Nejste přihlášen/a.
Bude nějak vadit, když použiju penetraci
vodné disperze styren akrylátového kopolymeru SOKRAT S2802A (Den Braven)
na napenetrování stěrky cementového lepidla v exteriéru bez následné finální povrchové úpravy?
- Ta stěrka/vrstva má rozměry 230x130x3mm. Za touto penetrací už nebude následovat žádná povrchová úprava. Ta stěrka je jako podkladní vrstva pod vozík samonosné brány. Tzn., že na stěrce může stát voda (Bude to vystaveno povětrnostním vlivům.)
Cílem je omezit nasákavost této vrstvy (stěrky), aby se voda do stěrky nevsakovala a rychle z vrstvy odtékala.
Případně jakou jinou povrchovou úpravu udělat, aby se omezila nasákavost a zajistila dlouhá životnost?
Balaste.
To vám nakukal kdo,abyste natíral povrch betonového základu pod bránu?Ještě jsem takovou inženýrskou odyseu neslyšel.
Aby vám to fungovalo,musel byste tu,,kostku,,udělat mimo základ,aby se dala natřít i ze zespodu.Pak nechat dlooooouho vyzrát a vysušit.Potom možná natřít.Voda totiž do betonu vzlíná ze všech stran.Pochybuju,že byste toto chtěl uskutečnit.
A když chcete zabránit té korozi,nepomůžou vám ani nerezové závitovky.To byste musel mít i nerezové vozíky...a další.
No hlavně si troufnu říct,že i když beton neošetříte,tak vám pozink vydrží aspoň dvacet let.Já osobně dávám pod vozík kousek IPY.On se na vozík přilepí sám.Nemá to izolační vlastnosti.Dávám ho tam proto,že brána je z mých zkušeností méně hlučná.Je to pouze můj názor.
Smysl je prostý:
hydrofobní impregnaci (ne Sokrat):
1) pouze na povrchu základu, aby voda snáze klouzala a rychleji odtékala z povrchu pryč.
(proč řeším odtok? protože beton je spíše vodorovně s nedostatečným sklonem a čím méně bude platle vystavena vlhkosti, tím déle bude odolávat korozi.)
2) nesnížil se difuzní odpor betonu
3) a jestli se pak nebudou tvořit na betonu lišejníky, tak to bude jen bonus (základ je v permanentním stínu)
Ten sokrat, na který se ptám v otázce, zvažuju dát jen pod vozík. Je na tom něco nepochopitelného?
Já jsem pochopil,že sokrat jen pod vozík.Jen nevím proč.Voda se dostane k závitovkám i z boku.Navíc ten ošetřený kousek bude bránit vlhkosti pod ním opustit beton.Tak podle mého názoru jen zrychlíte korozi tyček v betonu.
Korozí tyčí v betonu se podle mého názoru není třeba obávat.
Přístup kyslíku a vody v betonu bude nepodstatný. Kritická oblast podléhající případnému korodování je na povrchu. Zásadní vliv na korozi má voda, která se u země hromadí a špatně odtéká. Ideální je, když povrchy po dešti maximálně rychle oschnou, není žádoucí, aby konstukce stála v kaluži vody, jinak silně korodují na rozhraní voda vzduch. Vždycky na rozhraní voda vzduch!
Akrylátové disperze nemají příliš dobrou odolnost nejen mechanickou,ale ani proti povětrnostním vlivům.Takže bych doporučil udělat řídkou směs s cementem a tuto použít jako povrchovou úpravu.Ještě lepší by bylo použít spíše disperzi vinylacetátovou - Slovilax.Ta se s cementem lépe snáší.Akrylátové polymery cement rozkládá(je cítit čpavek)
JABRAKA
Jak to myslíte, že akrylátové disperze nemají dobrou odolnost?
To mě zajímá.
Já tady řeším penetraci Sokratem a výrobce v technickém listu uvádí, že zvyšuje odolnost proti povětrnostním vlivům včetně UV záření a polymer penetrovaný do podkladu podklad nevratně zpevňuje a na podkladu opravdu pevně drží.
S cementem bych už to nechtěl míchat. Jen propenetrovat tu malou plošku s tou stěrkou. Může být tato aplikace penetrace té plošky nějak kontraproduktivní?
Nejprve si přečtěte na co penetrace Sokrat... je určena a pak se nebudete muset na toto ptát nebo´t se dozvíte že to na Vámi uvažované použití NENÍ!Pokud chcte stěrku ještě nějak "imprgnovat pak použijte to co je na toto určeno -ve stavebnictví se takové materiály používají!Žel byť jsem hooodně krát toto prováděli nwn název ani výrobce daného materiálu!
Jestli myslíte hydrofobní impregnaci, která dle názvu odpuzuje vodu a je určena i na vodorovné betonové povrchy, tak u těchto hodrofobních impregnací se musí po x letech (např. po 5 letech) impregnace obnovovat.
Kdybych tuto hydrofobní použil, tak už po těch x letech nebudu schopen provést obnovu té impregnace pod vozíkem. Proto hledám jiné jednorázové řešení. Sokrat je nerozpustný ve vodě a neodstranitelný. Proto jsem otázku začínal slovy: "bude nějak vadit..."
Myslel jste tu hydrofobní impregnaci? (Používá se to např. na zámkovou dlažbu.) Jestli ano, existuje nějaká jednorázová, která se nemusí obnovovat? Já jsem zatím takovou nenašel.
Důvod proč je pod vozíkem stěrka je, aby pozinkované závitové tyče v betonu nebyly zbytečně vystaveny stojící vodě a potažmo korozi. Kdyby tam byl třeba nerez plech, tak ten způsobí galvanickou korozi pozinkované platle vozíku. Nerez nepatří mezi jednoduše natíratelné povrchy.
Dát tam ten Sokrat mi přišlo zatím jako nejlepší řešení, protože pod platlí se stejně nic z betonu neodpaří, tak proč řešit difuzní odpor v tomto místě. Opravte mě, jestli se mýlím.
Takto bych ošetřil jen plochu 23*13cm. Na zbytek bych dával hydrofobní impregnaci, ale ještě nevím jakou. Mohl by mi někdo nějakou doporučit?
To byste mohl natřít třeba bazénovou barvou,nebo tlumexem.Ať to natřete čímkoliv,stejně korozi časem nezabráníte.Po 5.letech to zas budete natírat.Ještě možná barvu na námořní lodě.Ani s tou si nejsem jistý,že vydrží věčně.
ZAASFALTOVAT aspoň centimetrovou vrstvou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.