Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyúčtování za energie – cena tepla a TUV

Od: pidgin* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

majitelka mi vyúčtování energií za byt, který mám pronajatý začátku dubna loňského roku. To znamená, bydlel jsem v něm od dubna do prosince 2017, od ledna do března 2017 zde asi krátce bydlel někdo jiný.

Díval jsem se, že na vyúčtování, které dostala majitelka za celý rok 2017, je cena tepla a teplé vody rozdělaná na dvě složky: nemůžu to na oskenovaném vyúčtování přesně přečíst, ale asi to budou zkratky SS a ZS (což by možná mohla "skutečná spotřeba" a "základní spotřeba").

Chtěl bych se zeptat, jestli je to tak, že jednu čtvrtinu z té základní spotřeby bych majitelce platit neměl (protože jsem tady od začátku ledna do konce března nebydlel). Mám totiž pocit, že ta základní spotřeba se asi platí, i když v bytě nikdo nebydlí...

Předem moc děkuju za radu, jestli to chápu správně!

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Naskenované roční vyúčtování bych vůbec nebrala v potaz, to může sloužit pouze jako příloha k řádnému vyúčtování, jež je majitelka povinna Vám vystavit.

Majitelka (pronajímatelka) je povinna Vám služby spojené s užíváním bytu řádně vyúčtovat.

Ve vyúčtování musí být zohledněna doba, po niž jste v bytě bydlel. Do vyúčtování musí být zahrnuto vše: energie za společné prostory, vodné/stočné, ... (další služby spojené s užíváním bytu) a samozřejmě i odvedené zálohy.

Měl byste trvat na vystavení řádného vyúčtování všech služeb a energií. A před dalším jednáním (postupem) je potřeba zjistit, co přesně zmíněné zkratky znamenají, co přesně je zúčtováno. (Nemá smysl vycházet z dohadů.)

Obecně: Hradit byste měl samozřejmě jenom to, co jste skutečně spotřeboval.

pidgin*
hodnocení

Díky za radu, ale to všechno vím. Potřebuji vědět, jestli majitelka platila za teplo a teplou vodou i během ledna až března, kdy v bytě (možná) nikdo nebydlel.

iz*

To se ale nedozvíte tady, na to se musíte zeptat pronajímatelky.

iz*

Podle mne by Vás nemělo zajímat, co bylo před nastěhováním ani po odstěhování. Pro Vás jsou směrodatné počáteční a koncové stavy měřidel (měl byste je mít v předávacích protokolech) + přesné vyúčtování služeb a energií.

pidgin*
hodnocení

Myslím, že normální majitel panelákového bytu by měl vědět, jestli se platí za teplo a teplou vodu i tehdy, když v bytě nikdo nebydlí. Možná kdybyste na můj dotaz nereagovala, tak bych se to od někoho dozvěděl :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]