavým podkladem přišroubován venkovní vypínač a pod ním venkovní zásuvku. Na horní hraně prkénka poutko k zavěšení na zeď. Kabel 3x1,5 a na druhém konci vydlice do zásuvky z důvodu aby se to dalo na zimu uklidit. Mám přes to zapojenu 350W ponorku a funguje to již 10let.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]