Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vymalovat hodne divnou zeď

Od: dulen odpovědí: 8 změna:

Zdar a sílu,
v záři jsme koupili celkem zachovalý domek a pustily se do malovaní. Tomu předcházelo odstraňování staré malby.
Jelikož původní majitel rozšířil do dvorního traktu cca před 30-ti lety kuchyň, je po odstranění malby a vymydlení velmi patrné napojení přístavby, a obecně ta kuchyň je hodně vyspravovaná, což jsme zjistili až po odstranění asi 5 vrstev staré malby.
Jelikož se chceme nejpozději do Vánoc přestěhovat, není čas natahovat fajnovou a mě napadlo že, bych poškozená místa vyspravil, vymaloval Primalexem první vrstvu dle návodu, po zaschnutí bych maloval podruhé a pak ještě jednou, po té bych dobře zaschlou malbu napenetroval nějakým přípravkem na penetraci malby (Duvilaxem bych nerad, mám s ním špatné zkušenosti - perfektně zpevní starou malbu a podklad, ovšem místnost se pak chová jako by byla obalená igelitem, rosí se okna, blbě se větrá etc...) a pak bych aplikoval další dva až tři vrstvy dokud by to nebylo solidně kompaktní. Tu penetraci chci aplikovat proto, aby se mě to při 4 - 5 nátěru nezačalo loupat, a já se ptám, má tento poněkud zdlouhavý postup smysl?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

celp*
hodnocení

2x

Dobrý den .Fajnovou máte za jeden den i se zapucováním.Použijte hotovou.To patlání je k ničemu.

dulen
hodnocení

I Vám dobrý den,
no vzhledem k tomu, že je už celkem chladno, dnes u nás přes den -2°C, tak se hodně obávám o dostatečné proschnutí a nechci protopit majlant (tím že jseme koupili dům jsme celkem zablbli s prachama:)) a navíc nevím jestli bych to dokázal napatlat svépomocí, ale i tak děkuji radu.

kjanik112*
hodnocení

2x

Vyspravte napojení přístavby.Pokud se Vám zeď nelíbí proto, že je místy hladká a místy drsná(po četných opravách) a chcete to mít rychle,existuje ještě jeden fígl,který jsem už mockrát použil.A sice:že zeď místo natažení fajnové rovnou fajnovou maltou olíčíte.Tím dosáhnete na celé ploše stejnoměrné zdrsnění.Dobrý je na to venkovní Cemix,jemný.Do kbelíku 3 šufany malty ,doplnit do 3 třetin vodou a přidat jen půl deci duvilaxu.(nevěříte-li mu,jde to i bez něho).Štětkou nabíráme shora maltu a normálně líčíme.Opatrně přidáme trochu vody a ještě něco vylíčíme.Zbytek pak vyhodíme a namícháme novou maltu.Chce to cvik s rukou-umět to nanést ve stejnoměrné vrstvě.Druhý,maximálně třetí den to přelíčíte Primalexem nebo jinou vhodnou barvou,nejprve ale řídkou,pak normální.Je s podivem, co existuje fíglů,o nichž se odb.lit. vůbec nezmiňuje.

dulen
hodnocení

Dobrý den, tohle se mě asi líbí nejvíce, ale jak je to s prosicháním, musím to pak i zapucovat? a uplně jsem nepochopil to mýchání.
Myslel jste to tak že cca do 10 l kyblíku dam tři šufany té směsy a pak doplním cca do plného kyblíku?

jabraka*
hodnocení

0x

I tobě přeji zdar a také sílu.Jen s těmi nátěry to nepřeháněj!Raději kup kyblíček finální stěrky,a nanes nejlépe širokým nerez hladítkem co nejslabší vrstvičku na ty hrbaté stěny.Snaž se také tou stěrkou srovnat tu stěnu.Po zaschnutí je třeba stěnu lehce přebrousit a může se malovat.Podle mých zkušeností stačí většinou jen jeden nátěr.Nanejvýš ještě opravím viditelné nedostatky.

JABRAKA

dulen
hodnocení

Dik za radu, na takové to dokončováni (praskliny, díry po skobách etc..) používám Stěnusprav (zni to dobře, ne? :)), jna drbky, e dobrej, bo je to takove bahínko v kyblíčku - podobná konzistence jako namíchaná sádra, ale podstatně déle tuhne, tudíž je lepe zpracovatelný. Pokoušel jsem se stím, tak jak říkáš, opravit jednu polovinu zdi v jiné cimře a žádnej vykřik to teda není - pravděpodobně nejsem dostatečně šikovnej, ale i tak díky za odpověď
Dulen

tallismann*
hodnocení

0x

Někdo z chlapů už to tady řekl.Vyfajnovat jinak ty vaše vánoce strávíte v hrbolaté katastrofě a člověk co to ovládá se taky najde.Stačí zajít do první hospody a nebude to ani drahé jenom chtít.Jo a topit budeš tak jako tak...Hodně zdaru.

kjanik112*
hodnocení

0x

Ano,myslel jsem to, jak jste to napsal.Platí ale, že vždy je něco za něco.V tomto případě je to jednoduchý a nejlevnější způsob,ale vyžaduje určitou praxi a cvik se štětkou.Na druhé straně zkouškou nic nepokazíte.Když to nezvládnete,zkusíte hned na té vrstvě další fígl:zeď trochu namočíte a natáhnete si pás Cemixu o síle 1 mm.Pak vezmete zednický hobl z tvrdší červené pěnové gumy,namočíte,začnete zkraje Cemixu a krouživými pohyby vytahujete maltu na zeď.Krouživými pohyby hoblu zadíráte písek z malty do staré omítky a když potřebuji další písek,zajedu zas do vrstvy malty a zas to vytáhnu do omítky.Výhodou je že tato vrstvička je tenká,druhý den už můžu líčit.Pokud by jste to nezvládl,bez obav natáhněte bílou fajnovou.Za 3 až 4 dny ji můžete olíčit řidším nátěrem-ona pak i pod nátěrem dozraje.Protože sama fajnová je bílá,budete mít i po řídkém nátěru po vyschnutí zeď pěkně bílou.Pokud budete topit,už za týden po olíčení se můžete nastěhovat-takže do vánoc to určitě stihnete. Pokud nezvládnete předešlé postupy,nenadávejte si.Mě se to lehce radí po 48 letech praxe.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]