Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chemická kotva - Kuchyňská Linka

Od: alesczx odpovědí: 7 změna:

Zdravím,

mám dotaz ohledně použití chemické kotvy. Nejsem si úplně jistý, zda jsem ji použil správně. Máme v domě cihly (plné) a na návodu bylo nakresleno, že pokud se jedná o plný materiál, použije je jen ta chemka a do ní se jakoby položí ten šroub.
Bylo mi to tedy divné, ale vytlačil jsem tu chemku do díry a ona vytékala ven jak voda. Tak jsem do ní položil šroub a otáčel jsem s ním, aby se jakoby obalil. Když to trošku zatvrdlo, vytlačil jsem ještě do prostoru nad šroubem (prostor tam byl, protože šroub měl 10mm a díra byla 16mm, protože jsem tam původně chtěl dát tu hmožděnku).
Nevím tedy, jestli je to správný postup a bude to dostatečné. Zkoušel jsem za to tahat a vypadá, že drží.

Ono jde o to, že ta linka už jednou spadla, jenomže tam někdo dal strašně malé šrouby a prostě se to uvolnilo, no kalamita hrozná, takže mám trochu obavy.

Co si o tom myslíte? Přikládám fotky. Použitý materál je BONDED ANCHOR R-KEM 2

Zde ještě fotky:
ibb.co/...
ibb.co/...
ibb.co/...
ibb.co/...
ibb.co/...

Díky!

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

arakain77*
hodnocení

0x

Jak mohla chemická kotva vytékat?Dyť je to husté,že to pomalu nejde dostat z kartuše ven.

Jakou kotvu jste na to použil?podle obrázků by to mělo držet.

alesczx
hodnocení

Použil jsem nějaký univerzál, bylo to celé balení i se šrouby. Údajně vhodné pro každý povrch(approval for all substrates) i do domacnosti, protože to neobsahuje nějaký styrene. Ale to co mi nakapalo naspod linky zatvrdlo a bylo to jak beton. Když jsem to vyteklé brousil flexou, létaly z toho jiskry.
Jinak jsem to ještě celé pojistil elkama se silnými šrouby a hmožděnkami Fisher SX. A napadlo mě dát ještě elka zboku a zespodu (jak je zakresleno na obrázcích viz. níže)

ibb.co/...
ibb.co/...
ibb.co/...
ibb.co/...

hodnocení

0x

nedíval jsem se na foto ale k aplikace chemické kotvy- JE NUTNÉ důkladně vývrt vyfoukat od prachu (máme na to speciální "pumpičky")a pkd možno vykropit,další je potřeba určité množství vytlačit mimo otvor (na zem do prachu,na papír..)aby se směs-chemie v tubě- v aplikační špičce důkladně promíchala (odhad asi tak jako 1-2pol.lžice).Nedávno jsem takto zpevňoval stěnu ze ztraceného bedněnění do vjezdu garáže-drážka cca 2x3cm délka 1,5m-vytlačit kotvu,do ní rychle zatlačit roxor po celé délce a opět "zapatlat" chemickou.Kousek roxoru na konci jsem nechal koukat ven s tím že pak zkusím vytrhnout-po asi 10 minutách jsem neměl šanci.

alesczx
hodnocení

Já blbec myslel, že to mám vytlačit, když tam ještě není ta triska, což způsobilo celkem explozi, jak to vycáklo z tuby ven a byl jsem od toho ohozený. Aha, takže s triskou. Proto možná ta první díra vytékala nejvíc :/ já su debil. Ale díky.

alesczx
hodnocení

Jinak, vyfoukal jsem to tím IT vzduchem ve spreji, ale protože jsem neměl čím čistit, použil jsem kartáček na zuby a znovu vyfoukal vzduchem.

karel556*
hodnocení

0x
Chemické kotvy používáme občas i při montáži výtahů, drží velice dobře např. při montáži vodítek atd. ale hlavně kvalitní výrobky (Hilti, Fischer),drží to velice pevnější.

alesczx
hodnocení

OK chlapi, díky. A jak moc vadí, že ta díra na závitovku byla o dost větší? i když jsem ten prostor nějak vyplnil a zatvrdlo to jak beton.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]